Talouden trendit

Hurjat säästöt energiatalkoilla – ”Suomalainen menestystarina”

Energian tehokas käyttö säästää yli puoli miljardia euroa vuosittain.

Suomalaisyritysten ja kuntien vuosina 2008 – 2016 toteuttamat energiatehokkuustoimet säästävät sopimuskauden lopussa energiaa vuosittain lähes 16 terawattituntia, kertoo julkiselle sektorille energiatehokkaita ratkaisuja tarjoava Motiva tiedotteessaan.

Motivan mukaan mittava säästö ylittää kaikkien Suomen noin kahden miljoonan kerrostaloasukkaan vuotuisen lämpöenergian kulutuksen.

Järkevä energiankäyttö säästää Motivan mukaan yritysten ja kuntien energiakuluja jopa 560 miljoonaa euroa vuosittain.

Vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset kannustavat yrityksiä ja kuntia tehokkaampaan energiankäyttöön. Sopimuskaudella 2008 – 2016 oli mukana 667 teollisuuden, energia- ja palvelualan sekä kiinteistöalan yritystä sekä 132 kuntaa, joissa toteutettiin kaikkiaan yli 21 000 energiatehokkuustoimenpidettä.

Toimenpiteillä saavutettiin yhteensä 15,9 terawattitunnin vuotuinen energiansäästö vuoden 2016 lopussa. Määrä on suuri ja se ylittää kaikkien Suomen asuinkerrostalojen, noin kahden miljoonan asukkaan, vuotuisen lämpöenergian kulutuksen.

Energian tehokas käyttö on taloudellisesti kannattavaa ja yksi tärkeimmistä keinoista torjua ilmastonmuutosta. Yritysten ja kuntien toteuttamat toimet vähensivät sopimuskauden lopussa niiden vuosittaisia energiakustannuksia yhteensä jopa 560 miljoonaa euroa. Ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä ne vähensivät vastaavasti noin 4,7 miljoonaa tonnia.

Yritykset ja kunnat investoivat energian tehokkaampaan käyttöön kaikkiaan yli 1,3 miljardia euroa vuosien 2008 – 2016 aikana.

”Energiatehokkuus niin teollisuudessa kuin rakennuksissamme on maailman kärkikastia. Olen tyytyväinen, kun iso joukko toimijoita on sitoutunut energiatehokkuuden parantamiseen konkreettisilla toimilla”, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Valtio vauhditti säästön syntymistä myöntämällä liittyneiden energiatehokkuusinvestointeihin ja energiakatselmuksiin tukea yhteensä 105 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös