Makrotalous

Euroalueen taantumahuolet hellittämässä

Euroopan komission julkaiseman indikaattorin mukaan euroalueen taloustunnelmat kohenivat odotettua enemmän marraskuussa.

Taloussentimentti parani marraskuussa niin teollisuudessa, palvelusektorilla kuin vähittäiskaupassa. Teollisuuden luottamuksen parantuminen on erityisen hyvä asia, sillä euroalueen suurimman talouden Saksan, kuluvan vuoden huono talouden kehitys on johtunut pitkälle teollisuussektorin heikkoudesta.

Bloombergin ekonomisti Jamie Rush kommentoi uutistoimistolle, että euroalueen talouskasvun suunta riippuu jatkossa yhä enemmän palvelusektorista.

”Tärkein kysymys euroalueen talouskehityksen kannalta on teollisuussektorin heikkouden mahdollinen leviäminen palvelualalle. Bloombergin näkemys on, että osa teollisuuden heikkoudesta tulee näkymään myös palvelusektorilla, jonka vuoksi euroalueen talouskasvu pysyy matalana.”

Euroalueen talouskasvu on ollut laskusuunnassa vuodesta 2018 alkaen, jolloin USA:n protektionistinen politiikka toi mukanaan kauppasodan aiheuttaman epävarmuuden. Kuluvana vuonna Euroopan komissio ennustaa euroalueen BKT:n kasvavan 1,2 prosenttia, kun viime vuoden toteutunut lukema oli 1,8 prosenttia.

Heikentynyt talouskasvu on näkynyt tänä vuonna sekä toisen että kolmannen kvartaalin lukemissa. Euroalueen veturi Saksa vältti heinä-syyskuussa niukasti taantuman toisen kvartaalin negatiivisen talouskasvun käännyttyä kolmannella kvartaalilla 0,1 prosenttia plussalle.

Taantumalla tarkoitetaan kahta peräkkäistä miinusmerkkistä kvartaalia BKT:n muutoksessa. Edellisen kerran Saksassa nähtiin taantuma vuonna 2012.

Suomen talouskasvu on viimeisen kolmen kvartaalin aikana ollut 0,5 prosentin tasolla. Edellisen kerran Suomi oli taantumassa vuonna 2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös