Valuuttakurssit

Suomalainen euro vahvistunut

Euroalueen talousnäkymiä on parantanut euron viimeisen vuoden merkittävä heikkeneminen.

Suomen näkökulmasta tilanne on toinen. Painotettuna eri maiden osuudella Suomen viennistä euro on itse asiassa vahvistunut viimeisen vuoden aikana. Syynä on tietysti ennen kaikkea ruplan romahtaminen, mutta myös naapurimaidemme kruunujen arvon kehitys.

Euron arvo on EKP:n valuuttaindeksin mukaan palautunut lähes eurokriisin aikaisiin pohjalukemiinsa. Vuodessa euro on heikentynyt 7 prosenttia. Painotettuna eri maiden osuudella Suomen viennistä euron arvo on päinvastoin noussut viime kuukausina uusiin huippulukemiin. Joulukuun huippulukemista ollaan tosin tultu reippaasti alas, kun rupla on hivenen vakiintunut ja euro yleisestikin heikentynyt. Silti suomalaisesta näkökulmasta euro on nyt viisi prosenttia vahvempi kuin vuosi sitten.

euron-arvo-022015

Suomen 12 suurimmasta vientimaasta 7 on euroalueen ulkopuolella. Näistä ruplan lisäksi suurimman vientimaamme Ruotsin sekä myös Norjan että Puolan valuutat ovat heikompia kuin vuosi sitten. Toki viimeisen kuukauden aikana nämäkin valuutat ovat (ruplaa lukuun ottamatta) selkeästi heikentyneet.

Lue loput artikkelista tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös