Makrotalous

Sijoitusstrategin hurja ennuste: Nykyinen rahajärjestelmä on tulossa tiensä päähän

Deutsche Bankin luottostrategi ja johtaja Jim Reid väittää, että fiat-rahajärjestelmä on luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon.

Jim Reid esittää hurjan näkemyksen fiat-rahan tulevaisuudesta ”The start of the end of fiat money”-artikkelissaan.

Reidin pääväittämä on, että Richard Nixonin presidenttikaudesta 70-luvulla alkanut fiat-rahajärjestelmä on ”luontaisesti epävakaa ja altis korkeaan inflaatioon”.

Fiat-rahalla tarkoitetaan valtioiden virallisia maksuvälineitä, joiden arvo perustuu hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin, eikä mihinkään vaihdantavälineen itsensä konkreettiseen ominaisuuteen. Seteliraha on konkreettinen esimerkki tällaisesta fiat-rahasta.

Fiat-rahajärjestelmä joutuu Reidin mukaan vakavalle koetukselle seuraavalla vuosikymmenellä.

Tärkein rahajärjestelmän uhka tulee Kiinasta. Kiinan ansioista työikäisen väestön määrä on noussut rajusti 70-luvulta lähtien. Tämä työvoiman kasvu on pitänyt inflaation kurissa, koska kasvava työn tarjonta on hillinnyt palkkojen nousua.

Tämä ”demograafisen super-syklin ”ajanjakso on kuitenkin tulossa tiensä päähän – ja se merkitsee ongelmia rahajärjestelmälle.

Kun työikäisen väestön kasvu pysähtyy maailmanlaajuisesti, ei työn tarjonta pysy työn kysynnän vauhdissa. Se luo paineita palkkojen ja hintojen nousuun.

Perinteisesti keskuspankit ovat kontrolloineet rahan arvoa rahapolitiikalla eli käytännössä ohjauskorkojen avulla. Jos taloudessa syntyy inflaatio-odotuksia, keskuspankit ovat nostaneet korkotasoa, mikä on hillinnyt inflaatiopaineita.

Korkojen nosto vaarantaisi Reidin mukaan kuitenkin talouskasvun ja aiheuttaisi suuria ongelmia sen vuoksi, että velkataakka on maailmantaloudessa kasvanut.

Lopulta voi käydä niin, että inflaatiosta tulee yhä kontrolloimattomampi, Reid varoittaa. Se tarkoittaa vakavaa uhkaa fiat-rahan uskottavuudelle kansalaisten silmissä.

Jos nykyinen paperiraha menettää uskottavuutensa, saattavat vaihtoehtoiset maksutavat, kuten esimerkiksi bitcoin ja muut kryptovaluutat kasvattaa suosiotaan vielä nykyistäkin enemmän.

Kryptovaluuttojen etuna on, etteivät keskuspankit pysty lisäämään sen tarjontaa.

Lohkoketjuteknologian ja hajautetun hallintonsa ansiosta mikään keskuspankki, hallitus tai muu taho ei pysty estämään tai ohjailemaan bitcoinien käyttöä eikä aiheuttamaan inflaatiota niitä lisää tuottamalla.

Jossain vaiheessa jostain yksittäisestä kryptovaluutasta tulee nykyistä yleisempi maksuväline ja sitä kautta todellinen kilpailija nykyiselle paperirahalle, Reid uskoo.

9 kommenttia

9 kommenttia

 1. Fiat-kuski

  5.11.2017 at 12:47

  Voi olla, että yksinkertaistan liikaa, mutta:

  – Vaikka työikäisen väestön kasvu pysähtyisi, sen ei automaattisesti tarvitse johtaa palkkojen ja hintojen nousuun. Yksi robotti tekee saman kuin sata ihmistä – eikä robotille tarvitse maksaa edes minimipalkkaa, pekkasista ja palkan sivukuluista puhumattakaan.

  – Kryptovaluutan ja fiat-rahan erona puolestaan ei lopulta ole muuta kuin kysymys takaajasta. Jos inflaatio on valtioiden takaamalle fiatille ongelma, pienempi ongelma tuskin on se, että valuutan takaisivat pelkästään tietokoneet, automaattiset kaupankäyntiohjelmat ja viime kädessä internetin toimivuus ylipäänsä. Kryptorahakin siis voisi inflatoitua, mutta toisin kuin perinteistä rahaa, mikään tai kukaan ei voisi sen inflaatiota säädellä.

  Sitäpaitsi viranomainen, Suomen tai Kiinan, ei koskaan tule hyväksymään valuuttaa, jota, tai tarkemmin sanoen, jonka käyttäjiä, se ei voi suvereenisti ja online valvoa. Ja mihin joutuisivat silloin nekään pankkien ja FV:n työntekijät, joiden tehtävänä on alvariinsa postailla rahanpesusta tivaavia lomakkeita tavallisille tallettajille?

  • Teemu Alatalo

   5.11.2017 at 13:36

   Kysynnän ja tarjonnan laki pätee työvoimaan. Mikäli kysyntä ylittää tarjonnan, palkkoihin ja hintoihin tulee nousupainetta.

   Miksi se, että kryptovaluutan takaa algoritmi ja verkossa olevat tietokoneet, pitäisi olla ongelma? Valtioiden on yksinkertaisesti mahdotonta ”sammuttaa” tätä järjestelmää. Yksittäisen tahon on mahdotonta manipuloida algoritmia. Luottamus tällaiseen järjestelmään kasvaa koko ajan samalla kun epäluottamus fiat-järjestelmään kasvaa.

   • Fiat-kuski

    6.11.2017 at 23:35

    Työvoiman kysynnän ja tarjonnan laki on juuri se, joka menee uusiksi, jos iso osa työvoimasta korvataan roboteilla. Työvoiman kysynnän lisääntyessä paineita tulee silloin korkeintaan robotteja huoltavan henkilöstön palkkoihin.

    Bitcoinin mahd heikkouksista: Iso ja ennustamaton arvonvaihtelu, deflaation vaara, ”Mt Gox”-ilmiö ja Kiinan kaltaisen valtion taholta tulevat maksuvälinerajoitukset. En tiedä, mitä netin kaatuminen tekisi; fiatista jäisi taskuun vielä käteinen, kun taas virtuaalirahasta tulisi ainakin joksikin aikaa käyttökelvoton.

    Kerro muuten tyhmälle, onko Bitcoinin ”takuuasiassa” tapahtunut parannusta. MtGoxin kaatumisessa rahojaan hävinneet eivät koskaan saane täyttä kompensaatiota, joten talletussuojan puute lienee pysyvä haitta.

    Itse näen kyllä tietokonevaluutan perusongelman samana kuin arvopaperilla, jota markkinat pitävät luotettavana ja jota jokainen sijoittaja hankkii salkkunsa peruspaperiksi.

    Kaikki meneekin loistavasti, kunnes sitten paikalle lentää se kuuluisa musta joutsen…

 2. Timo Ylä-Soininmäki

  5.11.2017 at 13:21

  Jos olet kiinnostunut treidaamaan kryptoja niin täällä on kätevä 10 t videokurssi.. aloittelijasta keskitasolle. Kädestä pitäen opastetaan kaikki. Jos osaa käyttää nettipankkia, niin sitten tämän kurssin jälkkeen osaat treidata kryptoja.
  Kurssin halvan hinnan saat takaisin ekana treidauspäivän niin tuotossa, ajassa kuin etenkin turvallisuudessa. Älä säästä väärässä paikassa ja lähde summamutikassa sähläämään kryptojen maailmaan. Häviät taatusti rahaa ja konnat voi viedä isojakin summia. Ole fiksu ja opiskele ensin. http://suomenystavat.org/krypto-opetusvideo/

 3. Timo Ylä-Soininmäki

  7.11.2017 at 03:11

  Kryptoja ja bitcoina haukutaan usien, että siellä on scammereitä kuten Mt GOXia jne.

  Mutta on niitä myös normaalissa osake ja valuuttakaupassa. Tämä yksi kuuluisimmista.

  Bernad Madoffin. Petoksen on arvioitu olevan laajuudeltaan jopa 50 miljardia dollaria (37 miljardia euroa), mikä tekisi siitä kaikkien aikojen suurimman yksityishenkilön suorittaman sijoitushuijauksen.

  Mutta kruptoissa konnilla on uudet keinot ja niihin jää helposti myös jengi joka on jo ollut kryptoissa mukana, saati sitten aloittelijat. SIksi sinne ei kannata mennä yksin sähläämään, hillot lähtee varmaan.

  • Fiat-kuski

   7.11.2017 at 11:51

   Koska kryptot ovat kaiken julkisen kontrollin ulottumattomissa, niiden tulemista yksinomaiseksi maksuvälineeksi on syytä epäillä ja jopa kavahtaa. Siitäkin huolimatta, että ne eivät mahdollistaisi uusia Madoffeja.

   Kukaan ei pitänyt Madoffinkaan tekosia väärinä ennenkuin hänen korttitalonsa kaatui. Ja ellei olisi kaatunut, kukaan ei pitäisi niitä väärinä tänäkään päivänä. Vääryys on rahamarkkinoilla puhtaasti määritelmäkysymys ja vain markkinakonteksissa väärin toimijoita sakotetaan.

   Niinpä on lopulta markkinakysymys sekin, luotammeko valuutan takaamisessa tietokoneiden prosessoritehoihin ja netin stabiiliuteen vaiko kenties johonkin muuhun, johon ns demokraattisilla keinoilla voidaan edes teoriassa vaikuttaa. Demokratiahan posit. mielessä on sitä, että enemmistöllä on oikeus sanoa Stop, jos vähemmistö menee jossain asiassa liian pitkälle. Pahin dystopia olisi kryptovaluutan diktatuuri, jossa vihamielinen algoritmi tekee kaikki bittirahan toimeksiannot verkostoituneen mafian kontrollissa. Kukaan voi tehdä rahansiirtoja järjestelmältä lupaa kysymättä ja tälle provikkaa maksamatta.

   • Jorma Erkkilä

    7.11.2017 at 20:18

   • Fiat-kuski

    8.11.2017 at 10:04

    Tuossa on päinvastoin kyse siitä, että Venezuela menettää uskottavuutensa fiat-rahan silmissä. Vararikon käytännössä jo tehneeseen valtioon voi luottaa enää vain kryptomaailman toimija, jolla ei ole pelissä muita arvoja kuin virtuaalisen algoritmimarkkinan sanelemat.

    Mitä muihin arvoihin tulee, ei ole mielekästä olettaa, että Venezuelan köyhyys, rikollisuus ja korruptio kryptoon siirtymisellä minnekään katoaisivat. Bittirahalla ei ole yhtään sellaista uutta ominaisuutta, joka poistaisi perinteisen rahan omistamiseen liittyvät pyyteet ja vallan väärinkäytön.

 4. Skeptikko

  8.11.2017 at 09:16

  Mielestäni inflaation puute johtuu enemmän bittitaivaan sijoitusihmeestä kuin ahkerista kiinalaisista. Elektroninen flat-raha, jonka liikeelle laskusta ei aiheudu muita kuluja (kuin ehkä korkotappiot) ei nykyisin palaa reaalitalouteen aiheuttamaan inflaatiota.
  Jos sitä pitäisi alkaa tulostamaan paperille inflaatio karkaisi käsistä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös