Sijoitusuutiset

Lehto Groupilta positiivinen tulosvaroitus

Lehto päivittää vuotta 2017 koskevia taloudellisia näkymiä positiivisella tulosvaroituksella. Hankkeita on päästy aloittamaan aikaisemmin ja tilauksia on tullut odotuksia enemmän. 

Lehto arvioi, että konsernin liikevaihto vuonna 2017 kasvaa 40-50% vuoteen 2016 verrattuna (liikevaihto 361,8 miljoonaa euroa vuonna 2016), ja että liikevoitto on yli 10% liikevaihdosta (11,2% vuonna 2016).

Aiemman ohjeistuksen mukaan Lehdon liikevaihdon odotettiin kasvavan vähintään 30 prosenttia.

Lehto Groupin mukaan ”parantuneen näkymän taustalla on ennakoitua parempi edistyminen Toimitila-, Asunnot- ja Hyvinvointitilat-palvelualueilla. Hankkeista on saatu tilauksia aiemmin arvioitua enemmän ja hankkeita on päästy aloittamaan aiemmin arvioitua aikaisemmin. Näkymä perustuu yrityksen saatavilla oleviin tietoihin meneillään olevien rakennushankkeiden etenemisestä ja yrityksen arvioon vuoden 2017 aikana aloitettavista ja myytävistä rakennuskohteista.”

Keskeisimpiä riskejä kerrotaan olevan työvoiman saatavuus, tehdaskapasiteetin riittävyys ja neuvotteluvaiheessa olevien hankkeiden käynnistymisen viivästyminen.

Ei näy vielä kurssissa

Positiivinen tulosvaroitus annettiin keskiviikkona klo 18.30 pörssin sulkeuduttua. Näin ollen osakkeen kurssiin on odotettavissa muutosta vasta perjantaina helatorstain jälkeen.

Mistä Lehto Groupin kilpailuetu muodostuu?

Lehto Groupin liikevoittoprosentti on omaa luokkaansa. Lisäksi kun katsotaan yhtiön kertomia riskitekijöitä niin vaikuttaa siltä, että ongelmat ovat positiivista laatua: saadaanko palkattua tarpeeksi työntekijöitä ja onnistutaanko tehdaskapasiteettia lisäämään tarpeeksi nopeasti.

Nämä merkit viittaavat siihen, että Lehto on tällä hetkellä alallaan ylivoimainen yritys. Lehdon kilpailuetu perustuu isossa kuvassa kahteen asiaan. Näiden kahden kilpailukyä tuoman pilarin kautta Lehto pystyy tarjoamaan asiakkailleen 10-20% alennuksen yleiseen hintatasoon nähden.

Se on paljon, kun muistetaan kuinka merkittävässä asemassa asumiskustannukset ovat kuluttajan kukkarossa.

Lehdon ensimmäinen kilpailukyvyn lähde, moduulirakentaminen

Rakentamisen moduuleissa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta Lehto on vienyt konseptin uudelle tasolle. Lehdon teknologia mahdollistaa entistä isomman roolin tehtaalla tapahtuvalle tuotannolle.

Työn siirtäminen työmaalta tehtaaseen lisää myös laatua. Siirtyminen tehtaan vakaaseen lämpötilaan ja kosteusolosuhteisiin tuo mukanaan myös muita etuja.

Tekniikka sisältää esimerkiksi valmiita keittiö-kylpyhuone-moduuleita. Nämä ovat todellakin valmiita Lego-palikoiden tapaan toimivia moduuleita, joten työmailla ei tarvita putkimiehiä eikä sähkömiehiä.

Lehto Group antoi positiivisen tulosvaroituksen. Yhtenä syynä Lehdon menestykseen on edistyksellinen moduulirakentaminen.

Lehdon toinen kilpailukyvyn lähde, suunnittelun ja toteutuksen integrointi

Koska rakennussuunnitelmat määrittävät hyvin pitkälti toteutuvat rakennuskustannukset, mahdollistaa integroitu suunnittelu ja toteutus alhaisemmat rakennuskustannukset.

Aikaisemmin suunnittelusta on vastannut yksi yritys ja rakentamisesta toinen. Panostamalla suunnitelmaan enemmän, voitaisiin rakentamisvaiheessa säästää. Suunnitteluyrityksen ei kuitenkaan kannata käyttää ylimääräisiä resursseja asiaan, joka toisi säästön toiselle yritykselle.

Lehdon talousohjatun rakentamisen konsepti tarkoittaa sitä, että nämä kaksi funktiota on yhdistetty saman yrityksen sisään.

Lehto Group ei kuitenkaan irtoa ihan mihin vain. Lehto tarjoaa asiakkailleen monia ratkaisuja, mutta siten että moduulirakentamisen konseptia voidaan hyödyntää. Tässä mielessä Lehto ei siis tarjoa asiakkailleen yksilöllisesti räätälöityjä ratkaisuja.

Kokonaisuutena Lehto Groupin strategia vaikuttaa toimivan. Vielä ennen kolmatta vuosineljännestä 2016  yritys ohjeisti 10-15 prosentin liikevaihdon kasvua. Nyt annettu ohjeistus 40-50 prosentin liikevaihdon kasvusta on aika paljon enemmän.

Positiivinen tulosvaroitus ei tule täytenä yllätyksenä ottaen huomioon Suomen virkistyneen talouskasvun. Lehto Groupin kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, että liiketoiminnan luonteesta johtuen yksittäisten osavuotiskatsausten välillä voi olla isompaakin variaatiota.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös