Oma talous

Näin nettiostaja välttää sudenkuopat ja säästää aikaa ja rahaa

Tavaran tilaaminen netin kautta on helppoa ja nopeaa, mutta tullimaksut voivat tuoda yllätyksen.

Useat tietävät, että EU:n ulkopuolelta, kuten Kiinasta, tilatut tavarat on usein tullattava. On kuitenkin tilanteita, joissa myös EU:n alueelta lähetetty tavara on tullattava ja tullimaksu sekä verot maksettava, muistuttaa Tulli tiedotteessaan.

Nettitilaajan on hyvä tiedostaa, että verkkokaupan sijaintimaa ei ole tullauksessa ratkaiseva. Nettiostajan kannattaa olla valppaana verkko-ostoksilla ja näin välttää sudenkuopat.

Nettitilaaja voi säästää aikaa ja rahaa varmistamalla tarvittaessa etukäteen tavaran myyjältä, mistä tavara toimitetaan ja pitääkö asiakkaan itse tullata lähetys. Jos tavara toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta, nettitilaajan pitää tullata lähetys ja maksaa siitä arvonlisävero.

Tullin mukaan joissain tapauksissa maksettavaksi tulee myös valmisteverot, jos tilaa esimerkiksi alkoholia. Jos tavara toimitetaan EU:n ulkopuolelta, lähetettävästä tavarasta on lisäksi maksettava tullimaksu.

Mikä ihmeen EU:n veroalue?

EU:n alueella on alueita, jotka eivät kuulu tällä hetkellä EU:n veroalueeseen. Näitä alueita ovat esimerkiksi Espanjan Kanariansaaret sekä Ison-Britannian Jerseyn saari ja muut Kanaalisaaret. Tavaran tuonnista EU:n veroalueen ulkopuoliselta alueelta kannetaan maahantuonnin arvonlisävero samalla lailla kuin tavaran tuonnista EU:n ulkopuolelta, Tulli kertoo.

Huomioitavaa, on että EU ja Britannia neuvottelevat tällä hetkellä tulevasta suhteestaan. Nettitilaajan kannattaakin varautua siihen, että Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa ensi vuoden alusta lähtien. Tällöin myös Jerseyn saaren ja muiden Kanaalisaarten asema muuttuu.

Tullin mukaan tullimaksu voi olla myös nolla euroa, vaikka tavara olisi lähetetty EU:n ulkopuolelta. Tullia ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 150 euroa. Arvonlisäveroa ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 22 euroa tai arvonlisävero on alle viisi euroa.

Huomioitavaa on, että 1.7.2021 alkaen tähän tulee muutos ja kaikista tullattavista paketeista on maksettava myös arvonlisävero lähetyksen arvosta riippumatta, Tulli kertoo.

Tullilaskuri kertoo ostoksen maksut

Tullin laatimalla Tullilaskurilla nettitilaaja voi laskea arvion tullimaksun ja arvonlisäveron määrästä ennen kuin hän tilaa netistä. Palvelusta löytyy yleisimmin tilatut tavarat. Tullilaskurista löytyy myös vinkit, miten paketin saa sujuvasti kotiin.

Tulli kertoo seuraavan esimerkin:

Nettitilaaja tilaa espanjalaisesta verkkokaupasta puseron, mutta se toimitetaan Jerseyn saarelta. Puseron hinta on 200 euroa, ja postituskulut ovat 35 euroa. Posti Group Oy:n perimä käsittelymaksu on 2,90 euroa.

Koska tavara toimitetaan EU:n veroalueen ulkopuolelta, lähetyksestä kannetaan arvonlisäveroa 24 % tavaran ostohinnan, kuljetuskustannusten ja Postin perimän käsittelymaksun yhteissummasta. Koska pusero toimitetaan EU:n alueelta, vaikkakin EU:n veroalueen ulkopuolelta, puserosta ei makseta tullimaksua.

Puserosta kannetaan arvonlisäveroa noin 57,10 euroa (200 e + 35 e + 2,90 e) x 0,24 = 57,096 e. Puseron hankintakustannus on noin 295 euroa (puseron hinta + postituskulut+ Postin perimä käsittelymaksu + arvonlisävero).

Lisätietoa

Netistä tilaajalle: https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle

EU:n tulli- ja veroalueet: https://tulli.fi/tietoa-tullista/tullin-toiminta/eu-n-tulli-ja-veroalue

Tullilaskuri: https://tulli.fi/tullilaskuri

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös