Sijoitusuutiset

Suomalaissijoittajat innostuivat osinko-osakkeista – kiinnostus Nordeaa kohtaan historiallisen suurta

Nordean osuus netto-ostoista oli maaliskuussa historiallisen suuri OP Ryhmän henkilöasiakkaiden osakekaupoissa.

Huhtikuussa maksettavat osingot näkyivät suomalaissijoittajien osakekaupankäynnissä maaliskuussa, sillä netto-ostetuimpien osakkeiden joukkoon nousi korkean osinkotuoton osakkeita, OP Ryhmä kertoo tiedotteessaan.

Erityisesti Nordean osinko kiinnosti, sillä lähes puolet netto-ostoista oli euromääräisesti Nordean osaketta.

Pankkisektorin osakkeet alamäkeen työntäneet ongelmapankit ja suuret osingot synnyttivät maaliskuussa tilanteen, jossa Nordean osakkeen ostot nousivat poikkeuksellisen suureksi. OP Ryhmän henkilöasiakkaiden maaliskuun netto-ostoista 46 prosenttia kohdistui Nordean osakkeeseen.

Nordean osake painui, kun amerikkalainen Silicon Valley Bank ajautui vaikeuksiin maaliskuussa. Lasku jatkui, kun myös sveitsiläispankki Credit Suissen tilanne heikkeni.

”Nordea on noussut kansanosakkeeksi viime vuosina. Nordean ennätyksellinen 80 sentin osinko irtosi maaliskuun loppupuolella, jolloin kurssilasku ansiosta osinkotuottoprosentiksi muodostui 8,0 prosenttia. Tämä houkutteli monia piensijoittajia, sillä OP:n asiakkaista lähes 14 000 osti Nordeaa maaliskuussa”, kertoo OP varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen.

Kalajaisen mukaan Nordean kiinnostavuus osinko-osakkeena näkyi jo viime vuonna, mutta nyt netto-ostojen keskittyminen yhteen osakkeeseen oli historiallisen suuri.

Nordean talous vahvalla pohjalla

Nordea palauttaa pääomia omistajille osinkojen lisäksi myös ostamalla omia osakkeitaan.

Nordean varsinainen yhtiökokous päätti hallituksen esityksen mukaisesti, että yhtiökokous päättää valtuuttaa hallituksen päättämään yhdessä tai useammassa erässä yhteensä enintään 350 000 000 Nordean osakkeen hankkimisesta. Se vastaa noin 9,6 prosenttia yhtiön kaikista osakkeista yhtiökokouskutsun julkaisupäivän. Tämä määrä osakkeita yhtiö voi hankkia ylimääräisen pääoman jakamiseksi pääomarakenteen optimointitarkoituksessa.

Nordea on vahvassa tuloskunnossa. Viimeisen neljänneksen liikevoitto kasvoi 26 prosenttia 1 609 miljoonaan euroon. Tuotot kasvoivat 19 prosenttia, kun korkokate kasvoi 31 prosenttia pääosin yritysluottojen, talletusvolyymien ja talletusmarginaalien kasvun ansiosta.

Nordean pääomarakenne pysyi erittäin vahvana: 16,4 prosentin ydinvakavaraisuussuhde ylittää viranomaisten vähimmäisvaatimuksen 5,3 prosenttiyksiköllä.

Vahvan tulos- ja tasekuntonsa ansioista pankki on valmis jakamaan varojaan ruhtinaallisesti omistajilleen.

Omistajat ovat saamassa korkean osingon lisäksi toisenkin pääoman palautuksen. Viime vuoden tapaan Nordea aikoo ostaa omia osakkeitaan suurella määrällä.

Myös muut osinkoyhtiöt kiinnostivat

Netto-ostetuimpien osakkeiden joukkoon nousi myös monia muita reilua osinkotuottoa tarjoavia osakkeita. OP:n asiakasdatan mukaan osinkoja maksetaan eniten huhtikuussa, mutta kasvavissa määrin yhtiöt jakavat osinkonsa useampaan osaan.

”Maaliskuussa 2023 henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet olivat Nordea, Fortum, Nokian Renkaat, Sampo ja UPM. Näistä Sampo, UPM ja Fortum löytyvät myös neljänneksi suurimmista osingonmaksajista”, Kalajainen kertoo.

Osinkotuotot ovat pitkäjänteiselle sijoittajalle hyvä valinta. Kuitenkin yhden vuoden osinkotuoton sijaan on hyvä katsoa myös yhtiön kykyä jatkaa osingonmaksua ja ylipäätään liiketoiminnan näkymiä, Kalajainen neuvoo.

Maaliskuussa pankkikriisin aiheuttamasta hermoilusta huolimatta OP:n henkilöasiakkaat ovat pysyneet ostolaidalla, sillä euromääräisesti ostoja oli 64 prosenttia kaupoista.

OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet maaliskuussa

Nordea Bank

Fortum

Sampo

Nokian Renkaat

UPM-Kymmene

Metsä Board

Stora Enso

Kesko

SSAB

Anora

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös