Oma talous

Kotitalouksilla velkaa keskimäärin jo yli 90 000 euroa

Suurin velkaerä on edelleen asuntovelat. Kotitalouksien velkojen määrä on jatkanut kasvuaan koko 2000-luvun ajan.

Suomalaisilla kotitalouksilla on yhä enemmän velkaa. Tilastokeskuksen mukaan asuntokunnilla oli velkaa yhteensä 137 miljardia euroa vuoden 2021 lopussa. Suurin osa asuntokuntien velasta oli asuntovelkaa.

Velallisilla asuntokunnilla oli velkaa keskimäärin 93 100 euroa. Asuntovelallisten keskimääräinen asuntovelka oli 110 600 euroa.

Velallisia asuntokuntia oli 1,47 miljoonaa, mikä oli 53 prosenttia kaikista asuntokunnista.

Maakunnittain tarkasteltuna suurimmat velallisten asuntokuntien keskimääräiset velat olivat Ahvenanmaalla, missä keskimääräinen velka oli 127 800 euroa. Lisäksi Uudellamaalla velallisten asuntokuntien keskimääräinen velka ylitti koko maan keskiarvon. Uudellamaalla keskimääräinen velka oli 118 800 euroa. Ahvenanmaa ja Uusimaa olivat ainoat maakunnat, joissa keskimääräiset velat ylittivät koko maan keskiarvon.

Asuntovelkojen suurimmat keskimääräiset velat olivat Uudellamaalla, missä keskimäärinen asuntovelka oli 151 700 euroa.

Asuntovelallisia asuntokuntia oli vuonna 2021 koko maassa 865 700, mikä oli 31 prosenttia asuntokunnista. Maakunnittain suurimmat asuntovelallisten osuudet olivat Ahvenanmaalla (41 %), Keski-Pohjanmaalla (34 %) ja Pohjanmaalla (34 %).

Suuri velkarasitus, korkojen ja elinkustannusten nousu on huolestuttava yhtälö, varoittaa Takuusäätiö. Hintojen ja korkojen nousu iskee pienituloisten lisäksi erityisen pahasti valmiiksi velkaantuneisiin ihmisiin. Takuusäätiön mukaan monella keskituloisella menee jo nyt iso osa tuloista velkojen lyhentämiseen.

Takuusäätiö neuvoi viime vuonna yli 7 000 ihmistä, joilla oli velkaongelmia. Valtaosa neuvonnan asiakkaista on palkkatyössä. Vakuudetonta velkaa heillä on keskimäärin 30 000 euroa ja usein lisäksi asuntolainaa, autolainaa ja opintolainaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös