ETF-analyysit

Korkosijoittajalla vihdoin kissanpäivät – näkyy tuotoissa ja pääomavirroissa

Yhdysvaltain joukkovelkakirjalainoihin sijoittavat ETF:t ovat jatkaneet merkittävää toipumistaan marraskuun alussa.

USA:n lyhyisiin velkakirjoihin sijoittava iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF -rahasto on kivunnut reippaasti viimeisen vuoden aikana.

Velkakirjojen suosion kasvua on siivittänyt Yhdysvaltain keskuspankki Fed, joka ilmoitti tuoreimmassa korkopäätöksestään pitävänsä markkinoiden odotusten mukaisesti ohjauskorot ennallaan.

Fintech-yhtiö XS.comin markkina-analyytikko Samer Hasn arvioi, että Fedin pääjohtaja Jerome Powellin puhe korkopäätöksen julkistamisen jälkeen ei näytä tuoneen mitään uutta, sillä Fedin puheenjohtaja korosti tarvetta olla varovainen koronnostopäätöstä tehtäessä nykyisen epävarmuuden valossa.

Powell totesi myös, että edistyminen inflaation torjunnassa ei ole toistaiseksi riittävää. Se tarkoittaa siis, että Fed haluaa pitää oven auki uusille koronnostoille tarvittaessa, Hasn arvioi.

Toisaalta markkinat eivät näytä uskovan Fedin mahdollisuuteen nostaa korkoja uudelleen.

”Näen myös, kuten puhutaan, että jos Fed ei nosta korkoja viimeisessä kokouksessa tänä vuonna, se saattaa jo lopettaa korkojen nostosyklin”, markkina-analyytikko arvioi.

Hasnin mukaan tämä narratiivi näyttää vahvistaneen markkinoiden hypoteesia, jonka mukaan joukkovelkakirja-ETF:t, erityisesti Yhdysvaltain valtionlainojen ETF:t, ovat saavuttaneet pohjansa ja saattavat itse asiassa aloittaa odotetun nousutrendinsä.

”Tämän itse asiassa näimme jo ennen kuin Fed ilmoitti viimeisimmästä päätöksestään. Viime lokakuussa nähtiin ennätysmäisiä virtauksia joukkovelkakirja-ETF:iin.”

Joukkolainoista vihdoin tuottoa

Yhdysvaltain valtion joukkovelkakirjoihin keskittyviin joukkovelkakirjalaina ETF-rahastoihin virtasi pelkästään viime lokakuussa yli 15 miljardia dollaria pääomia, mikä on suurin määrä viime maaliskuun jälkeen 14 suurimman ETF:n otoksessa.

Lyhytaikaisiin joukkovelkakirjoihin keskittyvät ETF:t muodostivat suurimman osan näistä pääomavirroista, arvoltaan yli 9,8 miljardia dollaria.

Enintään kolme kuukauden valtion velkasitoumuksiin sijoittavat ETF kirjasivat korkeimmat ennätystuotot, joita ei ole nähty uuden vuosituhannen alun jälkeen, lähes 5,5 prosenttia.

”Näyttää siltä, että sijoittajat hyödyntävät näitä ennätystuottoja, jotka ylittävät jopa 20 tai 30 vuoden joukkovelkakirjojen tuotot, jotka ovat 5,0 prosenttia tai vähemmän”, Hasn toteaa.

Esimerkiksi iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF -rahasto, joka sijoittajaa USA:n 1-3 vuoden velkakirjoihin, on kivunnut reippaasti viimeisen vuoden aikana.

Markkina-analyytikon mukaan näyttää siltä, että sijoittajat keskittyvät pörssinoteeratuissa indeksirahastoissa lyhytaikaisiin velkakirjoihin pitkäaikaisten ja hybridien sijaan.

”Tämä näyttää johtuvan epäselvästä näkemyksestä Yhdysvaltain talouden pitkän aikavälin tulevaisuudesta, joka on tärkeä tekijä pitkäaikaisten joukkolainojen kehitykseen vaikuttava tekijä. Lyhytaikaisiin joukkovelkakirjoihin vaikuttavat sen sijaan yleensä Yhdysvaltain keskuspankin asettama korko ja sen odotukset”, Hasn kertoo.

Markkina-analyytikko uskoo positiivisemman ilmapiirin jatkuvan viimeisimpien lukujen valossa ja joukkovelkakirjamarkkinoiden epävarmuuden vähenevän. Hasn perustelee näkemyksensä korkomarkkinoiden pelkoindikaattorin liikkeillä.

