Pikalatausratkaisuja valmistava Kempower listautui Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle joulukuussa 2021. Sen jälkeen osake oli todellinen kurssikomeetta, joka nousi noin kahdeksasta eurosta korkeimmillaan yli 50 euroon.
Yhtiö kertoi sijoittajille ja analyytikoille kovista kasvutavoitteista.
Kun vuonna 2022 yhtiön liikevaihto oli 104 miljoonaa euroa, kertoi yhtiö koko vuoden 2023 liikevaihdoksi 280–310 miljoonaa euroa. Pitemmällä aikavälillä vuosina 2026 – 2028 yhtiö kertoi tavoittelevansa 750 miljoonan euron liikevaihtoa.
Kempower kasvoikin vauhdilla. Kun vuonna 2021 liikevaihto oli 27 miljoonaa euroa, oli viime vuonna yhtiön liikevaihto jo 284 miljoonaa euroa.
Lahtelaisyhtiön kasvutarinaan tuli kuitenkin lommo viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä, jolloin tilauskertymä jäi selvästi alle edellisen vuosineljänneksen. Liikevaihto jatkoi nousuaan vielä viime vuoden viimeiselle neljännekselle asti. Tuolloin yhtiön markkina-arvosta suli hetkessä 30 prosenttia.
Sisäpiiriläisten myynnit herättivät epäilyksiä kasvutarinaa kohtaan
Lisää ikäviä uutisia sijoittajat saivat kuulla viime vuoden marraskuussa, kun yhtiön ylivoimaisesti suurin omistaja, Kemppien suvun omistaja Kemppi Group julkisti kylmäävän tiedotteen.
Kemppi Group kertoi myyneensä suomalaisille ja kansainvälisille sijoittajille 3,4 miljoonaa Kempowerin osaketta 30 euron osakekohtaiseen hintaan. Suuromistajan myyntipotti nousi 102 miljoonaan euroon. Markkinoille uutinen ankkuriomistaja Kemppi Groupin omistusosuuden selvästä laskusta otettiin vastaan luonnollisesti negatiivisena uutisena.
Kemppi myi omistustaan reilusti halvemmalla, kuin mikä oli osakkeen hinta vajaa kuukausi aiemmin. Se vain vahvisti näkymiin liittyvää kasvavaa epävarmuutta.
Pettymys odotuksiin ja tulosvaroitus
Lisää ikäviä uutisia oli tiedossa.
Kuluvan vuoden helmikuussa Kempower julkisti viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Loka-joulukuun tunnusluvut jäivät monelta osin odotettua heikommiksi. Tilaukset, myynti, operatiivinen tulos ja ohjeistus olivat kaikki heikompia kuin mitä on Helsingin pörssin tähtiyritykseltä totuttu odottamaan.
Yhtiön tilauskertymä kasvoi 67 miljoonaa euroon edellisvuoden 62 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi 119 prosenttia lähes 83 miljoonaan euroon edellisvuoden vajaasta 38 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusodotus oli kuitenkin 97 miljoonan euron liikevaihto, joten tästä odotuksesta Kempower jäi kauas.
Operatiivinen liiketulos nousi viime vuoden 3,5 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon, mutta analyytikoiden konsensusodotus oli lähes 11 miljoonaa euroa. Tulospettymys oli siis kova.
Lisää hiekkaa rattaissa oli tiedossa.
Kuluvan vuoden maaliskuussa yhtiö antoi tulosvaroituksen. Ohjeistuksessaan vuoden 2024 ensimmäiselle vuosineljännekselle Kempower arvioi liikevaihdon olevan merkittävästi alle vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen ja operatiivisen liiketuloksen olevan merkittävästi negatiivinen vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
Tällä viikolla Kempower julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa, joka osoitti tilauskannan laskeneen 124 miljoonasta eurosta 112 miljoonaan euroon.
Liikevaihto jäi 43 miljoonaan euroon ja se laski viime vuodesta 24 prosenttia. Operatiivinen liiketulos painui tappiolle -10,8 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten operatiivinen liiketulos oli plussalla 6,9 miljoonaa euroa.
Analyytikoiden tekosyyt
Ammattitreidaaja ja salkunhoitaja Jukka Lepikkö ihmettelee analyytikoiden uskoa Kempowerin kasvutarinaan.
”Kempowerin tilauskertymä ei ole kasvanut kahteen vuoteen. Aina löytyy uusi (teko)syy sille, miksi ei saatu enempää tilauksia”, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Lepikön mielestä analyytikot ovat ”ostaneet selitykset” ja menneet koko kurssilaskun osta-suosituksella. Kempowerin osake laski viime vuonna huipulta 40 prosenttia. Tänä vuonna osake on tullut alas toiset 40 prosenttia.
”Omissa kirjoissa alkaa näyttämään entistä todennäköisemmältä, että Kempower joutuu antamaan tulosvaroituksen ennemmin tai myöhemmin”, Lepikkö ennustaa.