Yritysuutiset

Suomalaisen startup-yrityksen valmistamien Nokia-puhelimien markkinaosuus kasvussa

Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan uusien HMD Globalin valmistamien Nokia-puhelinten markkinaosuus kasvaa tuntuvasti.

Suomessa uutisesta kertoi ensimmäisenä Tekniikka ja Talous. Nokia-puhelimet nousivat tammi–maaliskuussa kymmenen myydyimmän puhelimenmerkin kärkeen. Matkaa menestykseen on vielä pitkästi, sillä Nokia-älypuhelinten markkina-osuus ensimmäisellä vuosineljänneksellä on vasta 1,2 prosenttia.

HMD on kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa myynyt noin 4,1 miljoonaa kappaletta Nokia-älypuhelimia. Luku on vielä vaatimaton. Yhtiön ensimmäisen älypuhelimen tulleen myyntiin vasta viime vuoden tammikuussa, jonka jälkeen portfolio on toki laajentunut. Yhtiö ei ole kertonut, miten myynti jakautui perus- ja älypuhelinten kesken, mutta suurin osa myynnistä on edelleen edullisia peruspuhelimia.

”Nokia-älypuhelimet menestyvät hyvin Intiassa ja osassa Eurooppaa, ja hiljalleen nousevat älypuhelinten sijoituksissa”, langattoman liiketoiminnan tutkimuksesta vastaava johtaja Neil Mawston arvioi Tekniikka&Taloudelle.

Nokian puhelimet rynnivät kohinalla myös Suomen matkapuhelinmarkkinoille.

DNA:n myydyimpien puhelimien helmikuun Top 15 -listan sijoitukset jakautuivat neljän valmistajan kesken pitkästä aikaa käytännössä lähestulkoon tasan. Huawei, Apple ja Samsung saivat listalle jokainen neljä mallia, ja Nokia-puhelimiakin listalle mahtui jo kolme.

Tutkimusyhtiö IDC kertoi aiemmin tänä vuonna, että HMD myi viime vuoden aikana yhteensä noin 59 miljoonaa Nokia-peruspuhelinta, jolla se nousi maailman toiseksi suurimmaksi peruspuhelinvalmistajaksi. Euroopassa HMD oli tuolloin jo peruspuhelinten markkinajohtaja.

Nokia ja HMD Global kertoivat joulukuussa 2016 elvyttävänsä Nokian puhelinbrändin. Nokian jaHMD Globalin brändi- ja teknologialisenssisopimuksen nojalla Nokia saa HMD:ltä sekä tavaramerkkeihin että patentteihin liittyviä rojaltimaksuja jokaisesta Nokian tavaramerkillä myytävästä matkapuhelimesta ja tabletista. Nokia ei rahoita HMD:n toimintaa eikä omista yhtiön osakkeita.

HMD:llä tulee olemaan yksinoikeus Nokia-tuotemerkin puhelimissa ja tableteissa 10 vuoden ajan.

HMD:n pääkonttori on merkitty Suomeen ja Helsinkiin. HMD:n takana on ryhmä kokeneita teollisuusjohtajia, ja yhtiön toimitusjohtaja Arto Nummela, on työskennellyt sekä Nokialla että Microsoftissa. Yhtiö on perustettu Nokia-puhelimien tuomiseksi uudelleen markkinoille. Nokian tavaramerkillä varustetut peruspuhelimet ovat edelleen suosituimpien puhelimien joukossa useilla markkinoilla.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Antero K

    3.5.2018 at 22:31

    Yhtiön toimitusjohtaja vaihtui jo aika päiviä sitten…

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös