Asunnot ja kiinteistöt

Asuntolainan kilpailutus toi sijoitusbloggaajalle lähes 1600 euron säästöt

Asuntolainan kilpailutuksella on mahdollista säästää huomattava määrä rahaa kohtuullisella työmäärällä.

Jyväskyläläinen Richard Wacker ylläpitää Inssin osingot -sijoitusblogia ja kirjoittaa toisinaan myös SalkunRakentajaan. Uusimmassa blogissaan hän kertoo kokemuksistaan asuntolainan kilpailutuksesta.

Wackerin asuntolaina oli ennen kilpailutusta OP:ssa kun taas valtaosa opintolainoista sekä toinen osakesalkku sijaitsee Nordeassa. Blogissaan Wacker ihmettelee, miksei hänen osakevarallisuudellaan ollut mitään arvoa lainaneuvottelussa.

”Minulla oli asuntolainaa hakiessani noin 100 000 euron nettovarallisuus, ja niistä arvopapereissa noin 80 000 euroa. Nämä eivät kuitenkaan tuntuneet kiinnostavan ketään pätkääkään tälläkään kertaa. Samaa aihetta pohdin myös kaksi vuotta sitten, jolloin minulla oli osakkeita noin 50 000 euron edestä”, Wacker kirjoittaa.

OP:n asuntolainan korkomarginaali oli 0,7 prosenttia. Nordea tarjosi sijoitusbloggaajalle lainaa 0,6 prosentin marginaalilla. Nordea kertoi suoraan tämän olevan heidän viimeinen tarjous ja myönsi suoraan, että todennäköisesti OP tulee tarjoamaan saman, joten pankkia tuskin kannattaa vaihtaa.

Wacker pyysi lainatarjouksen myös Danske Bankilta, josta hän saikin houkuttelevan tarjouksen.

”Danske vaikutti olevansa välittömästi tosissaan mukana kisassa. Puolen tunnin puhelun päätteeksi (josta siis suuri osa puhuttiin ihan niitä näitä) Danske Bank tarjosi 0,56 %:n marginaalia. Danske vieläpä korosti sitä, että kysy OP:n tarjous tämän jälkeen ja jutellaan sitten vielä uudelleen. Tämä ei kuulemma ollut heidän viimeinen tarjous, kuten Nordealla.”

Osuuspankissa Wackerille ilmoitettiin suoraan, ettei heiltä löydy arvostusta ”huutokaupalle”. Pankki lupasi kuitenkin ilman mitään tinkimistä marginaaliksi 0,5 prosenttia, jos paperit voidaan tehdä vielä tänään. Tähän tarjoukseen sijoitusbloggaaja tarttui.

Wacker korostaa, ettei hän maksanut lainan kilpailuttamisen yhteydessä mitään toimitus- tai järjestelypalkkioita. Vaikka sijoitusbloggaaja kertoi tehneensä lainakilpailutuksen ”vähän vaikeamman kautta” vastaten aika monta kertaa puhelimeen, pääsi hän kilpailutuksella hyville tuntiansioille.

Säästö kilpailutuksesta oli huomattava.

”Viimeisen vuoden aikana olen maksanut asuntolainan korkoja kuukaudessa 50-60 euroa. Nyt joulukuussa summa on enää 35 euroa. Minulle jää siis alussa noin 15 euroa säästöä kuukaudessa, joka tosin pienenee kuukausi kuukaudelta”, Wacker toteaa.

Kokonaisuudessaan asuntolainan kilpailutus tulee nykyisellä korkotasolla säästämään sijoitusbloggaajan varoja yli 1500 euron verran seuraavan 18 vuoden aikana. Tarkalleen summa oli 1561,04 euroa.

Wacker paljastaa blogissaan myös vinkkejä asuntolainan kilpailutukseen. Lähtötilanne kannattaa selvittää hyvin ja lainaneuvotteluissa tuleviin kysymyksiin kannattaa valmistautua. Asuntolainaneuvotteluihin kannattaa sijoitusbloggaajan mielestä myös ottaa aina vähintään toinen pankki ”antamaan painetta” lainaneuvotteluihin. Jotkut palvelut tarjoavat työkaluja asuntolainan kilpailuttamiseen tarjoamalla mahdollisuuden saada yhdellä hakemuksella useita tarjouksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös