Makrotalous

Kreikka esittää ratkaisua velkaongelmaansa

Kreikka-eurokriisi-Tsipras-022015

Kreikka yrittää selvitä velkataakastaan uuden hallituksen vaihtoehtoisella ratkaisumallilla.

Markkinoiden pahimmat pelot Kreikan uuden hallituksen linjasta eivät näytä toteutuneen. Kreikan hallituksen valtionvarainministeri Gianis Varaufakis ehdotti eilen maan velkojen vaihtamista Kreikan talouskasvuun sidottuihin velkakirjoihin. Aiemmin markkinoilla pelättiin, että maa alkaisi vaatia velkojensa leikkausta.

Financial Timesin mukaan Varoufakis ei olisi vaatimassa Kreikan 315 miljardin euron velkapääomansa leikkausta, koska se vaikuttaisi pahalta velkojamaiden mielestä. Varoufakis esittää Kreikan hätälainojen vaihtamista velkakirjoihin, jotka on sidottu maan talouskasvuun.

Kantona kaskena Kreikan suunnitelmille saattaa olla Saksa ja maan liittokansleri Angela Merkel.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Saksa ei halua edetä neuvotteluissa oma-aloitteisesti. Saksan intressinä saattaa olla odottaa, kunnes Kreikka ajautuu kassakriisin partaalle. Tällöin Saksan neuvotteluasema olisi parempi.

Merkel on puun ja kuoren välissä. Saksassa on tulossa helmi- ja toukokuussa osavaltiovaalit, eikä hän halua joutua eurokriittisen AfD-puolueen hampaisiin.

Taloussanomien mukaan vain viidennes saksalaisista kannattaa velkahelpotuksia Kreikalle.

Kommentoi
Ylös
>