Oma talous

Palkansaajan aika täydentää veroilmoitus – verohallinto listasi yleisimmät vähennykset

Kaikkien palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa odottamassa tarkistusta ja täydennystä.

Postissa veroilmoitukset tulevat huhtikuun loppupuolella niille palkan- ja eläkkeensaajille, joilla ei vielä ole Suomi.fi-viestit käytössä. Suomi.fi-viestien käyttäjille tieto veroilmoituksen saapumisesta tulee sähköpostilla.

Johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala Verohallinnosta muistuttaa, että esitäytetty veroilmoitus pitää aina tarkistaa. Jos kaikki tiedot esitäytetyllä ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.

”Esitäytetyltä veroilmoitukselta pitää tarkistaa, että sille merkityt tulot ja vähennykset ovat oikein. Viime vuonna koronan vuoksi sekä etä- että läsnätöitä tehneillä voi olla korjattavaa erityisesti kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa sekä työhuonevähennyksessä”, Tuunala sanoo.

Palkan- ja eläkkeensaajien veroilmoitusten määräpäivät ovat 10.5., 17.5. ja 24.5 Oma määräpäivä näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella ja OmaVerossa.

Jos veronmaksaja on joutunut joukkoliikenteessä käyttämään työmatkoilla kasvomaskia ja on ostanut maskit itse, myös niiden kustannukset voi edelleen vähentää verotuksessa kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina, Tuunala kertoo. Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa matkapäivältä.

Pääosin etätöitä tehneiden palkansaajien kannattaa tarkistaa myös, että esitäytetylle on merkitty työhuonevähennys. Täyden kaavamaisen työhuonevähennyksen 920 euroa voi tehdä, jos on tehnyt etätöitä yli puolet kaikista työpäivistä vuodessa.

Toinen yleisesti ilmoitettu vähennys on kotitalousvähennys. Viime vuodelta kotitalous-, hoito- ja hoivatyöstä voi vähentää maksimissaan 2250 euroa henkilöltä.

”Nyt ilmoitetaan vähennyksiä vuonna 2021 tehdystä työstä. Kotitalousvähennyksen tilapäinen korotus astui voimaan vasta tämän vuoden alussa, joten suuremman vähennyksen voi tehdä vasta vuoden päästä vuonna 2022 teetetystä työstä”, Tuunala toteaa.

Viime vuonna määrällisesti eniten ilmoitettiin kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Toiseksi suosituin vähennys oli tulonhankkimismenot, jossa ilmoittajien määrä nousi jopa 170 prosenttia vuodesta 2019 − suurta nousua selittää etätöistä johtuva työhuonevähennysten suuri määrä.

Kolmanneksi suosituin vähennys ilmoittajien määrällä mitattuna oli kotitalousvähennys.

Suosituimmat vähennykset ilmoittajien määrän mukaan

1. Kodin ja työpaikan väliset matkakulut

Ilmoittajia 785 000

kustannuksia ilmoitettiin 2,1 mrd

2. Palkkatulojen tulonhankkimiskulut

Ilmoittajia 476 000

kustannuksia ilmoitettiin 683 milj. €

3. Kotitalousvähennys

Ilmoittajia 457 000

kustannuksia ilmoitettiin 1,2 mrd

Lue myös tämä: Verottaja: Moni pienituloinen haki verovähennyksiä matkakuluista turhaan

Kommentoi
Ylös
>