Kryptot

Virtuaalivaluutoista tuloja saaneiden suomalaisten määrä kasvoi lähes nelinkertaiseksi

Verohallinnon alustavien tietojen mukaan yli 12 500 henkilöä ilmoitti tänä vuonna veroilmoituksellaan virtuaalivaluutoista saatuja tuloja.

Määrä on lähes nelinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Luovutushintoja ilmoitettiin 2,1 miljardin euron edestä eli 11-kertaisesti viime vuoteen nähden. Vuonna 2021 tehdyistä virtuaalivaluuttojen luovutuksista kertyi lähes 140 miljoonan euron veropotti.

Vuonna 2021 virtuaalivaluutoista saatuja tuloja ilmoitti 3400 henkilöä, ja luovutushintojen kokonaismäärä oli noin 189 miljoonaa euroa.

Ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta uskoo, että virtuaalivaluuttamarkkinan voimakkaan kasvun lisäksi ilmoittamisaktiivisuuteen on vaikuttanut Verohallinnon oma toiminta.

”Olemme tänä keväänä aktiivisesti pyrkineet edistämään virtuaalivaluuttailmoittamista ja tukemaan virtuaalivaluuttojen ilmoittajia. Järjestimme mm. kaksi webinaaria ja nostimme aihetta esiin niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. Lisäksi toteutimme keväällä OmaVeroon virtuaalivaluutoille oman ilmoituskohdan, jotta ilmoittaminen olisi asiakkaille selkeämpää”, Puiro kertoo.

Puiro uskoo, että ilmoittamisaktiivisuuden voimakkaasta kasvusta huolimatta iso osa viime vuoden virtuaalivaluuttakaupoista jäi ilmoittamatta. Hänen mukaansa Verohallinto arvioi alkuvuodesta, että Suomessa olisi jopa 150 000 sellaista henkilöä, joilla olisi ilmoitettavaa virtuaalivaluutoista.

”Nyt näyttää siltä, että etenkin tappiollisia luovutuksia on jäänyt ilmoittamatta. Kannustamme kyllä ilmoittamaan myös tappiolliset luovutukset, sillä tappioita voi vähentää pääomatuloista seuraavan viiden vuoden ajan. Toki tiedot ovat tässä vaiheessa vielä alustavia, ja ilmoittajien määrä voi vielä nousta”, Puiro toteaa.

Virtuaalivaluuttamarkkina kasvoi vuodesta 2019 vuoteen 2021 nopeasti.

Kun markkinan arvo vuodenvaihteessa 2019-2020 oli noin 178 miljardia euroa, tämän vuoden alussa se oli jo lähes 2,1 biljoonaa euroa. Myös valuuttojen hinnat ovat nousseet moninkertaisiksi: suosituimman valuutan bitcoinin arvo nousi vuodessa noin 10 000 eurosta noin 60 000 euroon.

Puiro kertoo, että Suomessa virtuaalivaluutoilla toimiminen on pääosin sijoitustoimintaa. Louhinnasta tuloja saavat ovat vähemmistössä.

”Tämänhetkisten tietojemme mukaan noin 1400 henkilöä on ilmoittanut tuloja louhinnasta viime vuodelta. Tuloja louhinnasta ilmoitettiin reilun 2 miljoonan euron edestä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös