Kasvuosakkeet

Tesla petti odotukset ja Elon Muskin kommentit herättävät kysymyksiä

Teslan tuloskone yskii. Toimitusjohtajan kommentit lisäsivät sijoittajien huolia yhtiön näkymistä.

Tulisiko Elon Muskin olla huolissaan siitä, että Tesla voi mennä konkurssiin?
Teslan perustaja Elon Musk.

Teslan kolmannen vuosineljänneksen tulosraporttia odotettiin epävarmoissa tunnelmissa. Sähköautojen hinnanleikkaukset ja katteiden lasku olivat sijoittajien mielissä, kun he valmistautuivat sähköautojen johtavan yrityksen tulosjulkistukseen.

He olivat oikeutetusti varovaisia.

Neljänneksen aikana yhtiö teki 19,6 miljardin dollarin liikevaihdon autoteollisuudessa ja 1,56 miljardin dollarin liikevaihdon energiantuotanto- ja varastointiliiketoiminnassaan. Autoteollisuuden liikevaihdosta sääntelyn mukaisista hyvityksistä saatu osuus kasvoi kolmannella neljänneksellä 554 miljoonaan dollariin, kun se edellisellä neljänneksellä oli 282 miljoonaa dollaria ja viime vuoden kolmannella neljänneksellä 286 miljoonaa dollaria.

Teslan liikevaihto kasvaa yhä koko autoteollisuutta nopeammin, mutta kasvuvauhti hidastuu.
Teslan käyttökatemarginaali on laskusuunnassa autojen hinnanalennusten vuoksi.

Autojen myynti kasvoi vuoden takaisesta vain viisi prosenttia, mutta energiantuotanto- ja varastointiliiketoiminta kasvoi peräti 40 prosenttia.

Kokonaisliikevaihto oli 23,4 miljardia dollaria, kun viime vuoden vastaavana ajanjaksona lukema oli 21,5 miljardia dollaria. Liikevaihto siis kasvoi yhdeksän prosenttia.

Teslan osakekohtainen tulos jäi kuitenkin kolmannella kvartaalilla 66 senttiin, mikä on 37 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin ja alle analyytikoiden 73 sentin konsensusodotuksen. Autonvalmistaja kirjasi lisäksi 17,9 prosentin bruttokatteen, joka oli alhaisempi kuin edellisvuoden vastaavassa jaksossa ja kaukana Teslan viime vuonna raportoimasta 25,1 prosentin katteesta.

Teslan osake sukelsi torstaina yli yhdeksän prosenttia pettymyksen aiheuttaneen tulosjulkistuksen vuoksi.

Muskin puheet makrotaloudesta ihmetyttävät

Toimitusjohtaja Elon Musk ei juurikaan rauhoittanut sijoittajien huolia puhelinkonferenssin aikana.

Hän osoitti jatkuvasti vakavaa huolta nykyisestä makrotaloudellisesta ympäristöstä. Musk totesi, että korkeiden korkojen vuoksi monien amerikkalaisten kyky maksaa kuukausittainen autonmaksu on ollut ja on edelleen jatkuva haaste; Teslan tavoitteena on tällä hetkellä vain tehdä ajoneuvoistaan kohtuuhintaisia.

Muskin mukaan Tesla työskentelee ajoneuvojensa kustannusten alentamiseksi, ja se aikoo asettaa tämän etusijalle ennen kuin yhtiö ryhtyy ”täysillä” rakentamaan uutta tehdasta Meksikoon.

”Meidän on tehtävä tuotteistamme edullisempia, jotta ihmiset voivat ostaa niitä”, Musk sanoi puhelussa.

Bank of American analyytikot toistivat neutraalin arvionsa osakkeesta ja alensivat tulosarviotaan yhtiön neljännelle neljännekselle ja loppuvuosille sen alhaisemman bruttomarginaaliprofiilin vuoksi. Analyytikot ilmaisivat myös hämmästyksensä siitä, kuinka paljon aikaa Musk omisti maailmantaloudesta keskustelemiseen.

Teslan keskeisimmät tunnusluvut.

”Mielenkiintoista oli, että Elon Musk (toimitusjohtaja) omisti suuren osan ajasta laajemmalle makroympäristölle ja tällä hetkellä korkeiden korkojen vaikutuksille”, Bank of America -analyytikot kirjoittivat tiedotteessaan.

Vastaavasti Morgan Stanleyn analyytikot totesivat torstaina, että Teslan kolmannen neljänneksen pettymyksestä huolimatta talouteen liittyvä varovainen kommentti on se, mikä selitti osakkeen välittömän negatiivisen kurssireaktion.

”Mielestämme 3Q23 oli yksi varovaisimmista Teslan konferenssipuheluista, joita olemme kuulleet vuosiin”, Morgan Stanleyn analyytikot kirjoittivat. He lisäsivät, että on reilua olla huolissaan koroista, mutta kyseenalaistivat sen, kuinka paljon Teslan varovaisuudesta todella johtuu kilpailusta tai kysynnän hidastumisesta.

Cybertruckin tuotannon käynnistyminen on yhä kysymysmerkki

Yksi kysymysmerkki Teslan ympärillä on se, milloin Cybertruck saadaan markkinoille.

Yhtiö ilmoitti X:ssä (entinen Twitter), että Cybertruckin tuotanto on edelleen aikataulussa tämän vuoden loppupuolella, ja ensimmäiset toimitukset on suunniteltu 30. marraskuuta Texaxin tehtaalla. Erikseen Cybertruckin tili X:ssä kertoi, että kyseisenä päivänä järjestetään ”toimitustapahtuma”.

Tulospuhelussa Musk lievensi ajoneuvon taloudellisia odotuksia sanomalla, että vaaditaan valtavasti työtä, jotta voidaan päästä volyymituotantoon ja olla kassavirtapositiivinen hinnalla, johon ihmisillä on varaa.

”Haluan vain lieventää odotuksia Cybertruckin suhteen. Se on hieno tuote, mutta taloudellisesti kestää vuodesta 18 kuukauteen, ennen kuin se tuottaa merkittävää positiivista kassavirtaa.”, hän korosti.

Yhtiö ei ole vielä ilmoittanut Cybertruckin tarkkoja tietoja tai hinnoittelua.

Teslan osake romahti 9,3 prosenttia torstaina levottomuutta herättäneen tulosraportin seurauksena.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös