Oma talous

Kulutusluotto on kuin rannanmiehen kossuryyppy

Kun hätä on suuri, on kulutusluotto helppo mutta vaarallinen vaihtoehto.

Pienituloinen joutuu jatkuvasti sinnittelemään pienten tulojen ja pakollisten menojen tasapainoilussa. Tällaisessa tilanteessa houkutus pikavippiin voi olla suuri. Se on kuin alkoholiongelmaisen krapularyyppy – helpottaa hetkeksi, mutta lopulta vain pahentaa ongelmia.

Takuusäätiön talousasiantuntija Virpi Muilu kertoo blogissaan esimerkin nuoresta, joka jäätyään työttömäksi otti ”lisätuloa” kulutusluotosta. Luoton todellinen vuosikorko oli yli 100 prosenttia vuodessa. Lainan takaisinmaksua varten nuori tarvitsee uuden pienikorkoisen lainan.

Miten ihmeessä opintoetuuksien varassa oleva opiskelija on onnistunut saamaan itselleen lainan tai useita lainoja, kun hänen tulonsa eivät riitä edes arjen perusmenoihin, kysyy Muilu.

Muilun mukaan lainoja saa liiankin helposti ja nopeasti ilman jonotuksia ja suurempia selityksiä ja selvityksiä, kunhan ei ole maksuhäiriömerkintää.

”Kun hätä on suuri, on vaikea pysähtyä ja etsiä muita vaihtoehtoja. Kaikki lainanhakijat eivät osaa hahmottaa omaa maksukykyään ja vertailla esimerkiksi lainojen todellisia korkoja ja kuluja”, talousasiantuntija neuvoo.

Kulutusluottojen ottamisessa ei ole Muilun mielestä mitään pahaa, jos luottoja ei ole liikaa suhteessa omaan kykyyn maksaa luottoja takaisin.

”Ydinkysymys onkin maksukyky ja sen määrittäminen”, Muilu kiteyttää.

”Pienituloiselle pienikin laina voi aiheuttaa isoja vaikeuksia. Toisaalta taas pienituloinen voi selviytyä lainan maksusta jopa paremmin kuin hyvätuloisempi. Olennaista on, miten talouden menot on suhteutettu tuloihin.”

Pienituloisia on Takuusäätiön mukaan Suomessa yli 600 000. Takuusäätiö tarjoaa kohtuuehtoisia pienlainoja, jotka tukevat pienituloisten itsenäistä selviytymistä ja auttavat elämässä eteenpäin. Lainalla voi hoitaa esimerkiksi muuton tai ostaa auton.

Takuusäätiön pienlaina voi olla summaltaan 200–2 000 euroa ja takaisinmaksuaika enintään kaksi vuotta. Lainan korko on kulutusluottoihin ja pikavippeihin verrattuna kohtuullinen 4,25 prosenttia ja se kiinteä koko laina-ajan. Lainasta peritä muita kuluja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös