Sijoitusuutiset

Epävarmana aikana suomalaisten suokkiosakkeet löytyvät varmoista tuloskoneista

Suvi Tuppurainen Nordnet profiilikuva
Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Suomalaisten suosikkiosakkeita yhdistää yksi tärkeä seikka.

Nordnetin tilaamassa suomalaista aikuisväestöä edustavassa Koko Suomi sijoittaa -tutkimuksen toisessa osassa selviää, mihin suomalaiset sijoittaisivat ylimääräistä rahaa.

Jopa 75 prosenttia suomalaisista tietää, mihin osakkeisiin sijoittaisi, jos nyt saisi 5 000–10 000 euroa rahaa osakesijoituksia varten. Kriisivuoden seurauksena suomalaiset haluaisivat ostaa seuraavaksi tuttuja ja turvallisia yrityksiä. Listalla korostuu talouden epävarmuus ja kriisiaika, mm. lääkkeet, ruoka ja tietoturva ovat korkealla.

Suomessa on nyt miljoona osakkeenomistajaa, eli miljoona suomalaista, jotka omistavat kotimaisia osakkeita. Luku perustuu Euroclear Finlandin tilastoihin. 

Kyselyssä kysyttiin suomalaisilta: ”Jos sinulla olisi nyt noin 5 000–10 000 euroa rahaa nimenomaan osakkeiden ostamista varten, niin mitä näistä kotimaisista osakkeista haluaisit ensisijaisesti ostaa?’’ Listalla oli tämän hetken 70 omistetuinta osaketta.

Kolme neljästä suomalaisesta tietää, mihin sijoittaisi.

”Tutkimuksen mukaan vain neljännes suomalaisista ei osaa sanoa, mitä ostaisi ylimääräisellä rahalla. Jopa 75 prosenttia suomalaisista siis tietää, mihin osakkeisiin sijoittaisi. Luku on yllättävän korkea, sillä sijoittamisessa ja sen aloittamisessa yleisin ja haastavin kysymys on juuri se, mihin sijoittaisi”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Vain seitsemän prosenttia suomalaisista sanoo, ettei ostaisi mitään listalla mainituista kotimaisista osakkeista.

”Suomalaiset siis hyvin todennäköisesti sijoittaisivat kotimaisiin osakkeisiin, jos ylimääräistä rahaa tähän olisi”, Tuppurainen toteaa.

Laatuosakkeet suosiossa

Alla olevan 10 osakkeen listaan osakkeisiin suomalaiset todennäköisimmin sijoittaisivat, jos siihen olisi käytettävissä 5000–10 000 euroa. Konetta ostaisi joka kuudes suomalainen, muita osakkeita jopa noin joka kymmenes.

  1. Kone 16 %
  2. Orion 12 %
  3. Kesko 11 %
  4. Marimekko 11 %
  5. Elisa 11 %
  6. Fiskars 11 %
  7. F-Secure 10 %
  8. Fortum 9 %
  9. Finnair 8 %
  10. Nokia 8 %

Tuppuraisen mukaan kriisivuoden seurauksena suomalaiset haluaisivat ostaa seuraavaksi tuttuja ja turvallisia yrityksiä.

”Listalla korostuu talouden epävarmuus ja kriisiaika. Lääkkeet, ruoka ja tietoturva ovat korkealla. On luonnollista, että globaalin kriisin keskellä hakeudutaan toimialoihin, jotka ovat ymmärrettäviä ja vakiintuneita – ja voivat kasvaa tässä tilanteessa”, sanoo Tuppurainen.

Listan kärkiyhtiöt ovat myös kaikki laatuyhtiöitä, jotka ovat vuosien saatossa osoittaneet kovan tuloksentekokyvyn. Sen osoittaa esimerkiksi kärkiyhtiöiden korkea oman pääoman tuotto.

YhtiöOPOn
tuotto 2021
Kone32%
Orion29%
Kesko24%
Marimekko40%
Elisa29%

Naiset ostaisivat Marimekkoa, miehet Konetta

Naisista jopa 17 prosenttia ostaisi Marimekkoa ja 14 prosenttia Fiskarsia, jos heillä olisi ylimääräistä rahaa. Marimekon ja Fiskarsin korkea sijoitus etenkin naisten keskuudessa kielii muun muassa kulutustottumusten muuttumisesta – ei kuluteta, vaan sijoitettaisiin yhtiöön, jonka tuotteista pidetään.

Jos miehillä olisi rahaa, heidän ostoslistalle pääsisivät Koneen lisäksi suhteessa naisia useammin Neste, Nokia, Nokian Renkaat ja Sampo.

”Epävarmuus saa sijoittajat hakemaan tuottoa vahvoista brändeistä. Vahva brändi antaa hinnoitteluvoimaa silloin, kun markkinoilla on turbulenssia ja yritykset painivat kohonneiden kustannusten kanssa”, toteaa Tuppurainen.

Eri ikäluokkien top 5 -osakevalinnoista ylimääräiselle rahalle nähdään, että nuoret hankkisivat muita ikäryhmiä enemmän Finnairia ja Keskoa ja huomattavasti vähemmän Orionia. Yli 60-vuotiaat taas suosivat Orionia ja Elisaa.

”Elämäntapa heijastuu osakevalintoihin. Nuoret matkustavat muita enemmän, kun taas vanhemmilla on yleisesti nuoria enemmän tarvetta lääkkeille. Kone löytyy kuitenkin kaikenikäisten suosikeista”, sanoo Tuppurainen.

Venäjän maariski näkyy tuloksissa

Venäjän maariski on nyt konkretisoitumassa joidenkin yritysten kohdalla, ja se näkyy suomalaisten sijoittajien ajatuksissa.

Tutkimuksen tulokset kertovat, että Venäjällä merkittävää liiketoimintaa tehneen Fortumin kohdalla niin sanottu osakeuskollisuus on heikkoa. Fortumia omistavista sijoittajista vain joka kuudes ostaisi sitä nyt vallitsevassa markkinatilanteessa.

”Suomalaisten 10 omistetuimmista osakkeista uskollisimmat osakkeenomistajat ovat Sammolla. Puolet Sammon nykyisisistä omistajista ostaisivat Sampoa jatkossakin (49 %). Myös Koneen omistajat ostaisivat ensisijaisesti Konetta (35 %). Samoin on Nesteen (33 %), Nordean (31 %), Elisan (26 %), Nokian (21 %) ja Finnairin kohdalla (21 %)”, Tuppurainen summaa.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös