KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Osakesäästötilin suosio kasvaa, mutta valuviat odottavat korjausta

Suvi Tuppurainen Nordnet profiilikuva
Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Osakesäästötili on yhä useamman sijoittajan ratkaisu. Siinä on kuitenkin vielä kehittämistä, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja.

Osakesäästötilit otettiin käyttöön reilut kaksi ja puoli vuotta sitten vuodenvaihteessa 2019–2020. Kauan Suomeen odotetut verotehokkaat tilit kiinnostivat kymmeniä tuhansia sijoittajia avaamaan tilin ensimmäisten kuukausien aikana. Keväällä 2020 alkanut koronapandemia syöksi osakekurssit voimakkaaseen laskuun, mikä sai jälleen ison joukon sijoittajia avaamaan osakesäästötilin.

Suomen Osakesäästäjien ja Suomen Pörssisäätiön lokakuussa 2020 teettämän sijoittajabarometrin mukaan osakesäästäminen lisääntyi koronapandemian aikana ja vuoden 2021 niin sanotut meemiosakeralli kasvatti sijoittajamääriä.

Nordnetin kautta suomalaiset ovat avanneet osakesäästötilejä jo yli 200 000. Osakesäästötilien suosio on ollut tänäkin vuonna jatkuvaa.

Nordnetin osakesäästötileistä lähes 33 000 avattiin jo ennakkoon vuoden 2019 lopussa, 78 000 vuonna 2020 ja reilut 72 000 viime vuonna. Tähän mennessä vuonna 2022 tilejä on avattu 19 000.

”Keväällä 2022 Suomessa rikottiin yksi omistajuuden haamuraja, kun kotimaiset osakkeet saivat miljoonannen omistajansa. Määrä ei ole kesän aikana noussut, mikä kertoo pääosin siitä, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan ihmisten kiinnostus on kohdistunut sijoittamista enemmän päivittäisiin raha-asioihin, kuten nouseviin asuntolainan korkoihin, inflaatioon ja pelkoon sähkölaskun moninkertaistumisesta”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Yhä enemmän ulkomaisia osakkeita

Tuppuraisen mukaan nyt pinnalla on pitkäjänteisempi säästäminen, mikä näkyy esimerkiksi rahastosijoittajien määrän kasvuna ja kuukausittaisissa positiivisissa rahastojen nettomerkinnöissä.

Vaikka kotimaiset suuryhtiöt loistavat omistetuimpien listan kärjessä, osakesäästötilikaupoista 26 prosenttia tehdään Helsingin pörssin ulkopuolella. Vuonna 2022 osakesäästötileille on ostettu lisää ulkomaisia pörssiosakkeita lähes 35 miljoonalla eurolla.

Tuppuraisen mukaan Nordnet Suomessa aktiivisista osakesäästötileistä, joilla on vähintään yksi instrumentti, jopa 41 prosentilla on ulkomaisia osakkeita.

”Tämä viestii siitä, että osakesäästötilejä hyödynnetään paitsi pitkäjänteisen osakesalkun rakentamiseen myös lyhyen aikajänteen markkinanäkemyksen ottamiseen. Erityisesti ns. meemiosakeilmiö ja ylipäätään koronapandemian aikainen osakekaupankäynti ovat vilkastuttaneet suomalaissijoittajien kaupankäyntiä ulkomaisissa pörsseissä.”

Tuppurainen uskoo trendin osoittautuvan luonteeltaan pysyväksi, sillä varsinkin eri toimialojen teknologiajohtajat löytyvät nyt ja tulevaisuudessa todennäköisimmin maailmanmarkkinoilta.

Omistetuimmat kansainväliset yhtiöt ovat muuttuneet osakesäästötilien aikakaudella vain vähän.

Tuppurainen kertoo, että suomalaissijoittajien omistetuimpien ulkomaisten osakkeiden kolmen kärki on edelleen Norwegian, Tesla ja Apple.

”Norwegian on selväpiirteisin sijoitus koronapandemian väistymisen puolesta. Tesla ja Apple edustavat sijoituksia moderniin teknologiaan kuluttajamarkkinoilla. Pitkäaikaisena ilmiönä suomalaiset kotitaloudet hakevat korkeaa arvonnousuodotusta kansainvälisten markkinoiden teknologiaosakkeista ja sijoittavat Helsingin pörssissä ensisijaisesti perinteisempiin teollisuuden ja rahoitussektorin piirissä toimiviin osinkoyhtiöihin”, toteaa Tuppurainen.

Osakesäästötili ei ole vielä valmis

Kotimaisen omistajuuden kasvun seuraava suuri askel edellyttää tilimallin jatkokehitystä. Heti osakesäästötilin käyttöönoton jälkeen alkoikin vilkas keskustelu tilin kehittämisestä.

”Tällä hetkellä osakesäästötilin 50 000 euron talletusraja ei kannusta kaikkia pitkäjänteiseen sijoittamiseen, koska osalla raja on jo täynnä”, Tuppurainen kertoo.

Keskimääräisen sijoitussalkunkin perusteella arvioituna neljän vuoden päästä monella tulee raja vastaan. Silloin sijoittaja voi ostaa uutta osaketta vain, jos myy ensin jotain pois, koska rahaa ei voi enää siirtää tilille. Talletusten maksimirajaa tulisi siis nostaa tai poistaa raja kokonaan, kertoo Suvi Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan toinen osakesäästötilin kehityskohde olisi ottaa mukaan kaupankäynnin kohteisiin kaikki muutkin instrumentit, jotka pörsseissä on listattuna, kuten ETF:t.

”Muutos olisi helppo tehdä, koska pörssilistautuista instrumenteista on mm. saatavilla markkina-arvo, joka tarvitaan osakesäästötilin arvonmäärittämiseen. Lisäksi viestintä olisi sijoittajille selkeää: jos arvopaperi on listattuna pörssissä, silloin se kelpaisi tilille”, hän toteaa.

Osakesäästötili -  osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti

Anna osakesijoituksillesi parhaat mahdollisuudet kasvaa ja löydä osakesäästötilin edut. Saat eksklusiivisia vinkkejä osakesäästötilisalkkusi rakentamiseen sekä sijoitusideoita analyyseistä ja mallisalkuista.

Valitse Nordnet, Suomen suosituin arvopaperivälittäjä

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös