Osakeanalyysit

Tecnotreelle iso tilaus – onnistuuko strategiamuutos?

Tecnotree nappasi merkittävän uuden tilauksen jo ennestään kasvaneeseen tilauskantaansa. Yhtiö hakee kuumeisesti strategiamuutosta, jolla se uskoo saavansa kannattavuuden käännettyä nousuun. Myös sijoitustutkimusyhtiö Inderes uskoo Tecnotreen kasvupotentiaaliin.

Tilauskannan kehitys

Tecnotree on kansainvälinen teleoperaattoreiden it-ratkaisujen toimittaja, joka tarjoaa tuotteita ja palveluita veloitukseen, laskutukseen, asiakaspalveluun ja asiakkuudenhallintaan sekä viestintäpalveluihin ja sisältöliiketoimintaan.

Yhtiö ilmoitti 27.12. pörssitiedotteessaan saaneensa 4,6 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoisen tilauksen uudelta operaattoriasiakkaalta Afrikasta. Tecnotree toimittaa puhepostiratkaisun, joka perustuu Tecnotree AgilityTM Messaging -tuoteperheeseen. Toimituksen arvioidaan valmistuvan kuuden kuukauden kuluessa.

Stavros Vougas, Tecnotreen Lähi-Idän ja Afrikan aluejohtaja kommentoi kauppaa: ”Tecnotree on tyytyväinen asemaansa tällä alueella. Telekommunikaatiopalvelut ovat Afrikassa vahvassa kasvussa, ja meillä on laajana ratkaisutoimittajana ihanteellinen asema auttaa operaattoreita vastaamaan kysyntään. Tämän tärkeän tilauksen myötä palvelemme jo 30 teleoperaattoria Afrikan mantereella”.

Yhtiön tilauskanta onkin ollut rajussa kasvussa, kuten alla olevasta taulukosta ilmenee.

Q2/11Q3/11Q4/11Q1/12Q2/12Q3/12
21,5 21,0 40,436,258,859,2

Kannattavuus ja lähiajan näkymät

Tecnotreen kannattavuus on ollut kuitenkin laskusuunnassa. Kolmannen neljänneksen vuosineljänneksen oikaistu liiketulos oli -0,8 miljoonaa euroa ja tulos oli -3,0 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan pienempi oikaistu liiketulos johtuu isommista projektien kuluista ja kasvuun liityvistä panostuksista.

Yhtiön vuoden 2012 liikevaihto on johdon mukaan suurempi kuin vuonna 2011. Oikaistu liiketulos jää kuitenkin tappiolliseksi kasvaneiden kulujen ja aiheutuneiden valuuttakurssitappioiden vuoksi.

Strategiamuutos

Tecnotreen toimitusjohtajan Kaj Hagrosin mukaan yhtiön strategiamuutos, eli siirtyminen projektiliiketoiminnasta ratkaisuliiketoimintaan on vielä kesken, ja siksi tuottavuuden parantuminen ei näy vielä päättyneellä jaksolla.

Myös sijoitusanalyysitalo Inderes arvioi Tecnotreen olevan muutostilassa. Nordnetin nettisivuilla Inderesin analyytikot toteavat Tecnotreestä seuraavaa: ”Tecnotree on erittäin suuressa muutosvaiheessa oleva yhtiö, jonka todellinen tila on näkemyksemme mukaan ymmärretty väärin markkinoilla tällä hetkellä. Tunnistamme yhtiön liiketoimintaan ja siten myös osakkeeseen liittyvät valtavan suuret riskit ja olemme varautuneet pettymyksiin. Pidämme osakkeen nousupotentiaalia kuitenkin huomattavasti suurempana mahdollisuutena.”

Tecnotreen strategiamuutos näkyy jo myyntimixissä. Inderesin analyytikot huomauttavat, että Tecnotreen vanhoihin tuotteisiin pohjautuva liiketoiminta (kuten puheposti ja prepaid -järjestelmät) on laskussa, ja vastaavasti uuden strategian mukainen liiketoiminta (laaja-alaiset IT-ratkaisut operaattoreille) on nousussa.

Riskit

Tecnotree on pelipaperi suurella veikkauskertoimella. Indersin analyytikoiden mukaan yhtiön suurin riski on likviditeettiriski, sillä yhtiön nykyinen kassa ei osakeannista huolimatta välttämättä riitä täysin tilauskannassa olevien projektien käyttöpääomatarpeen rahoittamiseen.

Toinen riski Inderesin analyytikkojen mielestä liittyy edelleen tilauskannassa oleviin ennätyssuurien projektien toteuttamiseen. Kolmas riski liittyy edelleen siihen, saako yhtiö ylipäätään tervehdytettyä liiketoimintaansa uudella strategiallaan. Lisäksi Tecnotreen markkinoihin liittyy poliittisia epävarmuuksia ja valuuttakurssiriskejä.

Kommentoi
Ylös
>