Markkinakommentit

BlackRock: Euroopan osakkeissa tuottomahdollisuuksia

Eurooppalaiset osakkeet hinnoitellaan selvästi edullisemmin kuin amerikkalaisosakkeet.

Berliini Saksa Eurooppa EU

Euroopan osakemarkkinat ovat saavuttaneet tänä vuonna ennätyskorkeat lukemat – mutta ne ovat edelleen historiallisen alhaisemmat kuin yhdysvaltalaiset osakkeet, muistuttaa BlackRockin sijoitusjohtaja Helen Jewell.

”Emme usko, että tämä kuilu pienenee, koska joidenkin Yhdysvaltojen suurimpien yhtiöiden tuloskunto on suuri. Näemme kuitenkin kolme syytä, miksi se voi kaventua keskipitkällä aikavälillä”, Jewell toteaa.

Taantumispelot ovat viime vuosina varjostaneet eurooppalaisten osakkeiden näkymiä. Jewell kuitenkin muistuttaa, että Euroopan makrotaloudellinen ympäristö on kuitenkin parantunut.

”Taloudellinen toimeliaisuus on osoittanut piristymisen merkkejä, ja energian hinnat ovat asettuneet vakaalle tasolle. Kuluttajien säästöt ovat edelleen korkealla tasolla, ja palkat kasvavat inflaationkin jälkeen, minkä pitäisi tukea kulutusmenoja.”

P/E-kertoimien kehitys Japanissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Eurooppalaiset osakkeet ovat nyt keskimäärin poikkeuksellisen alhaalle arvostettuja verrattuna amerikkalaisosakkeisiin. Kuva: BlackRock.

Eurooppalaisten osakkeiden tuottoja tukevat myös mahdolliset koronalennukset.

Jewellin mukaan Euroopan inflaatio on laskenut takaisin tasolle, joka on lähellä Euroopan keskuspankin (EKP) tavoitetta, mikä lisää koronlaskujen todennäköisyyttä toisella neljänneksellä.

Se antaa lisätukea talouksille ja eurooppalaisille osakkeille.

Pienten ja keskisuurten yritysten osakkeet saattavat Jewellin mukaan elpyä, sillä niiden velkaantumisaste on yleisesti ottaen korkeampi. Se tarkoittaa sitä, että ne voivat hyötyä korkotason mahdollisesta laskusta enemmän. Lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten arvostukset ovat suuryhtiöitä alhaisemmat.

Kolmas tekijä on osakkeiden takaisinostot.

”Kansainväliset sijoittajat eivät ehkä edelleenkään ole vakuuttuneita eurooppalaisista osakkeista. Mutta yritysten johtoryhmät näkevät osakkeidensa houkuttelevuuden näillä hinnoilla. Takaisinostot (kun yritys ostaa omia osakkeitaan) ovat nousseet Euroopassa historiallisiin huippulukemiin, ja ne tarjoavat houkuttelevan tuottolähteen mahdollisen osakekurssin kasvun lisäksi”, Jewell kertoo.

Erityisesti eräät eurooppalaiset pankit aikovat palauttaa osakkeenomistajille miljardeja euroja.

Lue myös tämä: Helsingin pörssi laskutrendissä, jatkuuko suunta?

Kommentoi
Ylös
>