Makrotalous

Sijoitusstrategin hurja ennuste: Nykyinen rahajärjestelmä on tulossa tiensä päähän

Deutsche Bankin luottostrategi ja johtaja Jim Reid väittää, että fiat-rahajärjestelmä on luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon.

Jim Reid esittää hurjan näkemyksen fiat-rahan tulevaisuudesta “The start of the end of fiat money”-artikkelissaan.

Reidin pääväittämä on, että Richard Nixonin presidenttikaudesta 70-luvulla alkanut fiat-rahajärjestelmä on “luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon”.

Fiat-rahalla tarkoitetaan valtioiden virallisia maksuvälineitä, joiden arvo perustuu hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin, eikä mihinkään vaihdantavälineen itsensä konkreettiseen ominaisuuteen. Seteliraha on konkreettinen esimerkki tällaisesta fiat-rahasta.

Fiat-rahajärjestelmä joutuu Reidin mukaan vakavalle koetukselle seuraavalla vuosikymmenellä.

Tärkein rahajärjestelmän uhka tulee Kiinasta. Kiinan ansioista työikäisen väestön määrä on noussut rajusti 70-luvulta lähtien. Tämä työvoiman kasvu on pitänyt inflaation kurissa, koska kasvava työn tarjonta on hillinnyt palkkojen nousua.

Tämä “demograafisen super-syklin “ajanjakso on kuitenkin tulossa tiensä päähän – ja se merkitsee ongelmia rahajärjestelmälle.

Kun työikäisen väestön kasvu pysähtyy maailmanlaajuisesti, ei työn tarjonta pysy työn kysynnän vauhdissa. Se luo paineita palkkojen ja hintojen nousuun.

Perinteisesti keskuspankit ovat kontrolloineet rahan arvoa rahapolitiikalla eli käytännössä ohjauskorkojen avulla. Jos taloudessa syntyy inflaatio-odotuksia, keskuspankit ovat nostaneet korkotasoa, mikä on hillinnyt inflaatiopaineita.

Korkojen nosto vaarantaisi Reidin mukaan kuitenkin talouskasvun ja aiheuttaisi suuria ongelmia sen vuoksi, että velkataakka on maailmantaloudessa kasvanut.

Lopulta voi käydä niin, että inflaatiosta tulee yhä kontrolloimattomampi, Reid varoittaa. Se tarkoittaa vakavaa uhkaa fiat-rahan uskottavuudelle kansalaisten silmissä.

Jos nykyinen paperiraha menettää uskottavuutensa, saattavat vaihtoehtoiset maksutavat, kuten esimerkiksi bitcoin ja muut kryptovaluutat kasvattaa suosiotaan vielä nykyistäkin enemmän.

Kryptovaluuttojen etuna on, etteivät keskuspankit pysty lisäämään sen tarjontaa.

Lohkoketjuteknologian ja hajautetun hallintonsa ansiosta mikään keskuspankki, hallitus tai muu taho ei pysty estämään tai ohjailemaan bitcoinien käyttöä eikä aiheuttamaan inflaatiota niitä lisää tuottamalla.

Jossain vaiheessa jostain yksittäisestä kryptovaluutasta tulee nykyistä yleisempi maksuväline ja sitä kautta todellinen kilpailija nykyiselle paperirahalle, Reid uskoo.

9 kommenttia
Avatar
Fiat-kuski 5.11.2017
| |
Voi olla, että yksinkertaistan liikaa, mutta: - Vaikka työikäisen väestön kasvu pysähtyisi, sen ei automaattisesti tarvitse johtaa palkkojen ja hintojen nousuun. Yksi robotti tekee saman kuin sata ihmistä - eikä robotille tarvitse maksaa edes minimipalkkaa, pekkasista ja palkan sivukuluista puhumattakaan. - Kryptovaluutan ja fiat-rahan erona puolestaan ei lopulta ole muuta kuin kysymys takaajasta. Jos inflaatio on valtioiden takaamalle fiatille ongelma, pienempi ongelma tuskin on se, että valuutan takaisivat pelkästään tietokoneet, automaattiset kaupankäyntiohjelmat ja viime kädessä internetin toimivuus ylipäänsä. Kryptorahakin siis voisi inflatoitua, mutta toisin kuin perinteistä rahaa, mikään tai kukaan ei voisi sen inflaatiota säädellä. Sitäpaitsi viranomainen, Suomen tai Kiinan, ei koskaan tule hyväksymään valuuttaa, jota, tai tarkemmin sanoen, jonka käyttäjiä, se ei voi suvereenisti ja online valvoa. Ja mihin joutuisivat silloin nekään pankkien ja FV:n työntekijät, joiden tehtävänä on alvariinsa postailla rahanpesusta tivaavia lomakkeita tavallisille tallettajille?
Avatar
Jos olet kiinnostunut treidaamaan kryptoja niin täällä on kätevä 10 t videokurssi.. aloittelijasta keskitasolle. Kädestä pitäen opastetaan kaikki. Jos osaa käyttää nettipankkia, niin sitten tämän kurssin jälkkeen osaat treidata kryptoja. Kurssin halvan hinnan saat takaisin ekana treidauspäivän niin tuotossa, ajassa kuin etenkin turvallisuudessa. Älä säästä väärässä paikassa ja lähde summamutikassa sähläämään kryptojen maailmaan. Häviät taatusti rahaa ja konnat voi viedä isojakin summia. Ole fiksu ja opiskele ensin. http://suomenystavat.org/krypto-opetusvideo/
Avatar
Kryptoja ja bitcoina haukutaan usien, että siellä on scammereitä kuten Mt GOXia jne. Mutta on niitä myös normaalissa osake ja valuuttakaupassa. Tämä yksi kuuluisimmista. Bernad Madoffin. Petoksen on arvioitu olevan laajuudeltaan jopa 50 miljardia dollaria (37 miljardia euroa), mikä tekisi siitä kaikkien aikojen suurimman yksityishenkilön suorittaman sijoitushuijauksen. Mutta kruptoissa konnilla on uudet keinot ja niihin jää helposti myös jengi joka on jo ollut kryptoissa mukana, saati sitten aloittelijat. SIksi sinne ei kannata mennä yksin sähläämään, hillot lähtee varmaan.
Avatar
Skeptikko 8.11.2017
| |
Mielestäni inflaation puute johtuu enemmän bittitaivaan sijoitusihmeestä kuin ahkerista kiinalaisista. Elektroninen flat-raha, jonka liikeelle laskusta ei aiheudu muita kuluja (kuin ehkä korkotappiot) ei nykyisin palaa reaalitalouteen aiheuttamaan inflaatiota. Jos sitä pitäisi alkaa tulostamaan paperille inflaatio karkaisi käsistä.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös