Markkinakommentit

Sijoitusjohtaja: Tällaiset osakkeet tarjoavat parhaat tuotot vuonna 2023

Aktia ennustaa osakkeille parhaimmillaan noin kahdeksan prosentin vuosituottoa.

Kiina on vuoden suurin uhka, mutta myös mahdollisuus, arvioi Aktia tuoreessa sijoitusnäkemyksessään Uhka maailman väkirikkain valtio on siksi, että maan talouden piristyminen lisää kokonaiskysyntää ja vaikuttaa siten myös länsimaiden inflaatioon. Mahdollisuus se on, koska Kiina on maailman toiseksi suurin talous, ja maan kasvu vaikuttaa globaaliin talouteen, arvioi Aktian pääekonomisti Lasse Corin

Viime vuonna epävarmuutta markkinoille loi erityisesti kiihtyvä inflaatio ja sen vuoksi keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka.

Nyt tilanne näyttää muuttuneen parempaan suuntaan.

”Aivan viime kuukausina on saatu varsin lupaavaa dataa siitä, että inflaatiotaistossa suurimmat haasteet ovat takana päin. Rahan eli kaikkien talletusten ja käteisen rahan määrä on kääntynyt laskuun euroalueella ja Yhdysvalloissa. Nyt vähemmän rahaa jahtaa samoja tuotteita kuin aiemmin. Lopputuloksena pitäisi olla inflaation hidastuminen, minkä seurauksena talouden fokus siirtynee hintojen noususta talouskasvuun”, Corin huomauttaa.

Osakemarkkinoilla on paranevien näkymien vuosi, Aktia uskoo.

Osakemarkkinoille pankki ennustaa maltillisen positiivista vuotta. Yhdysvalloissa tuotto asettunee pankin ennusteen mukaan vaatimattomaan 0–5 prosentin haarukkaan, mutta sen ulkopuolella 4–8 prosentin haarukkaan.

Houkuttelevia ovat nyt kasvutyyliset yhtiöt, jotka tekevät hyvää tulosta, pystyvät kasvattamaan markkinaosuuttaan ja kasvamaan orgaanisesti.

Laadukkaiden kasvuyhtiöiden lisäksi positiivisempia näkymiä löytynee muun muassa raaka-aineisiin ja infrainvestointeihin keskittyvistä perusteollisuuden yhtiöistä, jotka hyötyvät Kiinan avautumisesta, sekä erityisesti luksuskulutustuotteista, joissa kiinalaiset ja aasialaiset kuluttajat ovat suuri asiakasjoukko. Näihin tuotteisiin ei myöskään taloussuhdanteilla tyypillisesti ole kovin suurta vaikutusta.

”Euroopassa on listattu valtavasti hyviä ja laadukkaita globaalisti toimivia yhtiöitä, joiden liikevaihdosta merkittävä osa tulee euroalueen ulkopuolelta, ja joiden kilpailukykyä euron heikkeneminen edistää”, kertoo Aktian allokaatiojohtaja Patrik Moring.

Moringin mukaan kehittyvien maiden osakkeet näyttävät houkuttelevilta, koska Kiinan avautuminen tukee näitä markkinoita merkittävästi.

”Kehittyvät markkinat ovat oikeastaan ainoa alue, jossa talous- ja tulosennusteet saattavat yllättää positiivisesti.”

Markkinoilla odotetaan jo ensimmäisiä koronlaskuja. Aktia ei kuitenkaan usko keskuspankkien muuttavan politiikkaansa näin nopeasti, vaan arvioi, että koronnostoja nähdään lisää kevään aikana, minkä jälkeen taso pidetään ennallaan loppuvuoden ajan. 

”Korkosijoitusten kehitys oli kivuliasta seurattavaa viime vuonna. Hyvin nopea korkojen nousu painoi kaikki korkoluokat negatiiviseen kehitykseen, jollaista moni ei ole aiemmin nähnyt. Nyt korkojen noususykli on lähestymässä päätepistettään, ja mahdollisuuksia houkutteleviin tuottoihin on taas olemassa”, Moring kertoo.

Aktian näkemyksen mukaan kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan valtionlainat ovat edelleen erittäin houkutteleva korko-omaisuusluokka. Niiden kehitystä tukevat nousseet korkotasot, valuuttojen kohtuullinen arvostus ja matala ulkomaisten sijoittajien omistusosuus.

Dollarimääräisissä lainoissa tilannetta auttaa myös dollarin viimeaikainen heikkeneminen. Aktia ennustaa dollarimääräisten kehittyvien markkinoiden EM-lainojen tuottavan kuluvana vuonna noin 3–6 prosenttia, ja paikallisvaluuttamääräisten EM-valtionlainojen jopa 5–8 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös