Indikaattorit

USA:n teollisuuden kasvu lähes pysähtyi lokakuussa

Maailman suurimman talouden kasvu on hiipumassa ja inflaation hellittämisestä saatiin nyt selviä merkkejä.

Yhdysvaltojen ISM-indeksi ja BKT:n kasvu. Kuva: Jeroen Blokland, @jsblokland.

Laajasti seuratun Yhdysvaltojen teollisuuden suhdanneindikaattorin, ISM-ostopäällikköindeksin, lokakuun lukemat julkaistiin tiistaina. Indeksin lukema laskit pistelukuun 50,2, kun syyskuussa lukema oli 50,9. Indeksin yli 50 pisteen lukema merkitsee teollisuustuotannon kasvua ja alle 50 pisteen lukema merkitsee tuotannon laskua.

Uutistoimisto Bloombergin ekonomistit olivat ennustaneet lukeman laskevan 50,0 pistelukuun, joten lasku oli odotettua matalampi. Silti lokakuun lukema on nyt alhaisempi kuin kertaakaan kahteen vuoteen.

Teollisuuden kokonaisindeksi on laskenut neljänä viimeisestä viidestä kuukaudesta, ja useat raportin kysyntämittareista osoittivat lokakuussa suoranaista teollisuustuotannon supistumista. Uudet tilaukset supistuivat, tilauskannan mittari oli alimmillaan sitten vuoden 2020 puolivälin ja vientitilaukset supistuivat kolmatta kuukautta peräkkäin.

”Lokakuun indeksilukema heijastaa yritysten valmistautumista mahdolliseen tulevaan kysynnän vähenemiseen”, ISM:n Manufacturing Business Survey -komitean puheenjohtaja Timothy Fiore sanoi lausunnossaan.

Vallitsevassa korkean inflaation tilanteessa ISM-indeksin hintakomponentti herättää erityisen suurta mielenkiintoa. Hintakomponentti laski lokakuussa lukemaan 46,6, kun ekonomistien konsensusodotus oli 53,0 pistettä ja syyskuun lukema oli 51,7 pistettä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich näkee toivoa USA:n inflaatiopaineiden hellittämisessä.

”USA:ssa palkkojen nousuvauhti ei ole enää kiihtynyt viime aikoina. Data lisää toivoa siitä, ettei keskuspankin tarvitse romuttaa talouskuvaa täysin korkeammilla koroillaan, jotta inflaatio saataisiin kuriin”, Gerich toteaa Twitterissä.

Gerichin mukaan osa USA:n hintaindikaattoreista puoltaa jo rajuakin käännettä nouseviin hintoihin.

Markkinat eivät näytä vielä inflaation hidastumiseen uskovan, sillä USA:n 10-vuoden velkakirja nousi tiistaina 4,05 prosenttiin.

Kommentoi
Ylös
>