Indikaattorit

Teollisuuden synkät tilausluvut jatkuvat – laskeneet yhtäjaksoisesti jo 10 kuukautta

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät vuoden 2023 marraskuussa 18,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 marraskuussa 18,9 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-marraskuun aikana tilaukset ovat vähentyneet 12,1 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti kymmenen kuukautta.

Yritykset saivat marraskuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla tarkastelluilla teollisuuden päätoimialoilla.

Tilaukset vähenivät eniten metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 21,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Kemianteollisuudessa tilaukset vähenivät 16,8 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 11,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Jouko Kangasniemi ei usko tilanteen nopeaan positiiviseen käänteeseen.

”Yritysten tilauskanta-arvioit ovat laskeneet suhdannekyselyissä matalalle tasolle, joten pikaista uusien tilausten kohentumista ei ole näköpiirissä”, hän toteaa viestipalvelu X:ssä.

Vaikka teollisuuden tilauskirjojen osalta ei olisikaan elpymistä näköpiirissä, on elinkeinoelämän näkymissä yleisemmin nähtävissä pientä valonpilkahdusta.

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorissa kaikilla päätoimialoilla nähtiin joulukuussa pitkästä aikaa nousua.

”Tällaista tilannetta, jossa luottamuslukemat ovat nousussa kaikilla päätoimialoilla ei ole aivan äskettäin nähty. Viimeksi tällainen tilanne on ollut vuoden 2021 lokakuussa. Joulukuun lukemat vahvistavat jo marraskuussa tehtyä tulkintaa, että yritysten luottamuksessa pohjakosketus on nähty”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Pakarisen mukaan se ei kuitenkaan pelasta talouskasvua tänä vuonna, sillä yritysten luottamusindikaattori ennakoi selvästi heikompaa talouskehitystä kuin tuoreet talousennusteet povaavat Suomelle.

”Näin ollen on hyvä varautua siihen, että ennusteita korjataan vielä alaspäin ennen kuin tilanne kääntyy reaalitaloudessa parempaan”, hän toteaa.

Kommentoi
Ylös
>