Kryptot

Sisällöntuottaja innostui NFT-teknologiasta – ”NFT on uusi IT-kupla”

Mikael Kunnari NFT

Sisällöntuottaja Mikael Kunnari innostui NFT-teknologiasta. Viisi kuukautta ja satoja tunteja opiskelua tuotti kattavan videosarjan, jossa sukellettiin NFT-maailmaan.

Oululainen sisällöntuottaja Mikael Kunnari ylläpitää YouTubessa omaa Ihmiskokelas-kanavaansa. Yksi Kunnarin kanavan suosituimmista videoista liittyy NFT-teknologiaan, jossa Kunnari avaa tarkemmin mystisen kolmen kirjaimen yhdistelmää.

Termi NFT muodostuu englannin kielen sanoista non-fungible token. Se on kryptovaluuttatekniikka, jossa yksilöidään virtuaalisia kohteita ja kirjataan niiden omistussuhteita lohkoketjun avulla. Teknologia on kehitetty alkujaan vuonna 2017, mutta suuren yleisön tietoisuuteen NFT:t nousivat vuonna 2021, kun NFT-tekniikalla tehtyjen virtuaalisten kohteiden kauppahinnat lähtivät rajuun nousuun.

SalkunRakentaja tavoitti Mikael Kunnarin haastatteluun, jossa pääsemme tutustumaan tarkemmin NFT-teknologiaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Oma kiinnostus ja yleinen hype

Mikael Kunnari kertoo alkuperäisen innostuksen NFT-teknologiaan syntyneen kaverinsa aloitteesta. Jo aiemminkin erilaisia itsensä haastamiseen keskittyviä videoita tehnyttä Kunnaria pyydettiin perehtymään NFT-teknologiaan.

-Olin ensiksi sitä mieltä, että NFT:t ovat ihmeellistä höpinää ja turhaa rahan hukkaamista, joten en kokenut aihetta mielenkiintoiseksi. Myöhemmin hype kuitenkin vain jatkui ja jatkui, minkä vuoksi päätin perehtyä hieman asiaan ja siitä se sitten lähti. Hurahdin aiheeseen ihan täysillä, Kunnari muistelee.

Vaikka NFT-teknologia on ollut olemassa jo monta vuotta, suurelle yleisölle aihe tuli tutuksi vasta vuonna 2021. Tällöin monet NFT-tuotteet moninkertaistivat arvoaan lyhyessä ajassa, mikä sai ihmiset kiinnostumaan NFT-teknologiasta rikastumisen toivossa.

Myös Kunnari lähti tutkimaan teknologian mahdollisuuksia erilaisten internet-lähteiden avulla.

-Keskityin aiheeseen niin sisällöntuottajan, kuin myös sijoittajan näkökulmasta. Mitä NFT-projektit ovat ja mikä tekee toisesta tuotteesta kalliimman kuin toisesta, Kunnari muistelee prosessinsa aloittamista.

Pelkkien tuotteiden lisäksi Kunnari oli kiinnostunut oppimaan myös teknisiä asioita. Alussa täytyi ymmärtää, miten NFT-maailma toimii teknologian näkökulmasta. Lisäksi oleellista oli ymmärtää termejä kuten lohkoketjut, älysopimukset ja miten kryptovaluutat liittyvät NFT-teknologiaan.

Heti perehtymisen alussa Mikael Kunnari päätti lähteä myös sijoittamaan NFT-markkinaan, sillä omien rahojen laittaminen mukaan projektiin pitäisi kiinnostusta väkisinkin yllä. Kunnari sijoitti lähes heti alussa muutaman satasen kiinni erilaisiin NFT-kohteisiin.

– Itse asiassa just eilen myin sen ihan ensimmäisenä hankkimani NFT:n pois 60 prosentin tappiolla, mutta sainpahan kuitenkin jotain takaisin. Se oli ensimmäinen omistamani NFT ja sillä sijoituksella on yhä spesiaali paikka mun mielessä, Kunnari kertoo ensimmäisten NFT-sijoitustensa kohtalosta.

Myynnistä huolimatta Kunnarilla on yhä uskoa NFT-tuotteisiin, sillä voittoakin on jo tehty tuhansien edestä ja voitot ovat nekin sijoitettu takaisin NFT-markkinaan. Lisäksi Kunnari on vaihtanut kaikki kryptovaluuttasijoituksensa Ethereumiksi ja ostanut niillä uusia NFT-tuotteita, eli pääomaa on yhä pelissä.

NFT-teknologia luo monenlaisia mahdollisuuksia

Sijoituskohteen lisäksi Mikael Kunnari on tutustunut NFT-teknologiaan myös muita tienaamismahdollisuuksia ajatellen. NFT:t ovat tuottaneet rahaa myös niille henkilöille, jotka ovat laskeneet omat NFT-tuotteensa markkinalle.

Kunnarin tekemällä videolla haastatellaan esimerkiksi 18-vuotiasta yrittäjä ja valokuvaaja Hugo Korhosta, joka on mintannut, eli muuttanut ottamiaan valokuvia NFT-tuotteiksi. Korhonen kertoo tienanneensa valokuvillaan yli 10 000 euroa, kun hän on myynyt ne NFT-tuotteina eteenpäin.

Myös Kunnari itse kertoo olleensa alusta asti kiinnostunut NFT-teknologian mahdollisuuksista sisällöntuottajalle. Luomalla omia NFT-tuotteita sisällöntuottajat voivat tehdä erilaista varainhankintaa, ja lisäksi niiden tarjoamat mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

-Seuraajat voivat halutessaan ostaa haluamiltaan kanavilta omia NFT-tuotteita, joissa voi olla mukana erilaisia spesiaaleja etuja. NFT:n omistajat voisivat olla vaikkapa etuoikeutettuja ostamaan tai saamaan pääsyn johonkin tiettyyn tapahtumaan, fanituotteisiin tai yhteydenpitoon kanavan ylläpitäjän kanssa, Kunnari muistuttaa.

Mikael Kunnari kertoo tehneensä myös oman NFT-kokoelman, jota hän myy omille seuraajilleen. Tavoitteena Kunnarilla on käyttää kaikki NFT:n minttauksesta syntyneet tulot YouTube-kanavansa kehittämiseen, kuten vaikkapa kuvaamisessa tarvittavan teknologian hankintaan.

NFT-teknologian mahdollisuudet eivät rajoitu pelkästään pienten toimijoiden varaan, vaan myös suuret yritykset voivat alkaa myymään NFT-tuotteita. Mikael Kunnari nostaa esimerkiksi urheilubrändi Adidaksen, joka on tehnyt omia NFT-tuotteita.

-Yritykset voivat NFT:n avulla luoda vaikkapa sellaisia uniikkeja tuotteita tai vaatekertoja, joita myydään ainoastaan yrityksen oman NFT:n omistajille, Kunnari tarkentaa.

Hintapumppausta ja heikkoa valvontaa

Tällä hetkellä NFT-markkina on suuren hypen alla. Parhaimpien NFT-tuotteiden hinnat ovat nousseet jopa moninkertaisiksi lyhyessä ajassa, mikä saa monet äkkirikastumisesta haaveilevat sijoittajat liikkeelle. Jotkut sijoittajat flippaavat, eli ostavat ja myyvät NFT-tuotteita lyhyellä aikavälillä.

Haave äkkirikastumisesta on saanut markkinalle aikaan myös ei toivottuja ilmiöitä. Monien NFT-tuotteiden nopea arvonnousu ei ole aitoa, vaan kyseessä on ollut jonkinlaista hintapumppausta, jossa sisäpiirikauppojen avulla saadaan NFT:n arvo nousemaan nopeasti, jolloin se alkaisi kiinnostaa enemmän muita tuottoa hakevia sijoittaja.

