Sijoitusuutiset

Tässä piensijoittajien suosikkiosakkeet huhtikuussa

Piensijoittajien eniten ostetuissa kotimaisissa osakkeissa löytyy sekä perinteisiä laatuosakkeita että yksi rajusti kasvava ohjelmistoyhtiö.

Huhtikuussa Nordnetin suomalaisasiakkaat netto-ostivat kotimaisia pörssiosakkeita lisää vajaalla 30 miljoonalla eurolla. Ostotahti rauhoittui selvästi maaliskuun 200 miljoonan euron ennätystason jälkeen.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto laski vuodentakaisesta huhtikuusta 4,5 prosenttia. Kaupankäynti hidastui vilkkaan maaliskuun euromääräisestä aktiviteetista 38,2 prosenttia. Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 3,4 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti putosi vilkkaaseen viime kuuhun nähden 39,5 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta kauppoja toteutettiin euromääräisesti 17,0 prosenttia viime vuoden huhtikuuta vähemmän. Kauppamäärissä yksityissijoittajien aktiviteetti väheni maaliskuusta 44,1 prosenttia Nordnetin ollessa yhä yksityissijoittajien suurin online-välittäjä 9,2 prosentin osuudellaan kauppojen kappalemäärästä.

Ostotahti rauhoittui selvästi ennätyksellisen maaliskuun jälkeen.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

”Huhtikuussa Nordnetin suomalaisasiakkaat jatkoivat osakkeiden netto-ostoja, mutta tahti oli selvästi verkkaisempi kuin ostohuuman sävyttämässä maaliskuussa. Kuukauden aikana asiakkaat kasvattivat osakepainoa Helsingin pörssissä vajaalla 30 miljoonalla eurolla, mikä nosti koko alkuvuoden netto-ostomäärän 370 miljoonaan euroon”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan tammi-huhtikuussa Nordnet Suomessa virtasi lisää rahaa Helsingin pörssiin enemmän kuin koko viime vuonna. Tämä osoittaa hänen mielestään sijoittajakansan luottamusta tulevaan.

Sodankäynti Euroopassa ja inflaation kiihtyminen olisivat voineet laimentaa kiinnostusta pörssiin ja kääntää kaupankäynnin trendin myös myyntiaalloksi, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Tuppurainen kertoo, että alkuvuoden tuntuvan ostoaallon lisäksi Nordnetin suomalaisasiakkaiden luottamuksesta lähitulevaisuuden markkinakehitykseen viestii luottosaldojen kehitys.

”Sijoituslainoitus on Nordnet Suomessa nyt kaikkien aikojen korkeimmalla tasollaan. Luototus siis kasvaa tällä hetkellä siitäkin huolimatta, että uudelleensijoitettavia osinkoja kilahtelee yksityissijoittajien tileille.”

Suomalainen Qt Group ja amerikkalainen sähköautovalmistaja Tesla kiihdyttivät netto-ostetuimmiksi ja Nordea puolestaa päätyi nettomyydyimmäksi.

Kotimaisten osakkeiden ostetuimpien listalta löytyy perinteisiä laatuyhtiöitä, kuten Wärtsilä ja Valmet. Nokian Renkaat on tällä hetkellä kovissa vaikeuksissa Venäjän liiketoimintojensa vuoksi, mikä on laskenut yhtiön markkina-arvoa rajusti. Piensijoittajat ovat kuitenkin nähneet tilaisuuden ostaa osaketta halvemmalla kurssilla.

”Qt oli huhtikuun netto-ostetuin ja Nordea puolestaan nettomyydyin sekä arvo-osuustileillä että osakesäästötileillä. Qt:n osalta ostoinnostus liittynee notkahtaneeseen osakekurssiin, joka oli huhtikuun lopussa jo 37 prosenttia vuoden alun kurssitasoa matalammalla”, Tuppurainen arvelee.

Viimeisten viiden vuoden ajanjaksolla Qt Groupin osake on kuitenkin tuottanut edelleen yli tuhat prosenttia, joten moni yksityissijoittaja näyttää uskovan pitkän ajan trendiin luottaen kurssikuopan tilapäisyyteen.

”Nordean osalta nettomyynnit olivat siinä mielessä odotettuja, että pankin osake oli maaliskuussa Nordnetin suomalaisasiakkaiden netto-ostetuin osake ennen osingon irtoamista. Osa alkuvuoden Nordea-ostoista perustui tämän kevään osinkotuottoon”, kertoo Tuppurainen.

Vastikään listautuneen LapWallin osake oli Nordnet Suomessa huhtikuun selvästi vaihdetuin osake eri tilien lukumäärällä mitattuna. Tuppuraisen mukaan se osoittaa yksityissijoittajien kiinnostuksen uusiin tulokkaisiin säilyneen vahvana.

Tesla oli ulkomaisten osakkeiden joukon hitti huhtikuussa.

”Yhtiön osakekurssi laski kuukauden huipuista liki 20 prosenttia, mikä aikaansai ostoinnostuksen. Nordnet Suomessa asiakkaat lisäsivät Tesla-omistuksiaan kuukaudessa noin viidellä miljoonalla eurolla”, sanoo Tuppurainen.

Teslan tammi-maaliskuun tulosraportti oli väkevän vahva tuotantoketjujen ongelmista huolimatta. Yhtiön liikevaihto nousi 18,8 miljardiin dollariin, mikä ylitti analyytikoiden odotukset. Liikevaihto nousi yli 80 prosenttia edellisvuodesta. Nettotulos nousi peräti 650 prosenttia edellisvuodesta 3,3 miljardiin dollariin.

Sähköautovalmistajan kasvun kannalta kriittistä on sen kyky kasvattaa tuotantoaan. Nyt Saksan Berliinin ja Yhdysvaltojen tuoreilta tehtailta on alettu toimittaa sähköautoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös