Sijoittaminen

Onko nyt käsillä Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden korjausliike?

Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat viime päivinä olleet voimakkaassa laskussa. Onko kyse korjausliikkeestä vai pidempiaikaisesta muutoksesta?

S&P500 indeksi tippui eilen 4,1 prosenttia. Kyseessä on osakkeiden isoin kurssilasku sitten vuoden 2011.

Osakkeet laskivat myös Aasiassa ja esimerkiksi Japanissa tultiin 3,4 prosenttia alaspäin ja Taiwanissa viisi prosenttia. Tänään myös Helsingin pörssi avautui kolmen prosentin laskuun. Määritelmällisesti korjausliike tarkoittaisi kymmenen prosentin kurssilaskua.

Osakesijoittajan ei kuitenkaan kannata välttämättä hätääntyä. Reuters muistuttaa, että kolme neljäsosaa yhdysvaltalaisyrityksistä on lyönyt pöytään odotuksia kovemman tuloksen ja jopa 80 prosenttia on raportoinut odotuksia kovemmasta liikevaihdon kasvusta. Yhdysvaltojen verouudistus on myös omiaan tuomaan tuloksiin positiivisen lisän ja sillä voi olla vaikutusta myös talouskasvuun.

Huolia herättää keskipalkkojen nousu 2,9 prosentilla vuodentakaisesta. Pelkona on, että palkkainflaatio saa keskuspankin nostamaan korkojaan entistä nopeampaan tahtiin. Korkeammat korot vaikuttavat osakkeisiin negatiivisesti, koska yksi syy osakkeiden nykyiseen arvostukseen on korkopuolen vaihtoehtojen tarjoama alhainen tuotto.

CNN Money puolestaan muistuttaa, että osakkeet ovat nousseet viime kuukausina rajusti, joten pieni korjausliike on ollut odotettavissa. Osa analyytikoista on myös sitä, että korjaantunet kurssitasot voivat olla hyväkin asia.

On tietenkin mahdollista, että kurssilasku myös jatkuu ja S&P500 futuurit ennakoivat, että tänäänkin olisi laskupäivä tulossa.

Hajauttamisen,  allokaation ja sijoitussuunnitelman merkityksestä

Sijoitussuunnitelman omaavan sijoittajan on helpompi ottaa vastaan voimakas kurssilasku. Kurssilaskun mahdollisuuteen on varauduttu rauhassa etukäteen, joten tunteet eivät pääse liiaksi sotkemaan päätöksentekoa.

Yksi tärkeä asia on allokaatio, eri sijoitusten hajauttaminen eri omaisuusluokkien kesken. Sijoittaja, joka on tasapainottanut salkkuaan osakkeiden ja muiden omaisuusluokkien kesken voi huokaista helpotuksesta, kun osakkeita tuli aiemman kurssinousun seurauksena myytyä korkeampaan hintaan.

Toinen tärkeä yksityiskohta on ajallinen hajauttaminen. Sijoittajan, jolla on käytössään konkreettinen ennalta määrätty ajallisen hajauttamisen strategia, ei tarvitse liikaa miettiä ostojen ja myyntien ajoitusta.

Ajallisesta hajauttamisesta kannatta muistaa, että myös osakkeiden myynnit voi hajauttaa ajallisesti. Yksittäiset nousu- ja laskupäivät vaikuttavat rajatusti ajallista hajauttamista käyttävän sijoittajan saamaan tuottoon. Riski siis pienenee. Ajalliseen hajauttamisen tekniikoita on olemassa useita erilaisia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös