Deutsche Bankin luottostrategi ja johtaja Jim Reid väittää, että fiat-rahajärjestelmä on luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon.
Jim Reid esittää hurjan näkemyksen fiat-rahan tulevaisuudesta “The start of the end of fiat money”-artikkelissaan.
Reidin pääväittämä on, että Richard Nixonin presidenttikaudesta 70-luvulla alkanut fiat-rahajärjestelmä on “luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon”.
Fiat-rahalla tarkoitetaan valtioiden virallisia maksuvälineitä, joiden arvo perustuu hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin, eikä mihinkään vaihdantavälineen itsensä konkreettiseen ominaisuuteen. Seteliraha on konkreettinen esimerkki tällaisesta fiat-rahasta.
Fiat-rahajärjestelmä joutuu Reidin mukaan vakavalle koetukselle seuraavalla vuosikymmenellä.
Tärkein rahajärjestelmän uhka tulee Kiinasta. Kiinan ansioista työikäisen väestön määrä on noussut rajusti 70-luvulta lähtien. Tämä työvoiman kasvu on pitänyt inflaation kurissa, koska kasvava työn tarjonta on hillinnyt palkkojen nousua.
Tämä “demograafisen super-syklin “ajanjakso on kuitenkin tulossa tiensä päähän – ja se merkitsee ongelmia rahajärjestelmälle.
Kun työikäisen väestön kasvu pysähtyy maailmanlaajuisesti, ei työn tarjonta pysy työn kysynnän vauhdissa. Se luo paineita palkkojen ja hintojen nousuun.
Perinteisesti keskuspankit ovat kontrolloineet rahan arvoa rahapolitiikalla eli käytännössä ohjauskorkojen avulla. Jos taloudessa syntyy inflaatio-odotuksia, keskuspankit ovat nostaneet korkotasoa, mikä on hillinnyt inflaatiopaineita.
Korkojen nosto vaarantaisi Reidin mukaan kuitenkin talouskasvun ja aiheuttaisi suuria ongelmia sen vuoksi, että velkataakka on maailmantaloudessa kasvanut.
Lopulta voi käydä niin, että inflaatiosta tulee yhä kontrolloimattomampi, Reid varoittaa. Se tarkoittaa vakavaa uhkaa fiat-rahan uskottavuudelle kansalaisten silmissä.
Jos nykyinen paperiraha menettää uskottavuutensa, saattavat vaihtoehtoiset maksutavat, kuten esimerkiksi bitcoin ja muut kryptovaluutat kasvattaa suosiotaan vielä nykyistäkin enemmän.
Kryptovaluuttojen etuna on, etteivät keskuspankit pysty lisäämään sen tarjontaa.
Lohkoketjuteknologian ja hajautetun hallintonsa ansiosta mikään keskuspankki, hallitus tai muu taho ei pysty estämään tai ohjailemaan bitcoinien käyttöä eikä aiheuttamaan inflaatiota niitä lisää tuottamalla.
Jossain vaiheessa jostain yksittäisestä kryptovaluutasta tulee nykyistä yleisempi maksuväline ja sitä kautta todellinen kilpailija nykyiselle paperirahalle, Reid uskoo.
