ETF-perusteet

Sijoittaja.fi ETF-opit: Mikä on indeksi?

Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (Exchange-Traded Fund) on rahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. ETF seuraa indeksiä.

  • Osakeindeksi koostuu joukosta osakkeita
  • Yrityksen markkina-arvon mukaan rakennettu indeksi on tunnetuin osakeindeksi
  • ETF seuraa lähes aina jotain indeksiä
  • ETF:n tärkein tehtävä on seurata indeksiä tarkasti

Mikä on indeksi

Indeksi kuvaa arvopaperijoukon hintakehitystä. Indeksin voi muodostaa mistä tahansa joukosta arvopapereita, kun tiedetään arvopapereiden hinta ja yksittäisen arvopaperin suhteellinen osuus indeksissä.

Tunnetuin indeksi on osakeindeksi

Esimerkiksi OMX Helsinki 25 -indeksi koostuu Helsingin pörssin 25 suurimmasta pörssiyhtiöstä. Osakkeen paino indeksissä määräytyy osakkeen markkina-arvon perusteella. Suurimpien yhtiöiden, kuten Nokian, KONEen, Nordean ja Sammon paino indeksissä on siten suurin.

Markkina-arvoperusteinen indeksi on tunnetuin tapa muodostaa osakeindeksi

Sijoittajan kannalta ongelmallista on se, että suuret yhtiöt ovat markkina-arvoindeksissä suurimmalla painolla. Useilla markkinoilla tietyt yhtiöt ja toimialat dominoivat markkinaindeksiä. Esimerkiksi Nokian ja muun IT-sektorin paino oli vuosituhannen vaihteessa reilusti yli 50 % Helsingin pörssistä. Monilla markkinoilla vastaavasti pankkisektorin osuus markkinaindeksistä on suuri.

Ylivoimainen enemmistö ETF:istä seuraa jotain indeksiä

ETF-rahasto muodostetaan usein siten, että rahastoon ostetaan osakkeita samalla painolla kuin niitä on indeksissä. Tunnetuimmat indeksit ovat seuratuimpia markkina-arvoperusteisia indeksejä. Suosituimmat ETF:t seuraavat näiden markkinaindeksien kehitystä.

Indeksi voidaan rakentaa myös muutoin. Indeksi voidaan muodostaa esimerkiksi tasapainoin, osakkeista, joiden osinkotuotto on keskimääräistä korkeampi tai millä muulla tahansa osakkeen tai yrityksen mitattavissa olevan ominaisuuden perusteella.

Artikkelin on kirjoittanut Sijoittaja.fi. Lue tästä lisää indekseistä ja miten eri indeksit ovat tuottaneet.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös