Makrotalous

Onko Suomen taantumapelot nyt selätetty?

Suomen taloudesta on saatu viime aikoina odotettuakin parempia kasvulukuja.

Suomen taloudesta on saatu viime aikoina odotettuakin parempia kasvulukuja.

Suomen bruttokansantuote kasvoi 0,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Kasvuluku oli odotettua kovempi. Vuoden 2018 kolmanteen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 2,2 prosenttia.

Tilastokeskus reivasi myös aiempia kasvulukuja ylöspäin. Vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä bruttokansantuote kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä (oli 0,5 %) ja 1,4 prosenttia vuodentakaisesta (oli 1,2 %).

Vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä viennin volyymi kasvoi 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 5,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti kasvoi 1,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 4,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Myös Euroopan komission julkaiseman indikaattorin mukaan euroalueen taloustunnelmat kohenivat odotettua enemmän marraskuussa. Taloussentimentti parani marraskuussa niin teollisuudessa, palvelusektorilla kuin vähittäiskaupassa.

Onko siis sijoittajien, analyytikoiden ja ekonomistien pelkäämät taantumapelot nyt peruttu, ja miltä Suomen talous näyttää ensi vuonna? Entäpä miltä tilanne näyttää käynnissä olevan työmarkkinakierroksen ja kotitalouksien näkökulmasta? Näistä asioista keskustelemassa Nordean podcastissa ovat pankin yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen ja analyytikko Lotta Lähteenmäki.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös