Oma talous

Palkansaajat saavat esitäytetyt veroilmoitukset – nämä kohdat kannattaa tarkistaa

Esitäytetyt veroilmoitukset saapuvat pian. Verohallinto saa nykyään paljon tietoja automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää palkansaajan yhä ilmoittaa itse. 

Ensimmäiset palkansaajat saavat tänään esitäytetyn veroilmoituksen OmaVeroon. Esitäytetyt veroilmoitukset saapuvat palkansaajille ja eläkeläisille OmaVeroon huhtikuun alkuun mennessä.

Verohallinto kertoo, että noin 816 000 henkilölle veroilmoitus saapuu tänä vuonna ainoastaan sähköisessä muodossa. He ovat tilanneet Suomi.fi-viestit, eli luopuneet paperisesta veropostista. Yli 13 000 heistä otti Suomi.fi-viestit käyttöön maaliskuun alussa.

”Hienoa, että moni viime metreillä oivalsi, ettei tarvitse OmaVeron rinnalle enää paperista veroilmoitusta. Silti on yhä varmasti monia, joille paperinen veroposti on turhaa: vuosittain 3,1 miljoonaa uniikkia kävijää asioi vuosittain sujuvasti OmaVerossa, mutta heistä kaksi kolmesta saa yhä paperipostia OmaVeron lisäksi”, sanoo OmaVeron tuoteomistaja Joonas Jarva Verohallinnosta.   

Muut kuin Suomi.fi-viestit tilanneet saavat esitäytetyn veroilmoituksen paperisena kotiinsa maalis-huhtikuussa.  

Veroilmoituksen täydennettäviä tietoja useimmiten keski-ikäisillä

Veroilmoituksella on suurin osa tiedoista valmiina, mutta tiedoissa saattaa olla virheitä tai puutteita. Monia vähennyksiä pitää myös muistaa palkansaajan itse vaatia.

Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa huolellisesti ja tarvittaessa täydentää puuttuvat tiedot. Helpoimmin se onnistuu OmaVerossa, jossa veroilmoitustaan täydensi viime vuonna 86 prosenttia asiakkaista. Kaikkiaan noin neljänneksellä suomalaisista on veroilmoituksessa täydennettävää.  

”Eniten veroilmoituksessa on tyypillisesti täydennettävää 36–55-vuotiailla henkilöillä – todennäköisesti siksi, että heillä on paljon esimerkiksi työssäkäyntiin liittyviä vähennyksiä. Sen sijaan eläkeläisistä vain yhden kymmenestä tarvitsee täydentää esitäytettyä veroilmoitustaan”, johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen sanoo. 

Esitäytetyltä veroilmoitukselta on syytä tarkistaa, että omat tulotiedot ja vähennykset ovat oikein. Jos tiedoissa on korjattavaa tai täydennettävää, täydennykset kannattaa tehdä kätevästi nettissä OmaVero-palvelussa. 

Verohallinto saa paljon tietoja automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää ilmoittaa itse. 

”Kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen ja ilmoittaa muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut. Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät omavastuuosuuden 750 euroa. Jos taas on saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen”, muistuttaa Hakkarainen. 

Palkansaajien ja eläkeläisten pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää omaa veroilmoitustaan toukokuussa olevaan määräpäivään mennessä. Määräpäiviä on kolme, ja oman veroilmoituksen määräpäivä löytyy esitäytetystä veroilmoituksesta. 

Vinkit veroilmoituksen tarkistamiseen

Veronmaksajain keskusliitto on laatinut listan veroilmoituksen tarkistamista varten, jossa asiat on ryhmitelty tarkistettaviin, ilmoitettaviin ja palkansaajan vaatimiin kohtiin.

Tarkistettavia seikkoja ovat esimerkiksi henkilötiedot, tilinumero, ansiotulot, osinkotulot, luovutusvoitot, velkojen korot ja ay-jäsenmaksut. Myös varallisuus ja velat kuuluvat tähän ryhmään.

Ilmoitettavia ovat esimerkiksi puuttuvat ansiotulot, vuokratulot, luovutusvoitot ja -tappiot, muut pääomatulot sekä puuttuvat pääomanpalautukset.

Palkansaajan vaatimia asioita ovat useat vähennykset, kuten esimerkiksi matkakustannukset, tulonhankkimiskulut, kotitalousvähennys tai työasuntovähennys.

Lista veroilmoituksella tarkistettavista asioista löytyy Verohallinnon sivuilta täältä.

Verohallinto on puolestaan laatinut yksinkertaiset käytännön ohjeet veroilmoituksen tarkistamista ja täydentämistä silmällä pitäen.

Verohallinnon vinkit veroilmoituksen tarkistamiseen ja täydentämiseen

 1. Varmista, että käytössäsi on pöytäkone tai kannettava tietokone, jossa on toimiva internet-yhteys
  • Käytä jotakin yleisimmistä selainohjelmista (Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome tai Safari) ja varmista, että sinulla on käytössäsi uusin versio
  • Salli selaimessasi evästeiden ja ponnahdusikkunoiden käyttö
 2. Varaa valmiiksi tarvittavat tiedot
  • Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi palkkakuitit, kotitalousvähennykseen oikeuttavat laskut tai vuokratuloihin liittyvien tulojen ja kulujen tiedot. Myös tiedot mahdollisten työmatkakustannusten vähentämiseksi kannattaa jo valmiiksi varata tiedot esille
 3. Ota esiin henkilökohtaiset pankkitunnuksesi, sähköinen henkilökortti tai mobiilivarmenne. OmaVerossa käytetään niin sanottua vahvaa tunnistautumista, johon tarvitaan jotain noista tunnisteista.
 4. Kirjaudu OmaVeroon osoitteessa vero.fi/omavero tai klikkaa kirjautumisnappia vero.fi-etusivulla.
 5. Löydät oman esitäytetyn veroilmoituksesi OmaVeron etusivun Huomioitavaa-kohdasta. Esitäytettyjen tietojen oikeellisuus on syytä tarkistaa.
 6. Jos tiedoissa ei ole täydennettävää, ei tarvitse tehdä mitään.
 7. Jos tiedoissa on täydennettävää, tutustu Verohallinnon kuvallisiin OmaVero-ohjeisiin tai katso perusasioihin perehdyttävä verkkoseminaari.
 8. Täydennä tarvittavat tiedot. Keskeneräisen ilmoituksen voi tallentaa tai tarvittaessa täydentää tai lähettää tietoja useamman kerran painamalla lähetä-painiketta. Uusia tietoja voi lähettämisen jälkeenkin lisätä veroilmoituksen määräpäivään asti. Määräpäivä löytyy sekä paperisesta veroilmoituksesta että OmaVerosta.

OmaVeroon pääsee tästä: OmaVeroon kirjautuminen

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös