Indikaattorit

Ukrainan sota painoi kuluttajien luottamuksen historiallisen alas maaliskuussa

Kuva: Tilastokeskus.

Kuluttajien odotus inflaation kehittymisestä nousi korkeammaksi kuin koskaan luottamusindikaattorin mittaushistorian aikana.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa -10,5, kun se helmikuussa oli 0,5 ja tammikuussa -1,7. Viime vuoden maaliskuussa luottamusindikaattori sai arvon -3,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Kuluttajien luottamus on mittaushistoriassaan vuodesta 1995 alkaen ollut maaliskuuta heikommalla tasolla vain koronakriisin puhjettua huhtikuussa 2020 ja vuoden 2008 lopulla, jolloin finanssikriisi ravisteli maailmantaloutta.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist ei ole luottamusluvuista yllättynyt.

”Kuluttajaluottamus romahti odotetusti maaliskuussa: +0,5 => -10,5. Nopeat heilahtelut ovat sarjalle kohtalaisen tyypillisiä, mutta eivät ne ilman syytä synny”, Appelqvist tviittaa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät maaliskuussa merkittävästi helmikuuhun verrattuna.

Jyrkimmin romahti kuluttajien odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua. Myös viime vuoden maaliskuuhun nähden indikaattorin osatekijät laskivat selvästi lukuun ottamatta arviota oman talouden nykytilasta – tämä pysyi vuodessa suunnilleen ennallaan.

Maaliskuussa odotukset kuluttajan omasta ja varsinkin Suomen taloudesta olivat hyvin pessimistiset. Vuodesta 1995 lähtien odotus Suomen taloudesta on aiemmin ollut synkempi vain joulukuussa 2008.

Maaliskuussa näkemys oman talouden nykytilasta oli pitkän ajan keskimääräisellä tasolla. Kuluttajien aikomukset ostaa kestokulutustavaroita seuraavan vuoden aikana olivat maaliskuussa suhteellisen vaisut.

Kuluttajien odotus myös yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa heikkeni maaliskuussa rajusti mutta säilyi kuitenkin keskimääräisellä tasolla. Samaan aikaan työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien omalle kohdalleen kokema työttömyyden tai lomautuksen uhka sen sijaan väheni aavistuksen.

Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa kuluttajien arvio ja etenkin odotus inflaatiosta nousivat yhä enemmän pitkän ajan keskiarvojensa yläpuolelle. Odotus inflaatiosta vuoden kuluttua oli maaliskuussa korkein koskaan mittaushistoriassaan 1995–2022.

Oman rahatilanteensa kuluttajat laskivat olevan entistäkin parempi maaliskuussa. Ajankohtaa pidettiin verrattain otollisena säästämiselle, mutta erittäin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja varsinkin lainanotolle.

Maaliskuussa aikomuksia lainanottoon ilmeni silti aiempien kuukausien tapaan hyvin yleisesti. Kuluttajat ennakoivat myös, että mahdollisuuksia säästämiseen on edelleen melko runsaasti seuraavan vuoden aikana.

Maaliskuussa kuluttajilla oli asunnon osto- tai rakentamisaikeita seuraavan vuoden ajalle yhä huomattavan paljon. Kodin peruskorjaamista ja auton ostoa koskevat suunnitelmat olivat maaliskuussa keskimääräisellä tasolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös