Sijoitusideat

Vietnam on mielenkiintoinen sijoituskohde – sijoittaja hyötyy uudistuksista

Vietnam-sijoituskohde-reunamarkkinat-042016

FIM:n salkunhoitajan mukaan Vietnam tullaan todennäköisesti nostamaan reunamarkkinoiden kategoriasta kehittyvien markkinoiden luokkaan, mikä kasvattaisi ulkomaisten sijoittajien määrää maassa.

Vietnam on ollut kansainvälisessä tuotantokilpailussa voittajien joukossa ja onnistunut saamaan suhteessa BKT:hen yli kaksinkertaisen määrän ulkomaisia investointeja muihin Aasian tiikereihin verrattuna, salkunhoitaja Hertta Alava toteaa FIM:n artikkelissa.

Merkittävä kilpailuetu on ollut palkkataso, joka vietnamilaisella tehdastyöntekijällä on vain 30 prosenttia Kiinan tasosta ja puolet Filippiinien tasosta.

Vietnamilla on muitakin kilpailuetuja, kuten koulutettu työvoima, kauppasopimusten takaamat alhaiset vientitullit, vakaa poliittinen tilanne ja valtion tarjoamat veroedut.

Viime vuonna suorien sijoitusten määrä kasvoi 17 prosenttia, Alava toteaa.

Salkunhoitajan mukaan portfoliosijoittajalle Vietnam on mielenkiintoinen mutta ei kuitenkaan aivan ongelmaton kohde.

”Sekä Hanoilla että Ho Chi Minhillä on omat pörssinsä, joiden fuusion odotetaan vihdoin tapahtuvan tänä vuonna. Ho Chi Minhiin listattujen yritysten markkina-arvo on 51 miljardia dollaria ja Hanoin 7 miljardia dollaria. Tätä voi verrata Filippiinien 183 miljardin dollarin markkina-arvoon.  Monille yhtiöille hyvä hallintotapa ja läpinäkyvyys ovat vielä uusia käsitteitä, ja kansainväliset sijoittajat keskittyvätkin yleensä suurimpiin yrityksiin, jotka ovat tässä suhteessa kehittyneempiä”, Alava toteaa.

Ulkomaalaisten sijoittajien omistusrajoitusten vuoksi monien yhtiöiden ostaminen on usein hankalaa, ja niistä joutuu maksamaan preemion. ”Vietnamiin sijoittaminen ja salkun rakentaminen ovat siten pitkäjänteistä puuhaa.”

Tilanteen odotetaan helpottuvan vähitellen.

Alavan mukaan maan omistusrajoituksia löysätään syyskuussa hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti. Pankkien kohdalla rajoitus tulee pysymään 30 prosentissa, mutta joissakin yhtiöissä rajoitus voi poistua kokonaan.

Omistusrajoitteiden muutoksilla saattaa olla merkittävä vaikutus sille, miten sijoittajat suhtautuvat Vietnamiin sijoituskohteena jatkossa.

”Mikäli indeksitalo MSCI on tyytyväinen muutoksiin ja niiden toteutukseen käytännössä, Vietnam todennäköisesti nostetaan reunamarkkinoiden kategoriasta kehittyvien markkinoiden luokkaan, mikä kasvattaisi ulkomaisten sijoittajien määrää maassa.”

Alavan mukaan FIM Frontierin sijoituksista 10 prosenttia on Vietnamissa, kulutus- ja kiinteistösektorin yhtiöissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös