Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntojen hintojen lasku ei ole vielä ohi

Asuntokauppaa käydään tällä hetkellä 1990-luvun lamavuosien tahtiin.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 5,5 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä.

Maaliskuussa 2023 kiinteistönvälittäjien kautta myytiin vanhoja osakeasuntoja 29 prosenttia ja tammi-maaliskuussa 33 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uusien osakeasuntojen hinnat laskivat vuodentakaiseen verrattuna 2,0 prosenttia, mutta kauppoja tehtiin koko maassa peräti 71 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä.

Tammi-maaliskuussa 2023 vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan suurissa kaupungeissa 5,8 prosenttia ja muualla maassa 4,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Osakeasuntojen hinnat laskivat kaikissa suurissa kaupungeissa, mutta eniten pääkaupunkiseudulla. Vantaalla hinnat laskivat 7,0 prosenttia edellisestä vuodesta, Helsingissä 6,2 prosenttia ja Espoossa 5,9 prosenttia. Oulussa asuntojen hinnat laskivat 5,5 prosenttia, Tampereella 5,4 prosenttia ja Turussa 3,3 prosenttia.

Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä rivitaloasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla noin 5,5 prosenttia, kuudessa suurimmassa kaupungissa 3,6 prosenttia ja muualla maassa 4,3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kerrostalojen hinnat laskivat eniten pienissä asunnoissa. Yksiöiden hinnat laskivat 9,6 prosenttia ja kaksioiden 7,7 prosenttia. Perheasuntojen hinnat laskivat vähemmän. Kolmioiden ja sitä suurempien osakeasuntojen hinnat laskivat 3,5 prosenttia ja rivitalojen 4,0 prosenttia.

”Asuntomarkkinoiden tunnelmat ovat hyvin tunnustelevat ja asuntokauppa käy yhä poikkeuksellisen hitaalla. Kauppamäärät olivat tammi–maaliskuussa alimmillaan sitten 1990-luvun lamavuosien, eikä alati kiihtynyt hintojen lasku ole vielä ohitse”, kommentoi tuoreita asuntolukuja Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Keskisen mukaan kohonneet hinnat ja korot ohjaavat asukkaita nyt myös tinkimään tilantarpeesta, kun kodin asuinneliöt tarkoittavat myös aiempaa suurempaa lovea lompakkoon pitkälti niiden mukaan määräytyvien korko- ja vastikemenojen vuoksi.

”Mustat markkinatunnelmat kohenevatkin vasta korkokehityksen taittuessa vuoden loppua kohti”, ekonomisti ennustaa.

”Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat jatkaneet luisuaan, vaikka luottamus on muutoin jo kohonnut korkeimmalle tasolleen yli vuoden kestäneen Venäjän hyökkäyssodan aikana. Oman työpaikan ja toimeentulon uskotaan säilyvän, mutta suurempia hankintoja ja asunnon peruskorjauksia lykätään tuonnemmaksi”, Keskinen toteaa.

Ekonomisti ennustaa, että yhtiökokousten kevät tuo tullessaan ikäviä vastikekorotuksia. Kuitenkin samalla taloyhtiön kannattaa myös pohtia mahdollisuutta menojen karsimiselle esimerkiksi taloyhtiölainan tai siivouspalvelun kilpailuttamisella, Keskinen vinkkaa.

”Kilpailuttaminen kannattaa tehdä ainakin tilanteessa, jossa pankki nostaa marginaalia yksipuolisella ilmoituksella ja luottosopimus sen myös mahdollistaa. Taloyhtiö voi säästää pitkän pennin jo pienelläkin marginaalin viilauksella – tai sen noston välttämisellä.”

Kommentoi
Ylös
>