Oma talous

Tällä yksinkertaisella rahanarvoisella vinkillä kuluttaja säästää sähkölaskussa

Suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet sähkön kulutusseurannan hyötyjä, kertoo energia-asiantuntija.

Kuluttajan kannattaa tietää oma sähkönkulutuksensa ja tunnistaa ne ajankohdat, jolloin sähköä kuluu paljon, muistuttaa valtion asiantuntijayritys Motiva tiedotteessaan.

Sähkönkulutuksen ajankohtien tunnistaminen rahanarvoista tietoa kuluttajille, jotka haluavat tulevaisuudessa pitää sähkölaskut kurissa, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Suur-Uskin mukaan huippuhetkeä etsitään oman energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta, josta selviää niin kulutuksen aallonharjat kuin suvanteetkin.

Säännöllinen energiankulutuksen seuranta on Suur-Uskin mukaan kuitenkin vielä toistaiseksi harvojen hupia. Sähkön siirrosta vastaavat verkkoyhtiöt tarjoavat lakisääteisesti maksuttoman kulutusseurannan asiakkailleen, ja ainakin isoimmilla myyntiyhtiöillä on omat seurantapalvelunsa. Palvelujen aktiivisia hyödyntäjiä on vain kourallinen kaikista kotitalouksista, joskin tarkkoja käyttölukuja on vaikea saada.

”Vaikuttaa siltä, että suomalaiset eivät ole vielä hoksanneet kulutusseurannan hyötyjä. Tavoitteellinen energiansäästö ja sitä kautta asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu, kun tuntee kulutuksensa ja suunnittelee tehostamistoimet sen pohjalt”, Suur-Uski kertoo.

Kuva: Motiva Oy.

Suur-Uskin mukaan esimerkiksi aurinkopaneelien hankintaa suunnittelevan on tiedettävä oma kulutuksensa tarkasti niiltä kuukausilta, jolloin järjestelmä tuottaa sähköä, sekä ajoitettava sähkönkäyttöä aurinkoisille tunneille. Kulutusseurantapalvelusta on saatavilla kaikki olennainen tieto onnistunutta mitoitusta varten.

Energiatehokkuuden parantaminen, tehontarpeen vähentäminen kulutusta siirtämällä ja uusiutuvilla tuotetun sähkön käyttö ovat myös keskeisiä asumisen ilmastovaikutuksia hillitseviä keinoja.

Suomessa ollaan siirtymässä pois fossiilisista energialähteistä ja lisäämässä tuuli- ja aurinkosähköä. Kuluttajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että tuotannon määrä ja hinta voivat vaihdella sääolosuhteiden mukaan.

Sähkön siirron hintaan on puolestaan kaavailtu tehomaksua, millä pyritään rajoittamaan hetkellistä huippukulutusta, Suur-Uski muistuttaa. Siitä, milloin ja miten tehoperusteinen maksu tulee käyttöön, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

”Kotitalouksissa kulutushuiput osuvat arkisin aamun tunneille ja erityisesti alkuiltaan, jolloin kotona pyykätään, kokataan ja siivotaan. Erityisesti sähkölämmitystä, käyttöveden lämmitystä ja kylpyhuoneen lattialämmitystä on fiksua siirtää muihin ajankohtiin, jolloin kulutus tasaantuu vuorokauden eri tunneille. Uusissa kodinkoneissa on jo ajastusmahdollisuus, mikä osaltaan auttaa siirtämään kulutusta eri aikaan”, Suur-Uski kertoo.

Fiksusti automatiikalla ja nykyaikaisilla säätölaitteilla toteutettuna sähkön käytön siirto ei vaikuta Suur-Uskin mukaan asumismukavuuteen, kuten huonelämpötiloihin tai lämpimän käyttöveden riittävyyteen, eikä edes vaadi asukkailta päivittäistä huomiota.

”Sähkön kulutuksen säännöllinen seuraaminen ja kulutushuippujen tasaaminen kannattaa aloittaa nyt. Näin valmistaudut edessä oleviin muutoksiin ja osaat sopeuttaa sähkön käyttöäsi edullisen ja uusiutuvalla tuotetun sähkön ajankohtaan.”

Tässä Motivan vinkit sähkökulujen vähentämiseen

  1. Selvitä kokonaiskulutuksesi vuoden ajalta – talvi- ja kesäkuukausilla on eroa.
  2. Tutki, minä viikonpäivänä ja millä tunneilla kotona kuluu eniten sähköä – mitä kotona silloin tapahtuu ja mieti, voitko helposti siirtää kulutusta toiseen ajankohtaan kulutushuipun tasaamiseksi.
  3. Ota käyttöön kotona olevat lämmityksen, ilmanvaihdon ja kodinkoneiden säätö- ja ajastusmahdollisuudet.
  4. Hanki lisätietoa energiatehokkuuden parantamisesta: www.motiva.fi/koti
  5. Kysy ohjeita alueesi energianeuvojalta tai kysy Motivan energianeuvojilta Facebookissa @Asiaaenergiasta-sivulla.
Kommentoi
Ylös
>