Asunnot ja kiinteistöt

Rakennusteollisuus RT: Rakentaminen on syvässä suhdannekuopassa eikä käännettä näy

Rakennusteollisuus RT:n suhdanne-ennusteen mukaan vielä ei ole merkkejä positiivisesta käänteestä.

rakentaminen rakennus asuntotuotanto

Rakentaminen väheni viime vuonna 11 prosenttia, selvästi enemmän kuin finanssikriisissä. Rakentamisen kaikki sektorit hyytyivät, mutta asuntotuotannon pudotus oli dramaattisin.

Asuntokauppa kääntyy kuitenkin kasvuun hiljalleen, uskoo Handelsbanken.

Handelsbanken arvioi vanhojen osakeasuntojen hintojen laskevan kuluvana vuonna 2,0 prosenttia. Koko vuoden ennusteeseen vaikuttaa asuntojen hintojen kehno kehitys tammikuussa. Pankki arvioi vanhojen osakeasuntojen hintojen toipuvan kuluvan vuoden aikana.

”Odotamme asuntomarkkinoiden elpyvän vähitellen kuluvan vuoden mittaan, kun inflaatio hidastuu lisää, korot laskevat, kotitalouksen ostovoima kohenee ja kuluttajien luottamus vahvistuu”, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen.

Rakennusteollisuus RT:n suhdanne-ennusteen mukaan vielä ei ole merkkejä käänteestä asuntomarkkinoilla. Järjestön ennusteen mukaan tänä vuonna rakentamiseen on odotettavissa laskua viisi prosenttia.

Kuva: Rakennusteollisuus RT.

Poikkeuksellisen nopeasti noussut korko- ja kustannustaso, asuntokaupan hiljaiselo sekä luottopolitiikan tiukentuminen ovat iskeneet etenkin asuntorakentamiseen.

RT:n mukaan asuntoaloitusten kokonaismäärä puolittui viime vuonna arviolta 17 500 asuntoon. Vapaarahoitteisessa kerrostalorakentamisessa nähtiin viime vuonna tilastohistorian suurin syöksy, peräti 80 prosenttia.

Tänä vuonna asuntoaloitusten määrä on jäämässä vielä hieman viime vuotta pienemmäksi, vaikka hallitus on nostanut valtion tukeman Ara-asuntotuotannon korkotukivaltuudet tähän mennessä korkeimmalle tasolleen.

”Asuntorakentamisen osalta tämä vuosi on jo taputeltu. Tuotannon käynnistymisen edellytykset eivät ole parantuneet, eikä ensi vuodellekaan voi luvata kuin vaimeaa kasvua”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Asuntoja on tällä hetkellä tarjolla runsaasti, koska edelleen valmistuu ennen asuntokaupan seisahdusta käynnistettyjä hankkeita. Edessä on kuitenkin asuntovaje ja markkinahäiriö kasvukeskuksissa, sillä uusien kohteiden määrä jää parin vuoden aikana todella alhaiseksi ja hankkeiden läpimenoajat kestävät vuodesta puoleentoista.

”Vaikka korot alkaisivat laskea, kysyntä piristyä ja myynnissä olevien uusien valmistuneiden asuntojen varanto sulaa, kiristynyt rahoitus jarruttaa yhä voimakkaasti asuntorakentamista. Markkinaehtoisia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi on juuri nyt vähän”, Vihmo sanoo.

Suhdannekriisi on osunut myös toimitilarakentamiseen ennakoitua enemmän. Toimitilarakentamien on supistunut vuoden 2022 alkupuolelta lähtien 2000-luvun matalimmalle tasolle.

Paljon puhuttu teollisuuden investointibuumi ei vielä näy rakentamisen tilastoissa.

”Kansainvälisten, isojen teollisuusinvestointien saaminen Suomeen on erittäin tärkeää. Monet hyvät hankkeet uhkaavat jäädä aikomuksiksi. Vihreän siirtymän investointeja on edistettävä aktiivisesti kuten Ruotsissa eikä jäädä odottamaan niiden toteutumista”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.

Korjausrakentaminen on Tilastokeskuksen mukaan hiipunut vuoden 2022 alusta alkaen. Viime vuonna korjaamisen arvo laski kaikkiaan viisi prosenttia edellisvuodesta ja lasku kiihtyi loppuvuonna.

Samalla kun rahoituksen saatavuus on heikentynyt, vaatimukset energiatehokkuuden parantamiseksi ovat tiukentuneet ja korjausvaje on kasvanut entisestään.

”Suomen tulee viipymättä hyödyntää EU:n käytettävissä olevat takaus- ja rahoitusmahdollisuudet. Lisäksi valtiolta toivotaan asuinyhteisöjen korjausrakentamiseen määräaikaista kymmenen prosentin avustusta viime vuonna päättyneen tuen tilalle”, Randell sanoo.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    On harmillista että.vasemmistopuolueet Kok, Kesk ja Sdp eivät ole saaneet pankki ja vakuutus alaa vapautettua kilpailulle. Jälleen pankkien masinoimana Suomi ui syvälle lamaan.

  • Ylös
    >