Lisäksi ongelmaksi on muodostunut se, että paljon vaikutusvaltaa omistavat tahot saattavat nostattaa itse hypeä sosiaalisessa mediassa. Ei ole mitenkään tavatonta, että monien käyttäjien seuraama henkilö saattaa hehkuttaa esimerkiksi Twitterissä ostamiaan NFT-tuotteita, jotta ne saisivat alleen hypeä.  

Kunnari muistuttaakin kaikkia siitä, että NFT:n ympärillä kaikenlainen valvonta on vielä lapsenkengissä tai jopa olematonta, mistä syystä NFT-tuotteita hankkiessa on syytä katsoa tarkasti mitä ostaa.

Onko NFT-markkina kuplassa?

Koska NFT-ilmiö on noussut suuren yleisön tietouteen todella nopeasti samalla kun monien NFT-tuotteiden hinnat ovat nousseet jyrkästi ylöspäin, saattaa moni miettiä markkinan ylikuumentumista. Teknologia on melko tuoretta ja suuren yleisön ymmärrys sitä kohtaan hataraa, joten onko NFT-markkina ajautumassa kuplaan?

-NFT-markkina muistuttaa nyt hyvin paljon IT-kuplaa. Kun hype ja sitä myötä tuottopotentiaali on kovaa, niin välillä nähdään isoa heiluntaa. Tilanne on hyvin samanlainen kuin kryptovaluuttojen kanssa. Koen NFT-markkinan olevan pitkässä juoksussa hyvä sijoitus, mutta pitää muistaa, että 99 prosenttia NFT-markkinasta tulee olemaan arvottomia, joten osaltaan pitkäjänteinen NFT-sijoittaminen on neulan etsimistä heinäsuovasta.

-Tässä skenessä pitää muistaa sijoittaa vain rahaa, jonka on valmis häviämään ja olla kova riskinsietokyky, Kunnari muistuttaa.

NFT-markkinassa on kieltämättä paljon yhtäläisyyksiä IT-kuplan kanssa. Vuosituhannen vaihteeseen osuneessa kuplassa keskiössä oli sellainen uusi ja yleistyvä teknologia kuin internet. Kaikilla yrityksillä oli paine päästä internetiin ja ottaa se osaksi liiketoimintaa. Samaan aikaan sijoittajille kelpasi kaikki mahdolliset sijoituskohteet, jotka liittyivät jollain tavalla internetiin.

Voisiko siis NFT-markkinalle käydä samoin kuin internetille, eli teknologia tulee kylläkin jäämään osaksi elämää, mutta siitä huolimatta monet hypessä liitävien yritysten matka jää jonkinlaiseksi kananlennoksi?

-Kyllä uskon, että osa tämän hetken suosituimmista NFT-projekteista elää vielä pitkään selviten mahdollisista isoistakin romahduksista. Suurimman kiinnostuksen tasoittuessa hinnat saattavat kyllä tulla tonttiin, mutta ne jotka kykenevät rakentamaan projektejaan pitkässä juoksussa tulevat varmasti myös säilymään.

-Vaikka tämänkaltainen hype jäisikin toistumatta mahdollisen romahduksen jälkeen, uskon käyttötarkoitusten kasvavan ja teknologian kehittyvän siitä huolimatta tulevaisuudessa. Sieltä ne tulevaisuuden ”Googlet” ja ”Amazonit” sitten tulevat, Kunnari päättää pohdintansa.

Mikael Kunnarin kolmeosaisen NFT:stä ja metaversestä kertovan videosarjan löydät YouTubesta kanavalta Mikael Kunnari – Ihmiskokelas. Alla upotteena sarjan ensimmäinen osa, jossa Kunnari perehtyy NFT:n perusteisiin.

Lue myös tämä: NFT-talous luo arvoa uudella tavalla

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös