Yritysuutiset

Kohuyhtiö Attendo sukeltaa pörssissä – viranomaisten kiristyneet vaatimukset luovat kustannuspaineita

Attendon osakekurssin kehitys Tukholman pörssissä.

Pohjoismaiden suurin terveydenhuolto- ja hoivapalveluyritys on menettänyt huikean osan markkina-arvostaan.

Attendo on aloittanut laajan vastuullisuusohjelman, jonka tavoitteina ovat hoivakotien henkilökunnan työhyvinvoinnin parantaminen, asukkaiden hoivan laadun jatkuva parantaminen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen sidosryhmien kanssa.

Hoivahenkilöstön aikaa vapautetaan hoivatyöhön lisäämällä henkilöstöä hoitotyön kehittämiseen, avustaviin tehtäviin ja rekrytointiin. Vakinaisten ja täysaikaisten työsuhteiden sekä vakituisten sijaisten määrää lisätään. Henkilöstön palkkaamista nopeutetaan myös työkaluja ja prosesseja kehittämällä.

Suomessa toimivien hoivakotiensa hoidon laadun parantaminen tulee yhtiön mukaan maksamaan sille noin 200 miljoonaa kruunua eli noin 19 miljoonaa euroa. Attendo antoi hoidon laadun parantamisen vuoksi tulosvaroituksen. Kustannusnousu tulee painamaan yhtiön kannattavuutta.

Attendo ei usko, että se kykenee laskuttamaan kaikkia hoitotyön laadunparantamisen lisäkustannuksia asiakkailtaan eli kunnilta tämän vuoden aikana. Yhtiö epäilee, että ensi vuonnakin osa toiminnan lisälaskusta jää laskuttamatta.

Attendo näkee Suomen markkinoilla myös poliittisia riskejä, jotka liittyvät kevään eduskuntavaaleihin. Yhtiö epäilee, että hoivayhtiöiden laatuvaatimuksia kiristetään vaalien jälkeen.

Attendo on joutunut kovaan julkiseen ryöpytykseen hoivapalveluissaan havaittujen vakavien puutteiden vuoksi. Itä-Suomen aluehallintovirasto havaitsi merkittäviä puutteita Attendon Siilinjärvellä sijaitsevan hoivakoti Vänrikin toiminnassa. Hoivakodissa kuoli tammi–helmikuussa kuusi vanhusta. Myöhemmin kunta täsmensi, että kuolintapauksia oli viisi.

Yhtiö on kiistänyt syyllistyneensä hoitovirheisiin, ja se jätti vastineen Siilinjärven kunnalle helmikuussa.

Helmikuun lopussa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira keskeytti hoivakoti Kirkkopuiston toiminnan Utajärvellä. Hoivakoti ehti toimia vain pari kuukautta. Oulunkaaren kuntayhtymä teki ensimmäisen tarkastuksen hoivakodissa 4. helmikuuta ja havaitsi tuolloin puutteita muun muassa sairaanhoitajatilanteessa ja lääkehoidossa.

OP:n mukaan Attendon kurssikehitys on ollut alkuvuonna selvästi vertailuryhmän heikointa vanhusten hoivapalveluihin liittyvien ongelmien tultua ilmi.

”Attendon palveluyksiköissä on tehty viimeisten kahden kuukauden aikana yli 150 tarkastusta. Attendo on ollut pitkään sektorin korkeimmin arvostettu yhtiö, mutta ongelmat palveluiden laadussa ovat näkyneet laskevin arvostuskertoimina”, OP toteaa aamukatsauksessaan.

Kustannusten kasvu ja kannattavuuden heikentyminen lisäävät pankin mukaan edelleen painetta kertoimien laskuun.

Hoivapalveluissa havaitut ongelmat ja niistä käyty julkinen keskustelu ovat heijastuneet Tukholman pörssiin noteeratun Attendon markkina-arvoon. Yhtiön kurssinoteeraus on alkuvuonna laskenut jo peräti 41 prosenttia.

Mintos tarjoaa keskimäärin 12 prosentin tuoton - sijoita vertaislainoihin

Uusi sijoittaja saa 1 prosentin ylimääräisen koron sijoituksilleen 3 kuukauden ajaksi.

Avaa Mintos-tili

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös