Osakeanalyysit

Elisan varovainen ohjeistus herättää kysymyksiä

Teleoperaattorin osakekurssiin on hinnoiteltu nyt liikaa positiivisia tekijöitä, väittää Handelsbanken.

Teleoperaattori Elisa julkisti perjantaina viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksensa.

Yhtiö teki historiansa pahaan tuloksen, josta toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila otti kaiken irti: ”Elisan tulos kasvoi ja kilpailukyky jatkui vahvana. Mobiilidatapalveluiden käyttö kasvoi yhä voimakkaasti. 4G:n saatavuus, älypuhelinten yleistyminen ja sovellusten suosio ovat jo juurtuneet osaksi kuluttajien, yritysasiakkaiden ja organisaatioiden elämää.”

Elisan liikevaihto pysyi kuitenkin edellisen vuoden tasolla. Yhtiön mukaan viimeiselle neljännekselle kohdistui ylimääräisiä kuluja, jotka rasittivat sen tulosta. Liikevaihtoa alensivat divestoinnit, Elisa Videra ja yhdysliikennehinnat. Myös yleisen taloudellisen tilanteen epävarmuus jatkui.”

Handelsbankenin mukaan yhtiön käyttökate oli kertaluontoisten kustannuksien jälkeen linjassa odotusten kanssa.

Elisan ohjeistus alkaneelle vuodelle ihmetyttää kuitenkin pankkia. Elisa ohjeisti näin:

Suomen makrotalousympäristön odotetaan yhä olevan heikon vuonna 2015. Kilpailutilanne Suomen televiestintämarkkinoilla jatkuu myös haasteellisena.
Koko vuoden liikevaihdon arvioidaan olevan samalla tasolla kuin vuonna 2014. Mobiilidatan, ICT-palvelujen ja uusien verkkopalvelujen sekä tehtyjen yritysostojen odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Konsernin kertaluonteisista eristä puhdistetun koko vuoden käyttökatteen odotetaan olevan samalla tasolla kuin vuonna 2014. Koko vuoden investointien odotetaan olevan enintään 12 prosenttia liikevaihdosta. Elisan rahoitusasema ja maksuvalmius ovat hyvät.

Handelsbankenin mukaan ohjeistus oli varovainen, sillä yhtiö odottaa tuottojen ja käyttökatteen yltävän vain viime vuoden tasolle.
Varovaisen ohjeistuksen perusteella Elisan osakekurssiin on hinnoiteltu jo liikaa positiivisia tekijöitä, eli arvostus on koholla. ”Elisan johdon varovaisuus tarkoittaa sitä, ettei lähiaikoina ole luvassa sellaisia positiivisia uutisia, jotka nostaisivat yhtiön kurssia. Hinnoittelussa on jo preemiota verrattuna kilpailijoihin”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Älypuhelinten osuus Elisan asiakaskunnasta on edelleen vain 60 prosenttia, joten datapakettien määrässä on Handelsbankenin mukaan edelleen kasvuvaraa. Tulevaisuudessa tuottojen kasvu perustuu pankin mukaan kuitenkin datanopeuksien päivittämisestä.

Haasteeksi Elisan kohdalla saattaa tulla asiakkaiden haluttomuus maksaa suuremmista nopeuksista. ”Olemme hieman huolissamme siitä, että Elisan 50 megan 4G-liittymän hinta on sama kuin 21 megan 3G-liittymä”, Handelsbanken toteaa.

Handelsbanken suositus Elisan osakkeelle on ”Vähennä” ja tavoitehinta 24 euroa (aiemmin 25 euroa).

Kommentoi
Ylös
>