Markkinakommentit

Teknologiaosakkeet laskivat rajusti Wall Streetillä

Nasdaq 100 osakeindeksi osakkeet sijoittaminen

Osakemarkkinat kokivat jälleen perjantaina rajun laskupäivän USA:ssa.

S&P 500 -osakeindeksi laski 1,2 prosenttia, teknologiapainotteinen Nasdaq 2,45 prosenttia ja suurimpien yhtiöiden Nasdaq 100 yli 2,6 prosenttia. Kuluvan viikon aikana osakkeet laskivat Yhdysvalloissa kovimmin sitten viime maaliskuun, jolloin koronakriisi synnytti syvän laskukierteen osakemarkkinoille. Nasdaq 100 -indeksin sadasta yhtiöstä viimeisen viikon aikana vain kuusi yhtiötä on plussalla.

Syy erityisesti Nasdaqin laskuun oli suurten teknologiaosakkeiden tulospettymys. Apple kertoi heinä-syyskuun tulosraportissaan, että sen iPhonen myynti jäi analyytikkojen odotusten alapuolelle. Applen osake laski 5,6 prosenttia. Facebook laski eilen 6,3 prosenttia.

Hermostuneisuutta lisää myös koronatartuntojen kasvu. Yhdysvalloissa todettiin torstaina yli 90 000 uutta tartuntaa ja perjantaina jo yli 101 000 uutta tartuntaa. Molemmat lukemat ovat suurempia kuin kertaakaan aiemmin. Tosin päivittäiset koronakuolemat eivät ainakaan vielä ole merkittävästi lisääntyneet Yhdysvalloissa.

Sijoittajat eivät innostuneet odotettua paremmasta makrodatasta. USA:n kolmannen vuosineljänneksen bruttokansantuote nousi ennätykselliset 33,1 prosenttia edelliseltä vuosineljännekseltä (vuositasolla). Ekonomistit olivat odottaneet 32,0 prosentin kasvua.

Myös USA:n työllisyysdata oli ennakoitua parempaa. Uusia työttömyyskorvaushakemuksista jätettiin viime viikolla 751 000, kun ekonomistit olivat odottaneet 770 000 hakemusta. Edellisviikon lukemaa tosin korjattiin neljällä tuhannella ylös päin 791 000 hakemukseen. Työttömyyskorvaushakemusten määrä on maltillisessa laskusuunnassa.

Sijoittaja ja hedgerahaston salkunhoitaja David Einhorn myy nyt lyhyeksi teknologiaosakkeita. Einhorn kirjoittaa sijoittajakirjeessään, että osakekuplan huippu oli syyskuun 2. päivänä ja sen jälkeen kupla on jo puhjennut. Hänen mukaansa sijoittajien tunnelmat ovat jo muuttumassa “ahneudesta omahyväisyyteen”, mikäli kupla todellakin on jo puhjennut.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös