Talouden trendit

Suomalaiset yhä velkaisempia – mutta vauraampia

Kotitalouksien nettovarallisuus kasvoi vuodessa seitsemän miljardia euroa lisääntyneestä velkaantumisesta huolimatta.

Rahoitusvaroista ja veloista sekä muista varoista yhteenlaskettava kotitalouksien nettovarallisuus oli vuoden 2014 lopussa 540 miljardia euroa. Kasvua edellisvuodesta syntyi 7 miljardia euroa. Suurin osa tästä syntyi rahoitusvarojen hallussapitovoitoista. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen rahoitustilinpitotilastosta.

Kotitalouksien rahoitusvarat ja velat, muut varat sekä nettovarat 2010–2014, mrd. euroa. Lähde: Tilastokeskus

Kotitalouksien rahoitusvarat ja velat, muut varat sekä nettovarat 2010–2014, mrd. euroa. Lähde: Tilastokeskus

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien rahoitusvarat olivat 262 miljardia ja muut varat 420 miljardia euroa vuoden 2014 lopussa. Rahoitusvarojen lisäys oli vuoden aikana 7 miljardia ja muiden varojen 5 miljardia euroa. Muista varoista merkittävimpiä ovat rakennukset ja maa. Myös kotitalouksien velat kasvoivat. Nousua kertyi 5 miljardia euroa tason noustessa 142 miljardiin euroon.

Vaikka myös velkaantuminen jatkoi lisääntymistään, osakekurssien suotuisa kehitys sekä muiden varojen kasvu pitivät huolen siitä, että kotitalouksien kokonaisvarallisuus lisääntyi myös vuonna 2014.

Kotitalouksien lainavelat olivat yli 132 miljardia euroa vuoden 2014 lopussa. Lainavelat kasvoivat vuoden 2014 aikana yhteensä 4,7 miljardilla eurolla. Tämä nosti kotitalouksien velkaantumisastetta 3,7 prosenttiyksiköllä 121,7 prosenttiin. Kotitalouksien velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat vuoden lopussa koko vuoden yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

Rahoitusvarallisuuden osalta eri sijoitusinstrumenttien välillä tapahtui siirtymiä. Käteistalletusten suosion kasvu jatkui määräaikaistalletusten kustannuksella myös viime vuonna. Vuonna 2014 samankaltaista siirtymää tapahtui myös noteeratuista osakkeista rahasto-osuuksiin.

Noteerattujen osakkeiden ja rahasto-osuuksien kasvusta huolimatta talletukset jatkavat edelleen kotitalouksien tärkeimpänä rahoitusvarana. Talletusten osuus kotitalouksien kaikista rahoitusvaroista oli vuoden lopussa 30 prosenttia.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös