Sijoitusuutiset

Piensijoittajat uskovat markkina-arvoaan menettävään Teslaan

Kotimaiset piensijoittajat eivät usko, että sähköautovalmistaja Tesla on niin sanottu putoava puukko.

Vuosi 2022 päättyi ostotunnelmissa, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo. Osakekaupan aktiviteetti oli yllättävänkin korkealla, kun osa yksityissijoittajista kohdisti heikon pörssivuoden jälkeen katseensa jo tulevan vuoden sijoituksiin.

Tuppuraisen mukaan joulukuussa Nordnetin suomalaisasiakkaat netto-ostivat kotimaisia pörssiosakkeita arvo-osuustileille 30 miljoonalla eurolla ja osakesäästötileille 15 miljoonalla eurolla.

”Uskosta pörssisyklin pohjan ohittamiseen viestii se, että yksityissijoittajat ovat nyt lisänneet sijoituksiaan selvästi kolmen peräkkäisen kuukauden ajan”, Tuppurainen kertoo.

Nordnet Suomen asiakkaat lisäsivät koko vuonna 2022 omistuksiaan eniten kotimaisissa ja ulkomaisissa pörssiosakkeissa, joiden osuus netto-ostoista oli lähes 60 prosenttia. Perinteisiin rahastoihin ja pörssinoteerattuihin ETF-rahastoihin meni molempiin 19 prosenttia euromääräisistä sijoituksista.

”Loppuvuonna oli havaittavissa kasvanutta kiinnostusta suoriin osakkeisiin, siinä missä aiemmin vuoden aikana moni säästi lähinnä rahastoihin. Joulukuussa kotimaiset pörssiosakkeet edustivat jo euromääräistä enemmistöä kuukauden kaikista netto-ostoista”, toteaa Tuppurainen.

Sähköautovalmistaja Tesla julkisti tällä viikolla odotettua heikommat neljännen neljänneksen autojen toimitusluvut, mutta saavutti silti kaikkien aikojen korkeimman toimitusmäärät.

Tesla toimitti 405 278 uutta autoa loka-joulukuun aikana, mikä on 31,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna viimeisellä vuosineljänneksellä ja 18,1 prosenttia enemmän kuin edellisen kolmen kuukauden aikana.

Nämä luvut merkitsivät uutta ennätystä Elon Muskin johtamalle autonvalmistajalle.

FactSetin kokoamien analyytikkoarvioiden konsensuksen mukaan Wall Streetin analyytikot odottivat Teslan raportoivan noin 427 000 toimitusta vuoden viimeiseltä neljännekseltä. Toteutuneet toimitukset siis jäivät odotusten alle.

Teslan osake on ollut kovassa paineessa viime kuukausina. Osakkeen arvosta on sulanut vuodessa 72 prosenttia ja viimeisen kuukauden aikana yli 40 prosenttia.

Kotimaiset piensijoittajat eivät vielä joulukuussa tienneet viimeisen vuosineljänneksen Teslan toimituslukuja, mutta luottoa autovalmistajan kasvuun riittää. Suomalaiset yksityissijoittajat omistavat Teslaa jo 75 miljoonalla eurolla.

”Ulkomaisia osakkeita lisättiin joulukuussa reippaasti 14 miljoonan euron netto-ostoin. Summasta jopa 9 miljoonaa euroa kohdistui kurssiromahtaneen Teslan ostoihin. Kotimaiset yksityissijoittajat toimivat siis loppuvuonna yhtiön suuromistaja Elon Muskin osakemyyntejä kontraamalla. Nyt Nordnetin suomalaisasiakkaat omistavat Teslan osakkeita jo noin 75 miljoonalla eurolla. Keskimääräinen Tesla-omistus on tällä hetkellä noin 6 000 euroa”, taustoittaa Tuppurainen.

Kotimaisista yhtiöistä Nokian Renkaat, Neste ja Nokia olivat Nordnetin suomalaisasiakkaiden joulukuun kolme netto-ostetuinta kotimaista pörssiosaketta, kun tilastoista oikaistaan tuoreessa pörssilistautumisessaan yksityissijoittajien suosiota saavuttanut Tamtron.

”Kuukauden netto-ostetuin Nokian Renkaat kertoi loppuvuonna sopimusvalmistuksen lisäämisestä ja tehdasinvestoinnista Romaniaan. Tilastojen valossa osa yksityissijoittajista näyttää katsovan jo yhtiön uusiin pitkän ajan mahdollisuuksiin Venäjä-riskin toteutumisen jälkeen. Nokian Renkaiden osake oli joulukuussa sekä euromääräisesti netto-ostetuin että eri tilien määrällä mitattuna ostetuin”, kertoo Tuppurainen.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös