Markkinakommentit

Bitcoin on todellinen kurssiraketti – tämä yksinkertainen kaava selittää kryptovaluutan arvon

Bitcoinin arvo suhteessa dollariin on noussut vuodessa lähes 730 prosenttia. Analyytikon mukaan kurssinousulle löytyy yksinkertainen selitys.

Kryptovaluutta bitcoinin arvo suhteessa dollariin on noussut vuodessa lähes 730 prosenttia. Analyytikon mukaan kurssinousulle löytyy yksinkertainen selitys.

Tom Lee, yksi Fundstrat Global Advisors -yhtiön perustajista, kertoo Business Insider -lehdelle uskovansa edelleen bitcoinin arvonnousuun.

Bitcoinia on arvosteltu siitä, ettei sen arvo perustu mihinkään fundamenttiin, vaan hinta on puhtaasti spekulatiivinen. Osa sijoitusanalyytikoissa näkee bitcoinin hurjassa kurssinousussa klassiset kuplan merkit. Hinta nousee koska sijoittajat reagoivat toteutuneeseen hinnan nousuun. Toteutunut hinnannousu siis ruokkii tulevaa hinnannousua.

Lee näkee kryptovaluutan arvon kehityksen toisin. Hänen mukaansa sen arvottamiselle löytyy mielekäs ja yksinkertainen menetelmä.

Tämä menetelmä tunnetaan nimellä Metcalfen laki.

Sen mukaan minkä tahansa kommunikaatioverkon arvo on verrannollinen sen käyttäjien lukumäärän neliöön. Robert Metcalfe muotoili sen ensimmäisenä koskemaan Ethernetiä, eli LAN-lähiverkkoratkaisua. Metcalfen laki selittää monia kommunikaatioverkkojen kuten Internet ja World Wide Web kokoon liittyviä ilmiöitä.

Lain mukaan komminikaatioverkko on arvoton jos sillä ei ole käyttäjiä. Käyttäjien määrän kasvu puolestaan nostaa verkon arvoa enemmän kuin mitä käyttäjät ovat lisääntyneet. Tämä johtuu siitä, että uusien käyttäjien ilmaantuminen nostaa verkon hyötyä myös vanhoille käyttäjille. Verkko on yksinkertaisesti sitä hyödyllisempi mitä enemmän sillä on käyttäjiä. Käyttäjien kaksinkertaistuminen nostaa verkon arvoa enemmän kuin kaksinkertaiseksi.

Tyypillinen käytännön esimerkki Metcalfen laista on faksilaitteiden markkinat. Yksi faksilaite on täysin hyödytön, mutta jokaisen faksilaitteen arvo on sitä suurempi mitä useampia fakseja verkossa on, sillä jokaisen käyttäjän mahdollisuudet kommunikointiin kasvavat verkon koon mukana. Myös esimerkiksi kännyköiden tekstiviestiominaisuuteen pätee sama sääntö. Sosiaalisen median kanaviin, kuten Facebookiin ja Twitteriin, on myös sovellettu Metcalfen lakia.

Tom Leen mukaan myös bitcoinin arvoon pätee Metcalfen laki.

FundStrat selvitti uniikkien bitcoin-käyttäjien osoitteet ja käytti tätä kryptovaluutan arvon selittäjänä. Yhtiö havaitsi, että käyttäjien määrä toiseen potenssiin (eli käyttäjien määrän neliö) selitti 63 prosenttia bitcoinin arvonvaihtelusta aina vuoden 2013 jälkeen.

Sen jälkeen Fundstrat lisäsi kaavaan bitcoinin kaupankäyntien volyymin käyttäjää kohden. Tämä uusi kaava, jossa regressiomallin selittäjinä olivat siis sekä käyttäjien määrä sekä käyttäjäkohtainen kaupankäynnin volyymi selitti jo peräti 94 prosenttia bitcoinin arvonvaihtelusta.

Business Insiderin artikkelissa on mielenkiintoinen kuvaaja, jossa vaalean sininen kuvaaja on Fundstatin ennustama bitcoinin arvo edellä mainitulla arvonmääritysmallilla laskettuna. Todellinen markkina-arvo on tummansinisellä. Kuvaaja osoittaa selvästi, että helmikuusta 2015 lähtien mallin antama arvo on ollut hämmästyttävän lähellä todellista arvoa.

Fundstatin mallia voidaan luonnollisesti käyttää ennustamaan bitcoinin tulevaa arvoa.

Leen mukaan bitcoinin pitkän tähtäimen trendi pysyy edelleen positiivisena, mutta lyhyellä tähtäimellä hinnan korjausliikkeelle on olemassa.

Tässä videossa Tom Lee kommentoi bitcoinin arvon kehitystä.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

1 kommentti
  • Kryptoilla rikkaaksi videokurssi. Jos olet kiinnostunut treidaamaan kryptoja niin täällä on kätevä 10 t videokurssi.. aloittelijasta keskitasolle. Kädestä pitäen opastetaan kaikki. Jos osaa käyttää nettipankkia, niin sitten tämän kurssin jälkeen osaat treidata kryptoja.
    Kurssin halvan hinnan saat takaisin ekana treidaus päivänä niin tuotossa, ajassa kuin etenkin turvallisuudessa.
    Älä säästä väärässä paikassa ja lähde summamutikassa sähläämään kryptojen maailmaan. Häviät taatusti rahaa, aikaa, vaivaa ja konnat voi viedä isojakin summia. 30pv palautusoikeus. Kaikki suomeksi eikä tarvi ostaa mitään muuta kurssin jälkeen.
    Ole fiksu ja opiskele ensin. http://suomenystavat.org/krypto-opetusvideo

  • Ylös
    >