Asunnot ja kiinteistöt

Mistä kaupungeista parhaat sijoitusasunnon vuokratuotot?

Oulussa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä ennustetaan olevan parhaat yksiöiden ja kaksioiden vuokratuotot. Tiedot selviävät Suomen Vuokranantajien selvityksestä.

Vuokratuottojen ennusteet on laadittu vuosille 2012-2016, ja laskelmassa on huomioitu sekä hintojen että vuokrien ennusteet. Laskelmissa on eritelty kaupungeittain yksiöiden ja kaksioiden ennustetut tuotot. Lisäksi on laskettu odotettu tuotto sekä arvonnousu huomioiden että ilman arvonnousua.

Sekä yksiöiden että kaksioiden ennustetut vuokratuotot ovat parhaimmat Oulussa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä. Rovaniemellä ja Jyväskylässä näkymät ovat luultavasti hyvät näiden  kaupunkien opiskelijoiden suuren osuuden vuoksi. Oulussa vuokratuottoja nostaa luultavasti pelot Nokian ja sen alihankkijoiden tuomista ongelmista kaupungin asuntomarkkinoille.

Näiden kaupunkien lisäksi Porissa ja Lappeenrannassa odotettu vuokratuotto nousee yli 6 prosentin. Alhaisimmat tuotot ovat pääkaupunkiseudulla, Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.

Miksi sitten nopeasti kasvavalla pääkaupunkiseudulla vuokratuotot jäävät alhaisemmiksi kuin monessa hitaammin kasvavassa kaupungissa?

Vuokra-asuntojen hankintahinnalla on vaikutusta odotetuihin vuokratuottoihin. Vuokranantajien arvion mukaan kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla kuukausittainen tuotto jää usein heikommaksi, kun huomioidaan huoneiston korkeammat hankintahinnat. Tällöin tuottoon vaikuttaa voimakkaasti odotettu huoneiston arvonnousu. Pienempien paikkakuntien keskustahuoneistojen kuukausituotto on taas parempi, sillä sitä nostaa alhaisempi hankintahinta. Huoneiston arvonnousu ei kuitenkaan yleensä ole yhtä hyvä kuin kasvukeskuksissa. Vuokratuotto on siis yleensä parempi niissä kaupungeissa joissa arvonnousun odotukset ovat alhaisemmat.

Yleisesti ottaen vuokratuoton vaihteluväli on Suomen Vuokranantajien mukaan 3-10 %.

Oheisesta linkistä löytyvät eri kaupunkien ennustetut vuokratuotot:

http://www.vuokranantajat.fi/attachements/2012-08-02T01-21-5413468.pdf

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös