Talouden trendit

EVA:n teknojättikeskustelu: Ovatko teknologiajätit Google, Facebook ja Apple jo liian suuria?

Microsoftin ja niin sanottujen FAANG-yhtiöiden, eli Facebookin, Applen, Amazonin, Netflixin ja Googlen vaikutusvalta on kasvanut maailmantaloudessa valtavasti viime vuosina.

Microsoft hallitsee tietokoneohjelmistoja, Google hakukonepalveluja ja Facebook sosiaalista mediaa.

Näiden yritysten tuloskone hyrrää vääjäämättömästi käsittämättömiä määriä niille kassavirtaa voittaja vie kaiken -ilmiön turvin.

Digitalisaatio on se ajuri, jonka myötä maailmasta on tulossa kasvavissa määrin talous, jossa alan paras valtaa markkinat. Professori Geoffrey Parkerin mukaan “voittaja-vie-kaiken”-rakenteen ajurit löytyvät verkostoista. Nämä ajurit aktivoituvat silloin, kun yksi käyttäjä lisää toisen käyttäjän arvoa.

Koska teknojäteillä on rahaa ja valtaa, on niillä mahdollisuus vaikuttaa kaikkien elämään. Facebook jopa kehittää jo omaa kryptovaluuttansa.

Mitä pitäisi tehdä? Pitäisikö teknologiajätit pilkkoa valtiovallan toimesta pienemmiksi yhtiöiksi? Tai olisiko näiden yhtiöden pilkkomisessa mitään mieltä, sillä niiden palvelut ovat kuluttajille joko ilmaisia tai ainakin hyvin edullisia? Miksi Suomessa ei ole teknologiajättejä?

Näihin kysymyksiin antavat vastauksen EVA Virkku -tilaisuuden podcastissa teknologiayrittäjä, pääomasijoittaja Timo Ahopelto ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusprofessori Mika Maliranta. Keskustelun vetää EVAn johtaja Emilia Kullas.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös