Rahastotietoa

Lokakuun mielenkiintoisimmat ETF-uutuudet

Lokakuussa Eurooppaan listattiin 17 uutta ETF:ää. Uutuuksista 16 sijoittaa osakkeisiin ja yksi korkomarkkinoille.

Päätrendinä oli yhdysvaltalaisten ETF-talojen tulo Eurooppaan, useiden uusien tyyli-/strategia-etf:ien tulo (”smart beta”) sekä jo Yhdysvalloissa listattujen ETF:ien tuonti euromääräisinä/Euroopan pörsseihin.

Mielenkiintoisimpia tulokkaita Euroopan listoille tulleista ETF:stä olivat mielestämme:

– Robotismin ja automaation kasvusta hyötyjä hakeva ETF Securitiesin tuoma ROBO-STOX Global Robotics and Automation UCITS ETF (ROBO LN). Samaan indeksiin sijoittava samanhintainen ja likvidimpi amerikan serkku on listattu kaupankäyntitunnuksella ROBO US. Molempien vuotuinen kulusuhde on 0,95 %, mikä on ETF:ien hintahaitarin yläpäästä trendikkään teeman tukemana. Pidämme teemaa sinänsä erittäin mielenkiintoisena, voit lukea siitä lisää mm. yhteistyökumppanimme GaveKalin sähköisestä kirjasta (jäsenille). Amerikassa listattu ETF tarjonnee vielä pitkään huomattavasti tehokkaamman vaihtoehdon teemasta kiinnostuneille.

– iShares toi Euroopan markkinoille mielenkiintoiset tyyli-ETF:t. Nyt Saksan pörssistä voi ostaa koko- (IS3T GY), arvo- (IS3S GY), laatu- (IS3Q GY) ja momentum- (IS3R GY) anomalioita maailmanlaajuisesti (=MSCI World indeksiperheen pohja) hyödyntäviä ETF:iä. Näiden avulla sijoittaja voi tavoitella markkina-arvopainotteisia indeksejä parempia tuottoja tai pienempää riskiä. Historiallisesti maailman osakkeet ovat tuottaneet euromääräisesti vuoden 1999 alusta tähän päivään 107 % osingot huomioiden. Vastaavien tyyli-indeksien tuotot ovat MSCI:n menetelmillä laskien olleet seuraavat: laatu 127 %, momentti 164 %, koko 222 % ja arvo 315 %. Kaikkien edellä mainittujen tyyli-ETF:ien vuotuinen kulu on ainoastaan 0,30 %, mikä on tyyli-ETF:lle suhteellisen edullinen. Tosin niihin liittyy yleensä muita kitkakuluja markkina-arvopainotteisia ETF:iä enemmän.

– Ainoastaan fundamenttipainotteisiin strategia-ETF:iin keskittyneen yhdysvaltalaisen WisdomTreen Lontoon pörssiin listaamat osinkotuottoa painottavat strategiat, joita listattiin neljä. Eurooppaan sijoittava Europe Equity Income UCITS ETF (EEI LN), vastaava Yhdysvaltoihin sijoittava (DHS LN) sekä vastaavat pienyhtiöihin sidotut Europe Small-Cap Dividend UCITS ETF (DFE LN) ja US Small-Cap Dividend UCITS ETF (DESE LN). Ensimmäisten juoksevat kulut ovat 0,29 % p.a. ja jälkimmäisten 0,38 % p.a.

– Niin ikään fundamentti-ETF:iin keskittynyt PowerShares lanseerasi mielenkiintoisen globaalin omia osakkeitaan ostavien yritysten strategialla sijoittavan ETF:n Eurooppaan (BUYB LN). Yhtiön Yhdysvaltoihin listattu amerikkalaisiin yhtiöihin sijoittava ETF on ollut suosittu ja kerännyt noin 2,7 miljardin dollarin pääomat. Mielenkiintoista on, että Eurooppaan listatun globaaliin yhtiöavaruuteen sijoittavan ETF:n vuotuinen kulusuhde on ainoastaan 0,39 % vs. amerikkalaisiin yhtiöihin sidottu vastaava 0,71 %. Voimakas hintakilpailu on siis menossa myös ns. smart beta-ETF:ssä, mikä kuulostaa sijoittajan korviin tervetulleelta!

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivuilla 11.11.2014.

Kommentoi
Ylös
>