”Merrill Lynch Option Volatility Estimate (MOVE), jota käytetään joukkovelkakirjamarkkinoiden pelkoindikaattorina niihin liittyvien optioiden perusteella, laski alimmalle tasolleen kuukaudessa, mikä voi heijastaa sijoittajien suurempaa varmuutta korkokehityksestä.”

Markkinat luottavat inflaation laskuun

Nämä positiiviset pääomien nettovirrat tulevat kansainvälisiin rahastoihin ja inflaatiosuojattuihin arvopapereihin (TIPS) suuntautuvien negatiivisten nettopääomavirtojen kustannuksella.

Kaksi suurta kansainvälistä joukkovelkakirjarahastoa, Vanguard Total International Bond ETF (BNDX) ja iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF (EMB), menettivät viime kuussa enemmän nettopääomia, yhteensä noin 1,4 miljardia dollaria.

Hasnin mukaan samaan aikaan markkinat eivät näytä olevan riittävän innokkaita sijoittamaan Yhdysvaltojen ulkopuolisiin joukkovelkakirjoihin, vaikka voivat tarjota korkeampia tuottoja. Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, etteivät sijoittajat luota maailmantalouden näkymiin. Vaisut näkymät koskevat myös Euroopan taloutta, joka kärsii edelleen teollisuus- ja palvelutoiminnan jatkuvasta vähenemisestä ja työmarkkinoiden heikkoudesta. 

Markkina-analyytikon mukaan markkinat uskovat, että inflaation suunta on jo oikeilla raiteilla eikä palaa aiempiin poikkeuksellisiin huippulukemiin.

Lähde: ETF.com

Kullan kimallus himmenee

Kulta-ETF:issä ovat nettopääomat vähentyneet viime lokakuussa viidettä kuukautta peräkkäin.

Suurimmat fyysiset kulta-ETF:t, iShares Gold Trust (GLD) ja iShares Gold Trust (IAU), kirjasivat yhteensä noin 1,4 miljardin dollarin negatiiviset nettopääomavirrat viimeisen kuukauden aikana. Se nosti pääomien nettovähennykset yli kuuteen miljardiin dollariin vuoden alusta.

Lähde: ETF.com

”Kulta pyrkii tuttuun tapaan myös hyötymään odotuksista rahapolitiikan kiristyssyklin päättymisestä Yhdysvalloissa”, Hasn toteaa.

Lähteet: ETF.com ja XS.com.

Markkina-analyytikon mukaan tämä voi tuntua perustellulta, kun otetaan huomioon odotukset, että korkoa voitaisiin laskea joskus ensi vuonna.

”Odotukset ja Yhdysvaltain keskuspankin toistuvat puheet mahdollisuudesta, että nykyiset ennätyskorkeat korot pysyvät nykyisellä korkealla tasollaan odotettua pidempään tulevana vuonna, voivat kuitenkin edelleen kannustaa sijoittajia sijoittamaan kullan sijaan tuottoa tuottaviin joukkovelkakirjoihin, joiden tuotto on ennätyksellisen korkea”, Hasn toteaa.

Joukkovelkakirjojen sijoittajat voivat nyt siis nauttia suhteellisen korkeasta tuotosta suhteellisen pitkään, Hasn toteaa.

Kullan hintaa tukee konflikti Lähi-idässä, koska kulta on perinteisesti ollut turvasatamasijoitus geopoliittisten kriisien aikana.

Huolimatta sotilaallisten toimien jatkuvasta lisääntymisestä Lähi-idässä, näkee Hasn kansainvälisten vaikutusvaltaisten maiden päinvastaisen suuntauksen hillitä konfliktia tai ainakin pitää se nykyisten rajojensa sisällä.

”Koska maailmantalous on kärsinyt paljon covid-19-epidemian puhkeamisesta ja Itä-Euroopan sodasta sekä sitä seuranneesta inflaation ja korkojen noususta ja taloudellisen toiminnan vähenemisestä, ne eivät halua tai pysty edes osallistumaan uusiin konflikteihin, jotka voivat olla laajempi”, hän toteaa.

”Sellaisenaan en näe mitään, mikä tukisi kullan kestäviä tuottoja, ja niin myyjätkin saattavat ajatella. Ainakin toistaiseksi”, Hasn toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös