Yritysuutiset

Nyt tuli kasvuyhtiölle takapakkia – Incap antoi tulosvaroituksen ja osake syöksyy

Hurjassa kasvuvauhdissa viime vuodet ollut elektroniikan sopimusvalmistaja Incap antoi tulosvaroituksen.

Yhtiö laskee vuoden 2023 liikevaihto- ja liikevoittoennustettaan. Incap arvioi, että yhtiön liikevaihto ja liikevoitto vuonna 2023 ovat pienempiä kuin vuonna 2022.

Liikevaihto- ja liikevoittoennusteen lasku liittyy Incapin suurimpaan asiakkaaseen, joka on päättänyt pienentää varastotasojaan ja sen vuoksi siirtää joitakin tilauksia vuodesta 2023 vuoteen 2024.

Tulosvaroitus kertoo, kuinka paljon riskejä Incapin harvoihin suuriin asiakkaisiin liittyy.

Tulosvaroitus tuli markkinoille täysin puun takaa. Siitä kertoo jyrkkä markkinareaktio. Incapin osake oli noin kello 13.00 tiistaina lähes 40 prosentin laskussa.

Yhtiön mukaan markkinadynamiikan muutoksen, komponenttien parantuneen saatavuuden ja muutamien keskeisten markkinoiden taantuman myötä asiakkaan varastotasot ovat kasvaneet liian korkeiksi, koska kasvu on alkuperäistä ennustetta pienempi.

Incapilla on pitkäaikainen suhde tähän asiakkaaseen, ja se tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaan kanssa sopeuttamalla tuotantomääriään auttaakseen asiakasta pienentämään varastotasoaan. Incap odottaa varastojen mukauttamisjakson olevan tilapäinen. Asiakkaan taloudellinen asema on vahva, ja sen liiketoiminnan näkymät ovat edelleen hyvät.

Incap arvioi liikevaihdon kasvavan suurimmalta osalta muita asiakkaitaan, mutta kasvu ei riitä kompensoimaan suurimman asiakkaan myynnin laskua.

Aiemmin Incap arvioi vuoden 2023 liikevaihdon, liikevoiton ja oikaistun liikevoiton olevan korkeammat kuin vuonna 2022.

Incap on ollut viime vuodet todellinen kasvuraketti. Kun vuonna 2018 yhtiön liikevaihto oli 59 miljoonaa euroa, nousi liikevaihto viime vuonna lähes 264 miljoonaan euroon. Oikaistu liikevoitto on noussut samalla ajanjakosolla 8,6 miljoonasta eurosta 40 miljoonaan euroon.

Sijoittajat näyttävät suhtautuvan epäillen Incapin kasvunäkymiin. Siitä kielii jyrkkä markkinareaktio nyt annettuun tulosvaroitukseen, myös aiempi markkinareaktio loka-joulukuun tulosraporttiin.

Osake laski tulosraportin ilmoituksen jälkeen 17 prosenttia, vaikka neljännen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi hulppeasti lähes 53 prosenttia vertailukaudesta lähes 79 miljoonaan euroon. Oikaistu liikevoitto kasvoi lähes 50 prosenttia ja oli 12,9 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 8,6 miljoonaa euroa. Katsauskauden tulos nousi 8,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 6,9 miljoonasta eurosta.

Incapin osakkeen arvostuskertoimet eivät ole erityisen korkeat. Tämän hetken konsensuksen mukaiselle kuluvan vuoden tulosennusteella yhtiön P/E-kerroin on kurssiromahduksen jälkeen 16x.

Incap julkaisee tammi–maaliskuun tulosraportin 26. huhtikuuta.

Kommentoi
Ylös
>