Osakeanalyysit

Relais tuo Helsingin pörssiin kaivattua tylsyyttä

Yhtiön toimiala sekä liiketoiminta eivät ole erityisen hypetettyjä ja liiketoiminta vaikuttaa suhteellisen tasapaksulta ja tylsältä.

Pohjoismainen ajoneuvojen sähkövaruste- ja varaosaliiketoimintaa harjoittava Relais Group julkisti vastikään listautumisaikeensa Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle.

Yhtiö tuo mukavan lisän Helsingin pörssiin. Vastaavia yhtiöitä ei ennestään löydy Helsingin pörssistä, mikä tekee annista erityisen mielenkiintoisen ja ehkä jopa yllättävän.

Taantumapelot ovat pitkään leijuneet ilmassa Euroopassa. Teollisuusluvut ovat olleet kerrassaan karmeita ja nyt palvelusektoriltakin on saatu heikkoja talouslukuja. Valtiot pienentävät talouskasvuennusteitaan tuleville vuosille ja yhtiöiden lähivuosien tuloskasvun makrotaloudellinen pohja uhkaa kadota.

Tällaisessa tilanteessa defensiivinen sijoittaminen voi olla yksi mahdollinen strategia. Defensiivisiin ja vakaisiin yhtiöihin sijoittaessa sijoittajan salkku kestää talouden suhdannevaihteluita suhteellisesti paremmin kuin syklisiin yhtiöihin sijoittaessa.

Relais Group toimii erittäin defensiivisellä markkinalla. Ajoneuvojen varaosien kysynnän luulisi olevan suhteellisen tasaista riippumatta yleisestä taloustilanteesta. Taantumassa yhtiön tilanne voisi teoriassa jopa parantua entisestään: Mikäli uusien autojen myynti hidastuu entisestään, ihmisten voisi olettaa ajavan nykyisillä ajoneuvoillaan entistä kauemmin, mikä vanhentaa nykyistä autokantaa entisestään ja kasvattaa kysyntää varaosille.

Markkina näyttää jo nyt hyvältä. Relaisin toiminta keskittyy palvelemaan noin 4-10 vuoden ikäisiä ajoneuvoja, jotka muodostavat noin 35 prosenttia Ruotsin, Suomen sekä Norjan autokannoista. Lisäksi kasvava sähköosien määrä ajoneuvoissa on ollut autoteollisuuden trendi jo pitempään mikä suosii Relaisin fokusoitumista sähköosamarkkinoille.

Yhtiön numerot näyttävät myös vahvalta. Yhtiön käyttökateprosentti on ollut historiallisesti 12-15 prosentin tuntumassa ja yhtiön oman pääoman tuotto on ollut 20-40 prosentin tasolla. Tällaiset luvut ovat tukkumyyntiä harrastavalle yhtiölle todella hurjia.

Samalla yhtiö on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan kovaa tahtia sekä orgaanisesti että useiden yritysostojen kautta. Vuosien 2011-2018 raportoitu kumulatiivinen liikevaihdon kasvu (CAGR) oli peräti 15 prosenttia. Samana aikana yhtiön kumulatiivinen orgaaninen liikevaihdon kasvu on ollut 8 prosenttia.

Yhtiö on asettanut tavoitteekseen kaksinkertaistaa liikevaihto seuraavan viiden vuoden aikana. Samoin yhtiön tavoitteena on jakaa osinkoa vuosittain keskimäärin yli 30 prosenttia konsernin keskimääräisestä vertailukelpoisesta tuloksesta ilman liikearvopoistoja, suhdannevaihtelut huomioiden. Tämä tekee yhtiöstä erittäin houkuttelevan myös osinkosijoittajille.

Relais tuo Helsingin pörssiin kaivattua tylsyyttä. Yhtiön toimiala sekä liiketoiminta eivät ole erityisen hypetettyjä ja liiketoiminta vaikuttaa suhteellisen tasapaksulta ja tylsältä. Tämä on juuri sitä mitä monet sijoittajat tällä hetkellä haluavat, ja siksi kaikki kolme antiesittelytilaisuutta ovat jo täynnä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös