Yritysuutiset

Tesla toimitti ennätykseksellisen määrän sähköautoja

Sähköautovalmistaja Tesla raportoi lauantaina sähköautojensa toimitustilastot ensimmäiseltä vuosineljännekseltä eli tammi-maaliskuulta.

Tesla toimitti hieman yli 310 000 autoa vuosineljänneksellä, mikä ylitti hieman edellisen vuosineljänneksen toimitusmäärät. Edellisvuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen nähden toimitukset kasvoivat 68 prosenttia.

Toimitusmäärien kasvu oli odotusten mukainen, sillä Wall Streetin analyytikoiden konsensusodotus oli hieman alle 309 000 toimitusta.

Tuotannossa oli kuitenkin haasteita. Yhtiö valmisti hieman yli 305 400 autoa tammi-maaliskuussa, kun edellisenä vuosineljänneksenä tuotanto oli yli 305 800 autoa.

Tesla autotoimitukset
Teslan autotoimitukset, 12kk rullaava.

Yhtiön mukaan vuosineljännes oli poikkeuksellisen vaikea, koska tuotantoketjussa oli häiriöitä. Myös Kiinan tiukka koronapolitiikka aiheutti päänvaivaa yhtiölle.

Tesla on kuitenkin pystynyt selviytymään toimitusketjun ja koronapandemian haasteista paremmin kuin muut autovalmistajat. Kiinan koronatapausten lisääntyminen on pakottanut yhtiön väliaikaisesti keskeyttämään autotuotannon Shanghain tehtaallaan useiksi päiviksi maaliskuussa ja huhtikuussa.

Kysyntää Teslan autoille riittää, sillä polttoaineiden hintojen nousun uskotaan kirittävän kuluttajien sähköautojen kysyntää. Teslan autojen toimituksia jarruttaa tosin varastojen vähyys. Teslan autojen raaka-aineiden merkittävät hinnannousupaineet ovat johtaneet siihen, että yhtiö on nostanut autojensa hintoja Yhdysvalloissa.

Tesla tavoittelee tänä vuonna 50 prosentin autotoimitusten kasvua viime vuoteen verrattuna. Shanghain tehtaan tuotanto on jo ylittänyt yhtiön ensimmäisen, Kalifornian Fremontin tehtaan tuotannon. Nämä kaksi tuotantolaitosta ovat toistaiseksi tärkeitä tuotantotavoitteen saavuttamisen kannalta.

Yhtiö aloitti autotuotannon Berliinissä maaliskuussa ja Texasin Austinissa tuotanto alkaa lähitulevaisuudessa.

Yhtiöltä odotetaan edelleen kovia kasvulukuja.

Tesla ylsi viime vuonna yli 6,5 miljardin dollarin liikevoittoon. Analyytikoiden konsensusodotus on, että tänä vuonna liikevoitto nousee lähes kaksinkertaiseksi 12,4 miljardiin dollariin. Ensi vuodelle odotuksissa on jo 16,8 miljardin dollarin liikevoitto.

Kovat kasvuodotukset näkyvät osakkeen hinnassa ja arvostuskertoimissa. Osake kävi maaliskuun puolessa välissä alle 770 dollarissa, mutta nyt osake on kivunnut vauhdilla yli 1080 dollariin.

Kuluvan vuoden konsensuksen mukaisilla tulosennusteilla Teslan P/E-kerroin on 123x ja EV/Ebitda-kerroin 55x. Nämä lukemat eivät ole Teslalle mitenkään poikkeuksellisia, sillä viime vuonna arvostuskertoimet olivat vieläkin korkeammat. Vuoden 2024 tulosennusteilla P/E-kerroin laskee tasolle 74x.

Kovaa arvostustasoa ei selitä pelkästään yhtiön vakuuttava kasvu, vaan myös toiminnan taloudellinen tehokkuus. Ennustettu kuluvan vuoden oman pääoman tuotto on yli 29 prosenttia.

Teslan osakkeen viime aikaista nousua selittänee osaltaan osakkeen mahdollinen splittaus. Yhtiön hallitus kertoi suunnittelevansa osakkeensa pilkkomista kahtia, jolloin osake olisi houkuttelevampi piensijoittajille. Yhtiökokouksen suostuessa hallituksen esitykseen, Tesla jakaa osinkonsa osakkeinaan. Tällöin omistajien osakemäärä kasvaa ja osakkeen arvo liudentuu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös