Makrotalous

EKP:n Stournaras kannattaa neljää koronlaskua tänä vuonna

Knot pitää mahdollisena kolmea koronlaskua.

EKP:n keskuspankkiirien kyyhky-haukka-akseli. Lähde Bloomberg Economics.

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Yannis Stournaras kertoi talousuutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että keskuspankin tulisi laskea kaksi kertaa korkotasoa ennen elokuussa alkavaa kesätaukoa. Lisäksi kreikkalainen kannattaa kahta koronlaskua loppuvuoden aikana. Niiden tulisi tapahtua ilman Yhdysvaltain keskuspankin myötävaikutusta.

”Meidän on aloitettava piakkoin korkojen leikkaaminen, jotta rahapolitiikkamme ei muutu liian rajoittavaksi”, kertoi Stournaras Bloombergille. 

EKP piti keskeiset korot ennallaan viime viikon korkokokouksessa. Se oli neljäs kokous peräkkäin, kun muutoksia ei tehty. Keskuspankkiirit ovat tällä hetkellä jokseenkin yksimielisiä siitä, että kesäkuu voisi olla sopiva hetki aloittaa rahapolitiikan keventäminen. He ovat aiempaa vakuuttuneempia, että inflaatio hidastuu kohti kahden prosentin tavoitetta, mutta haluavat silti siitä lisävarmuutta ennen ensimmäistä koronlaskua. 

Stournaras totesi haastattelussa, että keskuspankilla on vain vähän uutta dataa esimerkiksi palkkakehityksestä ennen huhtikuun kokousta. Sitä vastoin ennen kesäkuun kokousta julkaistaan monta tilastoa. Ne auttavat keskuspankkia päätöksenteossa. 

Euroopan keskuspankin korkokokouksia järjestetään keskimäärin kuuden viikon välein. Seuraavat ovat 11. huhtikuuta, 6. kesäkuuta ja 18. heinäkuuta. Kesätauon jälkeen ensimmäinen korkopäätös tehdään vasta 12. syyskuuta.

Stournaras tunnetaan kevyen rahapolitiikan kannattajana. EKP:n kyyhkyjen ja haukkojen väliset näkemyserot ovat kuitenkin kaventuneet viime aikoina. Haukkamaisempaa rahapolitiikan linjaa edustava hollantilainen Klaas Knot totesi torstaina, että keskuspankki saattaa tehdä kolme koronleikkausta tänä vuonna, jos palkkatilastot ovat jatkossa linjassa hidastuvan inflaation kanssa. Hän arvioi, että ensimmäinen koronlasku on edessä kesäkuun korkokokouksessa. 

Kommentoi
Ylös
>