Indikaattorit

Synkät makroluvut luovat varjon teollisuuden suhdannetilanteeseen

Liikevaihto laski marraskuussa merkittävästi usealla teollisuuden toimialalla.

Synkät tiedot teollisuuden suhdannetililanteesta ovat saaneet jatkoa, kun Tilastokeskus julkaisi tuoreimmat teollisuuden työpäiväkorjatun liikevaihdon tiedot. Liikevaihto väheni vuoden 2023 marraskuussa 13,5 prosenttia vuoden 2022 marraskuusta.

Teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto väheni vuoden 2023 marraskuussa 1,1 prosenttia lokakuuhun verrattuna. Lokakuussa liikevaihto kasvoi 0,2 prosenttia ja syyskuussa 0,6 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Teollisuuden päiväkorjatun liikevaihdon muutos. Lähde: Tilastokeskus.

Liikevaihto väheni marraskuussa voimakkaimmin toimialoilla sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto, joissa lasku oli 22,4 prosenttia. Metsäteollisuuden liikevaihto laski 22,2 prosenttia vuodentakaisesta. Metalliteollisuuden liikevaihto oli puolestaan 11,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Viennin liikevaihto väheni marraskuussa kaikilla teollisuuden päätoimialoilla.

Voimakkaimmin vähenivät metsäteollisuuden vientiliikevaihto, 25,5 prosenttia, ja tekstiiliteollisuuden vientiliikevaihto, 21,1 prosenttia vuodentakaisesta. Metalliteollisuuden vientiliikevaihto väheni 11,7 prosenttia.

Ennakoivat suhdanneindikaattorit eivät lupaa nopeaa käännettä

Aiemmin Tilastokeskus kertoi, että myös teollisuuden tulevaa liikevaihtoa ennakoivat uudet tilaukset ovat laskussa.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2023 marraskuussa 18,9 prosenttia alhaisempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-marraskuun aikana tilaukset ovat vähentyneet 12,1 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti kymmenen kuukautta.

Yritykset saivat marraskuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla tarkastelluilla teollisuuden päätoimialoilla.

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattoreiden mukaan Suomen teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli joulukuussa -20. Luottamus kohosi pisteen verran edelliskuun tasolta. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Tuotannon ennakoidaan vähentyvän lähikuukausien aikana ja tilauskannat ovat ohentuneet entisestään. Valmistuotevarastot pienenivät hieman edelliskuukaudesta, mutta ovat yhä selvästi normaalitasoa suuremmat. Kapasiteetti on täyskäytössä vain 46 prosentilla yrityksistä, joka on pienempi osuus kuin viime kuussa.

Suomessa teollisuuden luottamus oli marraskuussa yhä toiseksi heikointa EU-maista.

Kemianteollisuudessa tilanne korona-aikaa heikompi

Esimerkiksi kemianteollisuudessa tilauskannat ovat heikoimmalla tasolla sitten tammikuun 2020.

”Kemianteollisuuden yritysten tilanne on tällä hetkellä heikko. Joulukuun jäsenkyselyymme vastanneista yrityksistä 47 prosenttia arvioi tilanteen erittäin huonoksi tai huonoksi. Tilanne on selkeästi huonompi kuin koronakriisin pahimpina aikoina”, Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto sanoo.

Kemianteollisuudelle tärkeillä aloilla, kuten teollisuudessa ja rakentamisessa, veto on poissa. Tämä heijastuu alan tilausmääriin, jotka ovat laskeneet jo pidemmän aikaa. Tilauskannan osalta Suomessa tilanne on EU:n keskiarvoa ja esimerkiksi Saksaa tukalampi.

Kommentoi
Ylös
>