Käänneyhtiöt

Nokian Renkaat yhteistyöhön kiinalaisyhtiön kanssa renkaiden saatavuuden varmistamiseksi

Nokian Renkaat hakee uusia kumppanuuksia, joiden avulla se pyrkii varmistamaan yhtiön renkaiden saatavuuden Keski-Euroopan markkinoilla.

Nokian Renkaat ja kiinalainen Qingdao Sentury Tire ovat solmineet yhteistyösopimuksen renkaiden valmistuksesta. Sopimuksen mukaan Qingdao Sentury Tire alkaa valmistaa valikoituja Nokian Renkaiden henkilöautorenkaita Keski-Euroopan markkinoille.

Sopimusvalmistajan tehtaalla valmistettavat renkaat ovat Nokian Renkaiden suunnittelemia ja ne testataan Nokian Renkaiden testikeskuksissa yhtiön korkeiden turvallisuus- ja laatuvaatimusten mukaisesti. Renkaat myydään Nokian Renkaiden brändin alla.

Nokian Renkaat käy parhaillaan keskusteluja myös muiden sopimusvalmistajien kanssa.

Vuosien 2023–2027 aikana näiden yhteistyökumppanien arvioidaan valmistavan vuosittain yhteensä 1–­3 miljoonaa rengasta täydentämään Nokian Renkaiden omaa tuotantoa.

Pitkäaikaiseen kumppanuuteen perustuva yhteistyö Nokian Renkaiden ja Qingdao Sentury Tiren välillä turvaa yhtiön korkealaatuisten renkaiden saatavuuden Keski-Euroopan markkinoilla.

Sopimusvalmistusrenkaiden tuotanto käynnistyy vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ja ensimmäiset renkaat tulevat markkinoille vuoden 2023 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Sopimusvalmistajan tuotantolaitos auditoidaan säännöllisesti Nokian Renkaiden laatu-, vastuullisuus- ja turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

Alkavan sopimusvalmistusyhteistyön ohella Nokian Renkaat edistää toimia oman tuotantonsa kasvattamiseksi. Yhtiö ilmoitti marraskuun alussa investoivansa 650 miljoonaa euroa uuteen hiilidioksidipäästöttömään tehtaaseen Romaniassa, jossa kaupallisen rengastuotannon on määrä alkaa vuonna 2025. Samalla yhtiö on jatkanut kapasiteetin nostamista tehtaillaan Suomessa ja Yhdysvalloissa.

”Olemme alkaneet rakentaa Nokian Renkaiden liiketoimintaa ilman tuotantoa Venäjällä ja sopimusvalmistus on olennainen osa tätä suunnitelmaa. Sopimusvalmistus tukee omaa tuotantoamme ja auttaa reagoimaan kysyntään entistä joustavammin ja ketterämmin. Uuden tehtaan rakentaminen Romaniaan, kapasiteetin nostaminen Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtailla sekä sopimusvalmistus luovat vahvat edellytykset Nokian Renkaiden tulevaisuuden kasvulle”, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

Ukrainan sodalla ja siitä johtuvilla pakotteilla on ollut merkittävä negatiivinen vaikutus Nokian Renkaiden toimituskapasiteettiin ja tuloskuntoon. Renkaiden tuonnin loppuminen Venäjältä vaikuttaa myyntiin, erityisesti Keski-Euroopassa.

Renkaiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan päättyi heinäkuussa. EU asetti huhtikuussa pakotteita, jotka kielsivät renkaiden tuonnin Venäjältä EU:hun. Pakotteisiin sisältyi 10.7.2022 saakka ulottunut siirtymäkausi.

Nokian Renkaat ilmoitti kesäkuussa aloittavansa hallitun vetäytymisen Venäjältä. Kaupan myötä Nokian Renkaiden toiminta Venäjällä loppuu ja yhtiön henkilökunta siirtyy uudelle omistajalle.

Nokian Renkaat on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2021 noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautorenkaista valmistettiin Venäjällä, ja liiketoiminta-alue Venäjä ja Aasia muodosti noin 20 prosenttia Nokian Renkaiden liikevaihdosta.

Venäjältä vetäytyminen vaikuttaa merkittävästi Nokian Renkaiden taloudelliseen tulokseen. Renkaiden tuonnin loppuminen Venäjältä vaikuttaa negatiivisesti myyntiin erityisesti Keski-Euroopassa seuraavan kahden–kolmen vuoden aikana.

Rengassaatavuuden turvaamiseksi Nokian Renkaat on jatkanut kapasiteetin kasvattamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtaillaan ja edistää investointia uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa.

Kommentoi
Ylös
>